Ar sifilisu inficētai bērnudārza audzinātājai atļauj strādāt ar mazuļiem; bērni vesti pie venerologa
Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzskata, ka nav nepieciešams aizliegt ar sifilisu saslimušajai audzinātājai strādāt ar maziem bērniem, ja viņa savlaicīgi ir uzsākusi ārstēšanos.
Sabiedrība
2016. gada 13. oktobris, 14:14

Ar sifilisu inficētai bērnudārza audzinātājai atļauj strādāt ar mazuļiem; bērni vesti pie venerologa

Jauns.lv

Rīgas privātā bērnudārza „Burtu pasaulīte” audzinātājai, kurai konstatēta saslimšana ar sifilisu, mediķi atļāvuši turpināt darbu izglītības iestādēs. Nesen divgadīgi bērneļi bija devušies uz pārbaudi pie venerologa. Kaut arī vecāki pauž sašutumu, mediķi uzskata, ka satraukumam nav pamata.

„Burtu pasaulītes” bērnu vecāki nesen piedzīvoja pamatīgu šoku – viņu mazajām atvasēm, daudziem no kuriem nule palikuši tikai divi gadiņi, vajadzēja apmeklēt venerologu un veikt analīzes, jo bērnudārza audzinātājai bija atklāts sifiliss. Uzaicinājumu kopā ar bērniem apmeklēt seksuāli transmisīvo slimību centru vecāki bija saņēmuši no Rīgas 1. slimnīcas.

Ar divgadniekiem vizītē pie venerologa

„Man atnāca vēstule no Rīgas 1. slimnīcas ārsta dermatologa - venerologa. Tajā bija sacīts, ka manam bērnam steidzami jānodod analīzes, jo viņš bijis kontaktā ar infekcijas pārnēsātāju. Vairāk nekas vēstulē nebija teikts,” portālam rus.delfi.lv pastāstīja divgadīgā Marsela mamma. Slimnīcā viņa noskaidroja, ka privātajā bērnudārzā strādājusi ar sifilisu inficēta audzinātāja.

„Situācija mani šausmina. Trīs nedēļas ar sifilisu inficēts cilvēks strādāja ar ēdienu, mazgāja un apkopa bērnu rētas. Tie taču ir bērni, kuri nule sākuši staigāt,” sašutumu neslēpa Marsela mamma.

Marsela vecāki pārliecināti, ka slimnīcas vadība mēnesi slēpusi šo informāciju, jo pretējā gadījumā bērniem nebūtu jāveic neplānotas un steidzamas pārbaudes, un jāveic injekcijas. Rīgas 1. slimnīcā informācijas slēpšanu gan noliedz. Kolīdz pacientei apstiprinājās pozitīvs rezultāts sifilisa testā, ārsts saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, aizpildīja speciālu veidlapu un Slimību profilakses un kontroles centrs „Burtu pasaulītes” bērnu vecākiem izsūtīja vēstules, kurās informēja, ka mazuļiem, kuri bija kontaktējušie ar inficēto audzinātāju, veiks skrīninga analīzes, lai pārbaudītu iespējamo inficēšanos ar sifilisu.

Bērnudārzu darbiniekus, stājoties darbā, nepārbauda, vai viņi neslimo ar seksuālām slimībām

Bērnudārza vadītāja Sarma Dreimane apstiprinājusi, ka „Burtu pasaulītē” strādājusi 21 gadu veca meitene, kurai konstatēja sifilisu. Viņa skaidroja, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, pieņemot darbā cilvēku pirmsskolas izglītības iestādē, pretendentam ir jāpārbauda plaušas un jāatnes ģimenes ārsta rakstīta izziņa, bet saslimšanas ar seksuāli transmisīvām slimībām (STS) nav jāpārbauda.

Tomēr bērnudārza iekšējie noteikumi paredz, ka visiem darbiniekiem obligāti jāpārbauda, vai viņi nav inficējušies ar STS. Taču, lai nepārkāptu likumu, pie ārsta darbiniekus sūta jau pēc stāšanās darbā. Tad arī atklājies, ka viena no darbiniecēm inficēta ar sifilisu. „Audzinātāja jau bija pieņemta darbā un tikai pēc tam gāja nodot analīzes. Turklāt rezultātus bija jāgaida divas nedēļas. Visu šo laiku viņa strādāja,” rus.delfi.lv stāstīja Dreimane. Vairāk bērnudārzā notikušo konkrēto situāciju publiski nekomentē, jo tā esot „konfidenciāla informācija”.

Ar sifilisu saslimusī meitene tagad vairs „Burtu pasaulītē” nestrādā – viņa uzrakstījusi atlūgumu pēc pašas vēlēšanās. Bet tas nenozīmē, ka viņa tagad nevar doties strādāt uz citu pirmskolas mācību iestādi.

Dreimane saka: „Situācija ir absurda. Mums jāatbild par to, kas notiek bērnudārzos, taču tai pat laikā valsts mums ir atņēmusi jebkādus instrumentus, lai notiekošo kontrolētu. Mūs nemitīgi uzrauga. Nedod Dievs, ja ēdienkartē nepietiks ogļhidrātu. Taču fakts, ka ar bērniem var strādāt AIDS slimnieki, nevienu ierēdni nesatrauc”.

Viņa vērsusies pie Veselības ministrijas un Rīgas domes ar lūgumu pārskatīt attiecīgos noteikumus un ieviest prasību pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem pirms darbā stāšanās uzrādīt izziņu no ārsta, ka viņi nav inficēti ar STS. Ar STS inficētajam būtu jānes personiska atbildība par sekām.

Dermatovenerologs: „Ceru, ka bērnudārzā nestrādāja kaut kādi pedofili”

Tomēr ar sifilisu saslimušajai bērnu audzinātājai neliegs turpināt strādāt izglītības iestādēs. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs radio „Baltkom” teica:

„Sifiliss ir bakteriālā infekcija, kuru samērā sekmīgi var ārstēt ar antibiotikām. Tāpēc, ja slimība konstatēta savlaicīgi un arī uzsākta ārstēšana, cilvēks vairs nevar citus aplipināt ar slimību, un nav nekāda pamata, lai viņam noteiktu kādus ierobežojumus,” teica Perevoščikovs.

Iepriekš dermatovenerologs Silvestrs Rubīns intervijā „Baltkom” teica, ka iespējamība, ka bērni varētu inficēties ar sifilisu no audzinātājas esot ļoti, ļoti niecīga.

Ar sifilisu 97 – 98 % gadījumos inficējas seksuālo kontaktu ceļā. Ir, protams, arī vēl citi ceļi, kā var inficēties, piemēram, pārlejot asinis, bet tas mūsu valstī praktiski nav iespējams, jo donori pirms asins nodošanas tiek pārbaudīti, vai viņi neslimo ar STS. Tāpat mazuli ar sifilisu var inficēt arī grūtniece.

„Es ceru, ka tur („Burtu pasaulītē”) nestrādā kaut kādi pedofili. Piemēram, ir bijuši gadījumi, kad māte, kurai ir sifiliss otrajā stadijā, skūpsta savu bērnu un viņu ir inficējusi. Daudz atkarīgs no slimības stadijas, kura konstatēta ar sifilisu slimajai personai. Bet risks (bērniem) ar to inficēties ir ļoti minimāls,” teica Rubīns.


Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA, Ieva Makare/LETA