Politika
2013. gada 16. janvāris, 07:51

Saeimas komisija uzskata, ka deputātu skaits vispirms jāsamazina mazajās pašvaldībās

Jauns.lv

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien sēdē, skatot Ministru kabineta iesniegtos grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, atbalstīja ierosinājumu, ka deputātu skaits vispirms būtu jāsamazina mazajās pašvaldībās, aģentūru BNS informēja Saeimas Preses dienests.

Pašlaik komisijā pirms virzīšanas skatīšanai pirmajā lasījumā noris darbs pie Ministru kabineta iesniegtajiem grozījumiem pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt pašvaldībās ievēlējamo deputātu skaitu.

"Lai gan šodien lēmām likumprojektu kā steidzamu virzīt tālāk, vienojāmies, ka deputātu skaitu vispirms varētu pārskatīt mazajās pašvaldībās. Attiecībā uz pārējām pašvaldībām vēl ir nepieciešama diskusija par to, ko ar šo reformu plānots sasniegt. Tāpat jāņem vērā, ka tuvojas šā gada pašvaldību vēlēšanas, un īsi pirms tām veikt būtiskas izmaiņas nebūtu korekti," atzinis komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs ("Saskaņas centrs").

Komisija pauda atbalstu iecerei, kas paredz samazināt ievēlējamo deputātu skaitu no 13 līdz deviņiem tajās pašvaldībās, kuru administratīvajā teritorijā vēlēšanu izsludināšanas dienā ir reģistrējušies ne vairāk kā 5000 iedzīvotāju.

Likumprojektā paredzēts, ka novados, kuros reģistrējušies no 5001 līdz 20 tūkstošiem iedzīvotāju, būtu jāievēlē 11 deputātu līdzšinējo 13 vietā, bet pašvaldībās, kurās dzīvo no 20 001 līdz 50 tūkstošiem iedzīvotāju, — 13 deputātu līdzšinējo 17 vietā. Tāpat iecerēts no 19 līdz 15 samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, kurās ir vairāk nekā 50 tūkstoši iedzīvotāju.

Republikas pilsētu domēs deputātu skaitu samazināt nav plānots, taču gandrīz uz pusi rosināts samazināt Rīgas domē ievēlējamo deputātu skaitu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs komisijas sēdē uzsvēra, ka deputātu skaita samazināšana Rīgā no 60 līdz 35 atbilst proporcionalitātes principam, kāds tiek ievērots Saeimas vēlēšanās, un šāds skaits deputātu būtu pietiekams, lai nodrošinātu pašvaldības frakciju un komisiju darbu.

Izmaiņas likumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosinājusi, lai novērstu situācijas, ka, palielinoties lēmumu pieņēmēju skaitam, tiek samazināta lēmumu pieņemšanas efektivitāte un kvalitāte, jo ievēlētajiem deputātiem ir atšķirīgas intereses, kuru dēļ nav iespējams vienoties par labāko risinājumu novada iedzīvotājiem.

Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis komisijas sēdē norādījis, ka vairums pašvaldību neatbalsta iecerētos grozījumus, jo tie apdraudēs visu bijušo pagastu pārstāvniecību novada domē.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija nolēma likumprojektu "Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā" virzīt kā steidzamu. Saeimā pirmajā lasījumā to plānots izskatīt 24.janvārī, bet galīgajā lasījumā pieņemt 7.februārī.

BNS