112
2012. gada 1. novembris, 13:27

RD amatpersonu lietā Štramam sešarpus, Strancim – pieci gadi cietumā

Jauns.lv

Augstākā tiesa (AT) ceturtdien korupcijā apsūdzētajām bijušajām Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta amatpersonām piesprieda reālus cietumsodus.

Augstākā tiesa (AT) ceturtdien korupcijā apsūdzētajām bijušajām Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības departamenta amatpersonām piesprieda reālus cietumsodus.

Bijušajam Pilsētas attīstības departamenta direktoram Vilnim Štramam tiesa piesprieda sešarpus gadus cietumā, viņa vietniekam Pēterim Strancim – piecus, bet bijušajam RD Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājam Raimondam Janitam – vienu gadu, astoņus mēnešus un 25 dienas cietumā. Janitu gan atbrīvoja tiesas namā, jo viņš jau šo sodu ir izcietis līdz šim apcietinājumā pavadītajā laikā.

Štramam un Strancim tiesa arī nolēma konfiscēt mantu. Viņiem soda termiņā ieskaitīts arī līdz šim apcietinājumā pavadītais laiks – aptuveni divi gadi. Paliekot spēkā AT piespriestajam sodam, viņiem ir iespējas pretendēt arī uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

Savukārt uzņēmējai Inārai Vilkastei tiesa piesprieda divus gadus cietumā. Vilkasti gan vēl neapcietināja, tas notiks tādā gadījumā, ja šāds tiesas spriedums stāsies spēkā. Tiesa arī nolēma konfiscēt viņai arestēto naudu – 27 400 eiro (19 256 latus), 77 903 ASV dolārus (42 223 latus) un 128 460 latu.

AT apsūdzētajiem piemēroja attiecīgu Krimināllikuma pantu un noteica zemākus sodus nekā sankcijā noteiktie, ņemot vērā, ka nav bijis iespējams sākt lietas iztiesāšanu saprātīgā termiņā.

Pārējā daļā AT pirmās instances spriedumu atstāja negrozītu. Tiesas spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā. Motivēts lēmums būs pieejams 15.novembrī.

Apsūdzēto aizstāvji ir kareivīgi noskaņoti turpināt tiesāšanos. Vilkastes aizstāve Jeļena Kvjatkovska žurnālistiem teica, ka ar šādu tiesas spriedumu tiesu sistēma parādījusi savu bezspēcīgumu.

"Mana kliente nav vainīga inkriminētajā noziegumā, un mēs noteikti pārsūdzēsim šo spriedumu. Pēc pilna sprieduma es domāju rīkosim preses konferenci, kurā piedalīsies bijušais Eiropas Padomes ģenerālsekretārs un vairāki cilvēktiesību speciālisti, jo, pilnīgi noraidot visus aizstāvības puses lūgumus par dokumentu pievienošanu, tiesa izrādīja savu pozīciju, pārkāpjot manas aizstāvamās cilvēktiesības," uzsvēra advokāte.

Janita klasiskā veidā turpat tiesas zālē gan netika atbrīvots. Viņu atbrīvoja no konvoja telpām, un viņš tiesas namu pameta ārpus žurnālistu acīm.

Janitas advokāts Egons Rusānovs žurnālistiem atzina, ka lielā mērā par šādu spriedumu ir apmierināts un uzskata, ka "ir panākts kaut kāds taisnīgs krimināltiesisko attiecību noregulējums".

Stranča advokāts Saulvedis Vārpiņš aģentūrai BNS sacīja, ka viņam nav ne mazāko šaubu par sprieduma pārsūdzēšanu, jo, spriežot pēc šāda sprieduma, tiesa nav ņēmusi vērā aizstāvības puses argumentus.

Štrama advokāts Oskars Rode aģentūrai BNS paziņoja, ka pagaidām komentārus par spriedumu nevēlas sniegt, taču par kasācijas sūdzības iesniegšanu būs zināms pēc iepazīšanās ar sprieduma motīviem.

Prokurors Māris Leja žurnālistiem pastāstīja, ka kopumā ar spriedumu ir apmierināts un, visticamāk, protestam no viņa puses nevajadzētu sekot, taču tas būs zināms pēc iepazīšanās ar sprieduma motīviem.

Leja gan akcentēja būtisku niansi, proti, jau pieminēto, ka soda noteikšanā ņemts vērā apstāklis, ka nav bijis iespējams sākt lietas iztiesāšanu saprātīgā termiņā.

"Jau tiesu debatēs radās jautājums par to, ka pēc lietas ienākšanas apelācijas instances tiesā tiesas noslogojuma dēļ lietu vairāk nekā gadu nebija iespējams izskatīt un vai šis apstāklis ir vai nav ņemams vērā, nosakot sodu. Kā redzams no pantiem tiesas spriedumā, tad acīmredzot tiesa ir ņēmusi vērā šo laika periodu, taču es pieļauju, ka varbūt arī kādus citus laika periods, taču to redzēsim, kad būs pilns spriedums. Tātad apelācijas instances tiesa ir atzinusi, ka kaut kādā kriminālprocesa stadijā ir notikusi kriminālprocesa novilcināšana, taču tiesa to nav novērtējusi tik ļoti būtiski, lai piemērotu citu sodu," norādīja prokurors.

Uz prokuroru cilvēciski arī atstājuši iespaidu apsūdzēto emocionālie pēdējie vārdi. "Cilvēcīgi es šos cilvēkus  neapskaužu," uzsvēra Leja.

Pirmās instances tiesa Štramam piesprieda astoņus, Strancim – sešus, bet Janitam, kurš sadarbojās ar izmeklēšanu, – trīs gadus ieslodzījumā. Visus trīs, kuri apsūdzēti par kukuļņemšanu, apcietināja tiesas zālē. Štramam un Strancim tiesa nolēma konfiscēt mantu. Pirmās instances tiesa Vilkastei piesprieda 40 000 latu naudassodu.

Pirmās instances tiesa bijušajam Rīgas un Jūrmalas mēram Andrejam Inkulim piesprieda 24 000 latu naudas sodu, igauņu uzņēmējam Prītam Tomingam – arī tikpat lielu naudas sodu, savukārt Vilkastei – 40 000 latu naudassodu. Uzņēmēji apsūdzēti par kukuļdošanu.

Attiecībā uz Janitam un Vilkastei piespriestajiem sodiem prokurors iesniedza protestu, bet amatpersonas un Vilkaste iesniedza apelācijas sūdzības. Lai arī par Inkuli un Tomingu protests un apelācijas sūdzības netika iesniegtas, viņiem pirmās instances piespriestie sodi stāsies spēkā tikai pēc galīgā sprieduma pārējiem apsūdzētajiem.

Leja debatēs Štramam lūdza piespriest deviņus gadus cietumā, bet Strancim – astoņus gadus cietumā. Abiem lūgts piemērot arī daļēju mantas konfiskāciju.

Savukārt Janitam prokurors prasīja vienu gadu cietumā bez mantas konfiskācijas, bet uzņēmējai Vilkastei – triju gadu cietumsodu ar daļēju mantas konfiskāciju.

Lietas materiāli liecina, ka 2005. un 2007.gadā amatpersonas no uzņēmumiem kukuļos pieprasīja vairāk nekā miljonu eiro, lai nodrošinātu labvēlīgus lēmumus būvprojektos.

Lietu izmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kurš gan izbeidza no šīs lietas izdalīto kriminālprocesu, kur tika izmeklēta politiķu iespējamā līdzdalība korupcijā.

BNS/Foto: Lita Krone/LETA