Politika
2012. gada 12. novembris, 14:19

Neatbalsta ieceri ļaut pašvaldības vēlēt no 16 gadu vecuma

Jauns.lv

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nav atbalstījusi nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) atsevišķu deputātu pausto ieceri ļaut pašvaldības vēlēt no 16 gadu vecuma, liecina likumdošanas datubāzē publicētā informācija.

VL-TB/LNNK deputāti Jānis Dombrava un Imants Parādnieks rosināja "Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā" noteikt, ka tiesības vēlēt domi ir personai, kura vēlēšanu dienā sasniegusi 16 gadu vecumu.

Dombrava aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka šāda prakse pastāv daudzās pasaules valstīs un tas veicinātu jauniešu sasaisti ar pašvaldību, kurā viņi dzīvo, un mazinātu vēlmi braukt uz ārzemēm vai lielajām pilsētām. Piešķirot jauniešiem iespēju no 16 gadu vecuma piedalīties pašvaldību vēlēšanās, viņi varētu ietekmēt dažādus lēmumus savā pašvaldībā, uzsver politiķis.

Ja vēlēšanās varētu piedalīties no 16 gadiem, tas vēlētāju skaitu kopumā palielinātu par 2% līdz 3,5%, tomēr dažādās pašvaldībās šīs rādītājs būtu atšķirīgs atkarībā no jauniešu skaita, skaidroja deputāts. Pēc Dombravas teiktā, šādu iniciatīvu atbalsta arī citi nacionālās apvienības biedri.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija noraidījusi arī nacionālās apvienības ideju liegt domes vēlēšanām pieteikt par kandidātiem un liegt domē ievēlēt personas, "kuras neprot valsts valodu atbilstoši valsts valodas prasmes augstākā līmeņa 2.pakāpei (C2)".

Atbildīgā komisija šos priekšlikumus ir noraidījusi, taču deputātiem Saeimas sēdē būs iespējams par tiem debatēt un pieprasīt balsojumu. Iecerēts, ka Saeima grozījumus minētajā likumā skatīs 15.novembrī.

Nepieciešamība pašvaldības deputāta amata kandidātiem zināt latviešu valodu atbilstoši augstākajai, trešajai prasmes pakāpei no likuma tika svītrota 2002.gadā, kad Latvija nolēma ieklausīties ārvalstu pārstāvju aicinājumos. Tajā gadā Latvija bija gandrīz nonākusi finiša taisnē pirms iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO, kas notika 2004.gadā.

LETA