Brazovskis zaudē FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatu
Brazovska iespējas turpināt darbu FKTK vadītāja vietnieka amatā aizšķērsoja Nacionālā Apvienība.
Politika
2012. gada 25. oktobris, 09:54

Brazovskis zaudē FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatu

Jauns.lv

Saeima šodien nepagarināja ilggadējā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Brazovska pilnvaras uz vēl vienu termiņu.

Par Brazovska iecelšanu amatā balsoja 42 deputāti, pret - 39, atturējās seši.

Brazovska kandidatūru bija izvirzījuši Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Andris Vilks (V), kuriem tagad saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likumu atkal būs jāizvirza FKTK priekšsēdētāja vietnieka amata kandidāts.

Iepriekš arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums neatbalstīja Brazovska atkārtotu virzīšanu amatā.

24.oktobrī Saeimā pārstāvēto politisko spēku pārstāvji norādīja, ka šajā jautājumā nav mainījuši iepriekš pausto nostāju, tāpēc Brazovska izredzes tikt vēlreiz apstiprinātam amatā balsojuma priekšvakarā joprojām bija neskaidras un varēja būt atkarīgas no apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputātu izvēles.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka frakcija pēc 24.oktobra tikšanās ar Brazovski ir nolēmusi neatbalstīt viņa kandidatūru. Līdzīgu atbildi trešdien sniedza neatkarīgo deputātu pārstāve Elīna Siliņa, kura apliecināja, ka pie frakcijām nepiederošie deputāti šodien balsos pret Rimšēviča un Vilka izvirzīto kandidātu.

Tieši VL-TB/LNNK sašķobīja Brazovska pozīcijas, tādējādi saņemot pārmetumus par mēģinājumiem destabilizēt Latvijas finanšu iestāžu uzraudzību un saasinot attiecības valdošajā koalīcijā. Pretestību Brazovskim organizējis VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks, vēstīja "TV3" raidījums "Nekā personīga". Politiķis izteicās, ka Brazovskis jau gana ilgi darbojies FKTK vadībā un esot laiks viņu nomainīt ar kādu citu. Pēc Parādnieka domām, Brazovska vietā banku uzraudzībā varētu darboties bijušais "Latvijas Krājbankas" vadītājs Andris Nātriņš, kurš tur strādāja no 2003. līdz 2006.gadam.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš 24.oktobrī norādīja, ka sarunā ar kandidātu kā viens no politiskā spēka argumentiem pret Brazovski tika minēts fakts, ka viņš amatā bijis divus termiņus pēc kārtas, un partija uzskata, ka trešā termiņa ieņemšanas ierobežojumi būtu jāattiecina uz visiem FKTK vadošajiem darbiniekiem. Pēc sarunas ar Brazovski neviens no frakcijas pārstāvjiem neesot rosinājis mainīt nacionālās apvienības iepriekš pieņemto pozīciju.

Savukārt Brazovskis aģentūrai LETA savas izredzes tikt apstiprinātam amatā iepriekš vērtēja kā 50 pret 50.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pozīcija nav mainījusies un daži deputāti gatavojas balsot par Brazovski, bet pārējie balsos pret vai atturēsies, trešdien norādīja ZZS biroja vadītāja Ilona Jurševska. Iepriekš ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis bija minējis, ka par Brazovska ievēlēšanu būšot trīs līdz pieci ZZS pārstāvji.

SC būs brīvais balsojums, un daļa no politiskā spēka deputātiem ir noskaņoti balsot par un daļa ir noskaņota balsot pret, aģentūrai LETA iepriekš sacīja SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš skaidroja, ka daļa deputātu uzskata, ka jābalso pret pašreizējā FKTK priekšsēdētāja vietnieka atkārtotu apstiprināšanu, jo viņš esot vairāku banku krīžu galvenais grēkāzis. Savukārt citi norāda, ka ne jau viens Brazovskis esot vainīgs, jo atbildība par banku krīzēm ir jāuzņemas arī tajā laikā pie varas esošajām valdībām un Latvijas Bankai. Viņi arī uztraucas, ka Brazovska vietā parādīsies vēl sliktāks, ar politiskajām partijām saistīts kandidāts, norādīja Urbanovičs.

"Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis apliecināja, ka Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) partijas biedri Saeimā nav mainījuši savu viedokli un politiskā spēka deputāti ceturtdien balsos par LB prezidenta un finanšu ministra izvirzīto kandidātu. Arī Reformu partijas (RP) deputāti balsos par, pavēstīja RP preses pārstāve Daiga Holma.

Balsojums par Brazovska atkārtotu apstiprināšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā pagājušajā nedēļā tika atlikts, lai mēģinātu atrast atbalstu Brazovska pārvēlēšanai.

Saeimā SC frakcijā ir 31 deputāts, "Vienotībā" ir 20 deputāti, RP - 16 deputāti, VL-TB/LNNK - 14 deputāti un ZZS - 13 deputāti. Parlamentā strādā arī seši pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Brazovska pilnvaras FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā beidzas 26.oktobrī. Ja šonedēļ netiks apstiprināts FKTK priekšsēdētāja vietnieks, līdz jauna kandidāta izvirzīšanai un apstiprināšanai FKTK padome strādās četru, nevis piecu padomes locekļu sastāvā, informēja FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza.


LETA / Foto: Evija Trifanova/ LETA