Puķīte: nav konstatēts, ka cietumniekiem pašnāvībās būtu kāds "palīdzējis"
Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte.
Sabiedrība
2012. gada 6. septembris, 09:14

Puķīte: nav konstatēts, ka cietumniekiem pašnāvībās būtu kāds "palīdzējis"

Jauns.lv

Līdz šim nav konstatēts, ka cietumniekiem pašnāvībās būtu kāds "palīdzējis", šorīt intervijā "Latvijas Radio" apgalvoja Ieslodzījumu vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte.

Puķīte skaidroja, ka nedz notikumu analīze, nedz ārstu slēdzieni nenorādot, ka mirušie cietumnieki būtu no dzīves šķīrušies pret pašu gribu.

IeVP priekšnieks atzīmēja, ka cietumos procentuāli pašnāvību skaits neesot lielāks kā starp brīvībā dzīvojošajiem, tāpēc esošajā situācijā viņš nesaskatot nekā traģiska, kaut gan, protams, šādi gadījumi neesot pieļaujami.

Puķīte uzsvēra, ka cietumniekiem tiekot piedāvāti dažādi atbalsta pasākumi, piemēram, psihologa palīdzība. Daži šo palīdzību izmantojot, bet citi ieslēdzoties sevī. Ja cilvēks pieņēmis lēmumu šķirties no dzīves, tad viņu no tā izpildes nosargāt esot ļoti grūti.

Kā ziņots, kopš gada sākuma Latvijas ieslodzījuma vietās ir reģistrēti septiņi ieslodzīto pašnāvības gadījumi: divi Jēkabpils cietumā, divi - Centrālcietumā un pa vienam Valmieras, Jelgavas un Daugavpils cietumā. Vēl divi nāves gadījumi it kā no narkotiku pārdozēšanas reģistrēti Valmieras cietumā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) jau tuvākajā laikā plāno tikties ar Puķīti, lai kopīgi rastu risinājumus pašnāvību gadījumu novēršanai ieslodzījumu vietās, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

Ādamsone norādīja, ka šobrīd ministra dienas kārtībā tā ir prioritāra tēma, tāpēc tikšanās ar Puķīti "nekādā gadījumā netiks vilkta garumā", jo ir jāveic neatliekami pasākumi problēmas risināšanai esošo finansiālo iespēju robežās, lai gan konkrēts tikšanās laiks vēl nav precizēts.

Ādamsone gan uzsvēra, ka tieslietu ministra komunikācija ar IeVP vadību jau aktīvi notiek, un ministrs konstanti seko līdzi IeVP darbam.

Ministrs uzskata, ka, neskatoties uz slikto finansiālo situāciju, nevar nolaisties līdz vienaldzīguma līmenim problēmas risināšanā. Taču viņš uzsver, ka formulējumi par pašnāvību kā situācijas risinājumu var tikai motivēt notikumu atkārtošanos, tāpēc ieslodzīto personu riska pakāpe ir jāizvērtē.

"Turklāt pastiprinātu uzmanību pievērsīsim gan pašnāvību gadījumu novēršanai, gan arī notikušo pašnāvību izmeklēšanai," rezumēja Bordāns.

Tāpat ministrs plāno apmeklēt arī ieslodzījuma vietas.

LETA / Foto: Evija Trifanova/ LETA