Bordāns: aizturot tiesnesi Strazdu, KNAB rīkojies pamatoti
Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds.
Politika
2012. gada 13. augusts, 09:12

Bordāns: aizturot tiesnesi Strazdu, KNAB rīkojies pamatoti

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rīkojies pamatoti, aizturot Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Ziedoni Strazdu par, iespējams, fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu, intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

"Šis nav gadījums, kad mēs pieprasām paskaidrojumu vienkārši uz baumu līmeņa vai uz kaut kādiem kolēģu sniegtiem viedokļiem, vai Tieslietu ministrijas veiktu pārbaudi," sacīja tieslietu ministrs.

"Šajā gadījumā kriminālprocesa uzsākšanai un jau tālākajām darbībām ar kratīšanām savu sankciju ir devusi gan ģenerālprokuratūra, gan Augstākās tiesas attiecīgs tiesnesis, tā kā tā ticamības pakāpe, ka KNAB darbinieki rīkojas pilnībā savas kompetences ietvaros ir diezgan augsta, ņemot vērā, ka tiesnešiem ir ļoti liela imunitātes pakāpe" uzsvēra Bordāns.

Viņš norādīja, ka šo gadījumu šobrīd izmeklē kompetentas iestādes un ir uzsākts kriminālprocess. Tieslietu ministrija arī uzdevusi Strazdam sniegt paskaidrojumu, pēc kura saņemšanas varēs, iespējams sniegt kādu detalizētāku informāciju un vai ir nepieciešams uzsākt disciplinārlietu.

Ministrs gan izvairīgi komentēja, vai šis gadījums izgaismo kādas problēmas Latvijas tiesu sistēmā, norādot, ka kādus secinājumus varēs izdarīt pēc visu paskaidrojumu saņemšanas.

Bordāns arī nepiekrita viedoklim, ka Strazda rīcība, iespējams, piesavinoties fiktīvi nodarbināto darbinieku algas, varētu būt saistīta ar atalgojumu tieslietu jomā, jo tienešu atalgojums ir konkurētspējīgs ar valsts pārvaldē strādājošo amatpersonu atalgojumu.

Jau ziņots, ka Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā daudzus gadus fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds.

Krimināllietas materiāli liecina, ka tiesas priekšsēdētājs, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ir pamudinājis vairākas personas noformēt fiktīvas darba tiesiskās attiecības, lai iegūtu iespēju rīkoties ar fiktīvi nodarbinātajām personām paredzēto atalgojumu.

Tāpat KNAB pierādījumi dod pamatu uzskatīt, ka atbalstu iespējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā ir sniegusi Rīgas apgabaltiesas tiesnese Skaidrīte Buivide. Pēc KNAB darbībām Civillietu tiesas kolēģijas vadītājai Buividei palicis slikti ar veselību, un viņai piešķirta darba nespējas lapa. Veselības problēmas saasinājušās arī Strazdam, taču pagaidām nav zināms, vai viņš iesniegs darba nespējas lapu.

Kriminālprocess pret abiem tiesnešiem sākts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Rīgas apgabaltiesas tiesnese ir atzīta par aizdomās turēto, un viņai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs atzīts par aizdomās turēto pēc krimināllikuma panta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un viņam piemēroti drošības līdzekļi – aizliegums pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegums tuvoties noteiktām personām, kā arī pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē.

LETA / Foto: Inga Kundziņa / LETA