Sabiedrība
2012. gada 26. oktobris, 18:11

Vāc parakstus referenduma ierosināšanai kredītņēmēju dzīves atvieglošanai

Jauns.lv

Latvijas apvienotā policistu arodbiedrība (LAPA) uzsākusi parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par grozījumiem Civilprocesa likumā un Civillikumā, kas atvieglotu kredītņēmēju dzīvi, informēja LAPA juriste Guntra Vīksna.

Civilprocesa likuma grozījumu projekts paredz, ka parādniekam pēc parāda piedziņas jāatstāj nauda minimālās mēneša darba algas apmērā uz parādnieku, katru viņa ģimenes locekli un apgādībā esošu personu.

Savukārt Civillikumā rosināts noteikt, ka gadījumā, ja "ieķīlātā nekustamā īpašuma tirgus vērtība kopš ieķīlāšanas brīža ir kritusies vairāk par 10% un ieķīlātā nekustamā īpašuma pārdošanas rezultātā iegūtie naudas līdzekļi nav pietiekami, lai segtu ķīlas ņēmēja prasījumu, turklāt īpašuma tirgus vērtība samazinājusies no ieķīlātāja neatkarīgu apstākļu dēļ, bet īpašums ir saglabājis visas savas īpašības vai pat uzlabojis tās kopš ieķīlāšanas brīža, ķīlas ņēmējam nav tiesības prasīt no parādnieka kā parāda atlikumu, tā arī pārdošanai taisīto nepieciešamo izdevumu samaksu".

"Galvenokārt šie likumprojekti ierosināti, lai neatstātu ģimenes bez iztikas līdzekļiem. Jo ir bijis ne mazums gadījumu, kad ģimenēm ar bērniem nākas iztikt ar 50 latiem mēnesī," sacīja Vīksne, piebilstot, ka Latvijā aptuveni 720 000 cilvēku ir problēmas ar kredītiestādēm, tādēļ šāds solis ir ļoti nozīmīgs.

LAPA patlaban esot savākusi jau 3000 parakstu, bet atlikušos 7000 plānots savākt nepilnu divu nedēļu laikā.

Kā ziņots, patlaban referenduma ierosināšanai saistībā ar likuma grozījumiem ir jāsavāc notariāli apstiprinātu 10 000 vēlētāju parakstu. Ja šāds parakstu skaits tiek savākts, Centrālajai vēlēšanu komisijai jāorganizē otrā parakstu vākšanas kārta. Lai tiktu ierosināts referendums, otrajā kārtā ir jāsavāc desmitās daļas jeb vairāk nekā 150 0000 vēlētāju parakstu.

LETA