Apstiprināts šosezon pirmais saslimšanas gadījums ar gripu
Gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, kas var izraisīt dažādas komplikācijas.
Sabiedrība
2012. gada 8. oktobris, 11:48

Apstiprināts šosezon pirmais saslimšanas gadījums ar gripu

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) laboratorijā apstiprināts šajā sezonā pirmais saslimšanas gadījums ar gripu, informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mediķi uzskata, ka pirmais laboratoriski apstiprinātais gadījums ir ievesta gripa. Paciente bija devusies ceļojumā uz Ķīnu, kur īsi pirms ceļojuma beigām viņai pasliktinājusies veselība un bijusi slikta pašsajūta. Atgriežoties Latvijā, tika meklēta mediķu palīdzība un paciente tika uzņemta LIC. Infektologi pacientes slimības izpausmes klīnisko ainu vērtēja kā tipisku gripai. Laboratoriski pārbaudot no pacienta ņemtos izmeklējamo materiālu paraugus, tika apstiprināta diagnoze gripa. Infekciju izraisījis A tipa gripas vīruss.

LIC jau saņēmis vakcīnas pret sezonālo gripu un sācis iedzīvotāju potēšanu. Stacionāra galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle informē, ka gripas vakcīna ir atbilstoša Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozētajiem sezonālās gripas vīrusiem, kas šai gripas sezonā cirkulēs Ziemeļu puslodē. Salīdzinot ar iepriekšējās gripas sezonas vakcīnas sastāvu, jaunajā vakcīnā iekļauti jauni vīrusa celmi, proti, H3N2 un jauns celms no "B/Yamagata" līnijas. Vakcīnas sastāvā ir arī H1N1 pandēmiskais celms.

Gripa ir viena no lipīgākajām infekcijas slimībām, kas var izraisīt dažādas komplikācijas. Starptautiskā mediķu pieredze apstiprina, ka vakcinācija ir efektīvākais veids, kā pasargāt sevi no inficēšanās ar gripas vīrusu. Radot vakcīnu, zinātnieki un mediķi precīzi aprēķina, kādai ir jābūt vakcīnai, lai pacientus - gan bērnus, gan pieaugušos - pasargātu no saslimšanas.

Īpaši svarīgi vakcināciju veikt riska grupu pacientiem - personām ar hroniskām plaušu, kardiovaskulārām, vielmaiņas, nieru slimībām, personām ar imūndeficītu, pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, bērniem vecumā līdz 18 gadiem, kuri ilgstoši saņem terapiju ar "ac.acetylsalicylicum", grūtniecēm un bērniem no sešiem līdz 23 mēnešiem, kā arī personām, vecākām par 65 gadiem.

Saņemt poti pret sezonālo gripu var Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā katru dienu, tostarp sestdienās, svētdienās un svētku dienās, no plkst.9 līdz 20.

LETA/ Foto: Shutterstock