Pieaugusi saslimšana ar hronisku ādas slimību - psoriāzi
Saskaņā ar LIC datiem, šā gada sešos mēnešos Infektoloģijas centra Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatoro nodaļu apmeklējuši 212 ar psoriāzi slimojoši pacienti.
Sabiedrība
2012. gada 29. septembris, 17:11

Pieaugusi saslimšana ar hronisku ādas slimību - psoriāzi

Jauns.lv

Šā gada pirmajā pusgadā ievērojami palielinājies ar psoriāzi slimojošo pacientu skaits, liecina Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) laboratorijas dati.

Psoriāze ir hroniska ādas slimība, kas izraisa zvīņainu plēkšņu veidošanos un iekaisumu, informēja Latvijas Psoriāzes pacientu biedrība. Ādas šūnu atjaunošanās process ilgst aptuveni mēnesi, bet psoriāzes gadījumā tas var notikt dažu dienu laikā, tādēļ ka šūnas aug pārāk ātri un uzkrājas ādas virsējā slānī.

Saskaņā ar LIC datiem, šā gada sešos mēnešos Infektoloģijas centra Seksuāli transmisīvo un ādas slimību ambulatoro nodaļu apmeklējuši 212 ar psoriāzi slimojoši pacienti. 2011.gadā šajā pašā laika posmā tie bija 134 pacienti.

Kopumā nodaļā vērsušies 608 cilvēki, kuri saslimuši ar dažādām ādas slimībām. Iepriekšējā gada līdzīgā periodā pacientu bija daudz mazāk - 392 cilvēki.

Jau ziņots, ka gada sākumā "Sieviešu Klubs" veica aptauju par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret psoriāzi un šīs slimības izplatību, kurā aptuveni viena ceturtā no aptaujātajiem psoriāzes pacientiem norādīja, ka ādas defektu dēļ izjūt diskomfortu, atrodoties sabiedrībā, un psoriāze tiem liedz ikdienas priekus, kas citiem varētu šķist pašsaprotami.

Arī Psoriāzes pacientu biedrības vadītājs Raimonds Vasiļjevs sacīja, ka Latvijas sabiedrība ir novērojama negatīva attieksme pret psoriāzes pacientiem. "Sabiedrība psoriāzi neuzskata par "nopietnu" slimību, jo tā tieši dzīvību neapdraud, tajā pašā laikā tā ir sociāli ļoti izolējoša slimība kosmētiska defekta un sabiedrības aizspriedumu dēļ," sacīja Vasiļjevs.

Latvijas Psoriāzes pacientu biedrība tika nodibināta pagājušā gada novembrī ar mērķi veicināt psoriāzes pacientu ārstēšanās un integrēšanās problēmu risināšanu valstiskā līmenī.

LETA/Foto: Diāna Lozko/LETA