Sabiedrība
2012. gada 9. jūlijs, 20:56

Koalīcija atbalsta filozofijas maiņu par bērnu ārpusģimenes aprūpi – vispirms meklēt audžuģimeni

Jauns.lv

Koalīcija ir atbalstījusi ieceri strādāt pie izmaiņām par ārpusģimenes aprūpi, nosakot, ka bērnam vispirms tiks meklēta audžuģimene un tikai tad apsvērta iespēja viņu ievietot bērnunamā, pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes pastāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija), kura pārstāvētā partija iestājusies par izmaiņām

Koalīcijā esot vienota izpratne un atbalsts tam, ka ir jāmaina pašreizējā filozofija.

"Nav iebildumu pret filozofijas maiņu, jautājums ir – ko darīt tādos gadījumos, ja nav šīs audžuģimenes, jo tā ļoti ātri audžuģimenes varētu arī neņemt visus bērnus, it īpaši bērnus ar īpašām vajadzībām, tāpēc ir arī vienošanās vēl slīpēt likumprojektu," sacīja Rinkēvičs.

Reformu partija turpinās sadarbību ar Labklājības ministriju. Rinkēvičs uzsvēra, ka ir jāizmanto arī vasaras laiks likumprojekta izstrādei, lai, atsākoties Saeimas darbam, to skatītu atbildīgajā komisijā un Saeimā.

"Mēs gribam cerēt, ka šī reforma būs tiešām gan demokrātiju, gan ģimenes vērtības veicinoša," teica Rinkēvičs.

Nacionālās apvienības (NA) deputāts Imants Parādnieks izteicās, ka apvienībai ne tikai nav iebildumu pret šādu priekšlikumu, bet tā to "stingri atbalsta". Tāpat viņš norādīja, ka būtu jāpaplašina šis jautājums, ka audžuģimenes programma ir ne tikai tad, kad bērns piedzimis, bet saistībā ar nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību.

"Ja kāda sieviete nolēmusi veikt abortu, nevis laist pasaulē bērniņu, tātad viņu arī varētu pieņemt audžuģimenē, tādējādi izvēlēties par labu bērniņa laišanai pasaulē, savukārt šī audžuģimene parūpējas par šo bērniņu. Mums nav jādomā tikai par piedzimušajiem, bet arī par tiem, kuri vēl varētu piedzimt," sacīja Parādnieks.

Tiesībsargs Juris Jansons iepriekš publiski vairākkārt paudis, ka Latvijā nav attīstītas bērnunamiem alternatīvas ārpusģimenes aprūpes formas, nosaucot to par politisko kūtrumu.

"Pašlaik galvenā problēma ir politiskais kūtrums. Alternatīvajai ārpusģimenes aprūpei ir vairāki modeļi, un viens ir audžuģimene. Audžuģimeņu institūts Latvijā nav spēcīgi nostiprināts, tas ir drīzāk misijas ietvaros," viņš atzina.

Pēc Jansona vārdiem, mēs dzīvojam 21.gadsimtā, un, ja Latvijā joprojām attīstās bērnunami un neattīstās profesionālo audžuģimeņu institūts, tas ir diezgan kritiski.

BNS