Politika
2012. gada 20. jūlijs, 07:44

Ķīlis vēlētos, lai studiju programmu novērtējums notiktu regulāri

Jauns.lv

Studiju programmu novērtējums augstskolām ļauj paskatīties uz sava darba kvalitāti, tāpēc tas būtu jāveic regulāri, norādīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

"Ekspertu vērtējums, manuprāt, ir ļoti veselīga procedūra, kas augstskolām akreditācijas posmā ļauj paskatīties uz savas darbības kvalitāti. Par tādu praksi, iesaistot ārvalstu ekspertus, būtu jādomā, lai tā notiktu regulāri," sacīja Ķīlis un pieļāva, ka studiju programmu novērtēšana varētu notikt reizi divos gados.

Ķīlis arī minēja, ka studiju programmu izvērtējumam ir divi slāņi, viens ir ekspertu vērtējums, otrs ‒ Augstākās izglītības padomes (AIP) izstrādātie ieteikumi par tālāko rīcību, kas gan vēl nav pabeigti.

"Attiecībā uz AIP vērtējumu, kas vēl līdz galam nav īsti pabeigts, tajā tiks izstrādāts savs redzējums, ieteikumi par studiju programmu apvienošanu, konsolidēšanu, nepieciešamajiem uzlabojumiem, ko pēc tam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un citas iesaistītās puses varētu izmantot," klāstīja Ķīlis.

Viņš arī pauda neapmierinātību, ka šis izvērtējums aizņem tik ilgu laiku un joprojām nav pabeigts ‒ projekta galīgais termiņš noteikts nākamā gada marts. Vienlaikus gan Ķīlis atzina, ka jau pašlaik sākts domāt par to, kā ātrāk varētu izmantot AIP starpziņojuma rezultātus, lai uzlabotu izglītības kvalitāti.

Jau vēstīts, ka Augstākās izglītības padome beidzot publicējusi studiju programmu novērtēšanas projekta iesaistīto ekspertu darba rezultātus.

Iepriekš lielu ažiotāžu sabiedrībā izraisīja fakts, ka AIP tur slepenībā augstskolu studiju programmu novērtējumu tieši laikā, kad studenti izdara izvēli par tālākajām studijām, un tādējādi viņiem nav pieejama informācija par tām programmām, kuras nākotnē potenciāli varētu slēgt.