Sabiedrība
2013. gada 15. janvāris, 19:54

Gripas izplatība turpina pieaugt

Jauns.lv

Gripas aktivitāte Latvijā, līdzīgi kā citās Eiropas valstīs, pieaug, liecina gripas monitoringā iekļauto ārstu un iestāžu sniegtie dati.

Pagājušajā nedēļā ar gripu vai gripas izraisītu plaušu karsoni slimnīcā nonākuši 25 cilvēki - 13 no viņiem konstatēta gripa, bet 12 - gripas izraisīta pneimonija. Kopumā ar šādām diagnozēm hospitalizēti jau 38 pacienti - 28 cilvēki Rīgā, astoņi Jelgavā un divi Daugavpilī.

Lai gan gripas intensitāte Latvijā joprojām vērtējama kā zema, jo pagājušajā nedēļā reģistrētas vidēji četras saslimšanas uz 100 000 iedzīvotāju, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norāda, ka slimības aktivitāte pieaug un jau janvārī varētu sasniegt epidēmijas līmeni.

Tikmēr ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām (AAEI) ambulatorajās iestādēs vērsušos pacientu skaits iepriekšējā nedēļā pieaudzis par 34,7% un vidēji bijis 1179 uz 100 000 iedzīvotāju.

Saslimstība ar AAEI ir pieaugusi gandrīz visās monitoringa pilsētās. "Daļa no tiem varētu būt saistīti ar gripas infekciju, jo bieži vien gripa norit vieglā formā un to noteikt var tikai ar laboratorisku testēšanu," skaidro SPKC. Visaugstākā saslimstība novērota Jelgavā, kur tā bijusi pat divas reizes augstāka nekā iepriekšējā nedēļā - vidēji 3453 gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju.

Savukārt pneimonijas gadījumu skaits šī gada otrajā nedēļā salīdzinājumā ar pirmo nedēļu samazinājies par 13,9%. Fiksēti vidēji 36 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Kā skaidro SPKC, Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona valstīs gripas aktivitātes līmenis ir bijis neviendabīgs, tomēr, līdzīgi kā Latvijā, tas turpina pieaugt. Plaša gripas izplatība novērota rietumu un ziemeļu reģiona teritorijās - Francijā, Beļģijā, Dānijā, Luksemburgā, Īrijā, Apvienotajā Karalistē un Norvēģijā.

LETA