Mācībspēki uztraukušies par skolēnu matemātikas zināšanu pasliktināšanos
Matemātika ir viens no svarīgākajiem, bet arī sarežģītākajiem mācību priekšmetiem. Samazinot mācību stundu skaitu, priekšmeta apguve neuzlabosies.
Sabiedrība
2012. gada 27. novembris, 08:31

Mācībspēki uztraukušies par skolēnu matemātikas zināšanu pasliktināšanos

Jauns.lv

Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātes mācībspēki pauduši bažas, ka nosakot tikai minimālo mācību stundu skaitu, kritīsies skolēnu zināšanu līmenis.

Vēstulē, kas nosūtīta arī ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim minēts, ka saistībā ar reflektantu matemātiskās sagatavotības līmeņa krišanos, nereti ar matemātiku saistītās programmās studenti studijas pārtrauc jau pirmajā mācību gadā - tādēļ, ka trūkst pamatzināšanu, kā arī tādēļ, ka jaunieši nav raduši patstāvīgi strādāt un loģiski spriest – tās ir lietas, kas tieši matemātikas stundās skolā esot jāiemāca.

"Matemātika ir viens no svarīgākajiem, bet arī sarežģītākajiem mācību priekšmetiem. Samazinot mācību stundu skaitu, priekšmeta apguve neuzlabosies. Mūsu pieredze darbā ar reflektantiem rāda, ka pēdējos gados Latvijas Universitātē tiek novērota reflektantu matemātiskās sagatavotības līmeņa pazemināšanās tendence," pauž LU Fizikas un matemātikas fakultātes pārstāvji.

Viņi arī norāda, ka, piemēram, sūtot bērnu 1.klasē, vecāki nezina, kādus mācību sasniegumus uzrādīs viņu bērns un kuri mācību priekšmeti bērnam padosies labāk, tāpēc specializācija nav iespējama.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosinājusi noteikt tikai minimālo stundu skaitu. Izmaiņas skars mācību priekšmetu un mācību stundu plānus, negrozot pamatizglītības mācību priekšmetu standartu. IZM norāda, ka tādējādi tiks stiprināta skolu autonomija, jo pati iestāde varēs izlemt, kā papildināms mācību stundu skaits, nepārsniedzot mācību stundu slodzi nedēļā.

Saskaņā ar noteikumu projektu matemātikas mācīšanai pirmajās trijās klasēs tiek paredzētas vismaz trīs mācību stundas nedēļā, bet no 4.klases līdz 9.klasei - četras mācību stundas nedēļā.

Ministrijas rosinātās izmaiņas attiecas uz 2014./2015.mācību gada.

Tās arī paredz, ka pirmo svešvalodu bērni sāk apgūt no 1.klases. Pašlaik svešvalodu apguve valsts pamatizglītības standartā noteikta no 3.klases.

Noteikumu projekts vēl būs jāskata valdībā.

BNS/Foto: Shutterstock