44 graustu īpašniekiem piemēros paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli
Grausts Ģertrūdes ielā 85 Rīgā.
Runā Rīga
2012. gada 9. jūlijs, 23:04

44 graustu īpašniekiem piemēros paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli

Jauns.lv

44 graustu īpašniekiem, kuriem piederošie īpašumi ierindoti A, B un C graustu kategorijās, tiks piemērota dubulta nekustamā īpašuma nodokļa likme jeb 3 % no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības. To piektdien, 6. jūlijā, nolēma Rīgas domes Īpašuma departamentā izveidotā darba grupa, portālu Kasjauns.lv informēja Rīgas pašvaldībā.

Kopumā darba grupa izskatīja 62 objektus, graustu sarakstu papildinot ar diviem jauniem privātīpašumā esošiem graustiem Balasta dambī 3 un Matīsa ielā 64. Lēmumi par paaugstināta nodokļa piemērošu pieņemti 44 gadījumos, 11 graustiem, kas ierindoti D kategorijā, nodokļa likme netiks paaugstināta, sešus graustus nolemts apsekot atkārtoti. Savukārt viens no graustiem, Jēkabpils ielā 19, ir nojaukts un tika izsvītrots no graustu saraksta.

Kā stāsta Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, saskaņā ar iepriekšējo sanāksmju protokoliem, Īpašuma departaments jau ir sagatavojis un nosūtījis 23 graustu īpašniekiem administratīvos aktus, kuros īpašniekus informē par tiem piederošās vidi degradējošās, sagruvušās vai cilvēku drošību apdraudošās būves aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi trīs procentu apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības. Saskaņā ar Administratīvā procesa likumu, šis administratīvais akts stājas spēkā septītajā dienā pēc tā nosūtīšanas. Graustu īpašnieki to var apstrīdēt mēneša laikā no spēkā stāšanās dienas, iesniedzot sūdzību Rīgas domes priekšsēdētājam. Patlaban septiņu graustu īpašnieki ir administratīvos aktus pārsūdzējuši.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 161 „Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā 2012.gadā” nosaka, ka būvi, kas klasificēta kā vidi degradējoša, sagruvusi vai cilvēku drošību apdraudoša, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 % apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības proporcionāli domājamo daļu apmēram, sākot ar nākamo mēnesi pēc būves klasificēšanas attiecīgajā būvju kategorijā.

Nākamā darba grupas, kura lemj par rīcību ar vidi degradējošām, sabrukušām un cilvēka drošību apdraudošām būvēm, un par to aplikšanu ar dubultu nekustamā īpašuma nodokļa likmi, sēde plānota 10. augustā.

Karlīna Timofejeva / Foto: Rīgas pašvaldība

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību