Pašvaldības sākušas rēķināt, cik tām izmaksātu Ķīļa ieceres par bezmaksas izglītību
Saskaņā ar IZM piedāvājumu pašvaldībām būtu jānodrošina dažādi uzskates līdzekļi, didaktiskās spēles, izdales materiāli, skolu iekārtas un aprīkojums, kā arī citi mācību materiāli. Savukārt valsts būtu atbildīga par optimālo nodrošinājumu izglītības standarta apguvei, finansējot mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildliteratūru, kā arī digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus.
Sabiedrība
2013. gada 19. janvāris, 11:13

Pašvaldības sākušas rēķināt, cik tām izmaksātu Ķīļa ieceres par bezmaksas izglītību

Jauns.lv

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) lūgusi pašvaldībām sniegt informāciju par to, cik izmaksātu izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa piedāvātās izmaiņas Izglītības likumā, kas paredz konkrēti sadalīt, kādi mācību priekšmeti iegādājami valstij, bet kādi – pašvaldībām, aģentūrai BNS pastāstīja LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mēs piedāvāto variantu saistībā ar mācību līdzekļu definīciju esam izsūtījuši visām pašvaldībām ar lūgumu skolu līmenī visu sarēķināt. Jāsaprot, cik tas varētu maksāt, jo pirmie aprēķini bija ministrijas veikti, no turienes arī radās desmit miljoni," paskaidroja Jaunsleinis.

Iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norādījusi, ka uz vienu skolēnu, lai nodrošinātu viņam nepieciešamo mācību materiālu iegādi, gadā būtu nepieciešami 40 latui, no kuriem tikai nepilni septiņi ir no valsts budžeta.

Pašvaldībām lūgtā informācija jāsniedz līdz februāra vidum.

Pagaidām Jaunsleinis nevēlējās prognozēt, cik IZM piedāvātās izmaiņas likumā varētu izmaksāt no pašvaldību budžetiem. Vienlaikus gan viņš atzina, ka bez papildu finansējuma lielākā daļa pašvaldību nevarētu nodrošināt nepieciešamos līdzekļus mācību materiālu iegādei, ja stātos spēkā ministrijas piedāvātās izmaiņas.

"Patlaban tas nav iespējams, jautājums ir, vai to var īstenot no nākamā gada," sacīja Jaunsleinis.

Ministrijas piedāvāto izmaiņu ietekmi uz valsts budžetu uzdots izvērtēt arī Finanšu ministrijai (FM). Paredzēts, ka FM ar savu vērtējumu klajā jānāk nākamās nedēļas sākumā.

Jau vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar tiesībsargu Juri Jansonu un vecāku pārstāvjiem sagatavojusi izglītības likuma grozījumus, kas definē mācību līdzekļus, kurus nodrošina valsts, pašvaldības un vecāki, un atbilstoši tiem skolas somas, sporta tērpi un citi skolēnu personiskās lietošanas priekšmeti būtu jāpērk vecākiem.

Saskaņā ar IZM piedāvājumu pašvaldībām būtu jānodrošina dažādi uzskates līdzekļi, didaktiskās spēles, izdales materiāli, skolu iekārtas un aprīkojums, kā arī citi mācību materiāli. Savukārt valsts būtu atbildīga par optimālo nodrošinājumu izglītības standarta apguvei, finansējot mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildliteratūru, kā arī digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus. Saskaņā ar minēto projektu darba burtnīcas būtu jāiegādājas pašvaldībai vai pašvaldībām kopā ar vecākiem, ja viņi tam piekrīt.

Patlaban Izglītības likumā termins "mācību līdzekļi" tiek paskaidrots vispārīgi – par mācību līdzekli ir nosaukta izglītības programmu īstenošanai nepieciešamā literatūra, uzskates un tehniskie līdzekļi, materiāli un iekārtas.

Ķīlis iepriekš izteica cerību, ka Saeimas deputāti un koalīcijas partneri nevilcināsies un izmaiņas Izglītības likumā, lai definētu par valsts un pašvaldību naudu iegādājamos mācību līdzekļus, stāsies spēkā jau no šā gada 1.septembra.

BNS, Foto: Bulls Press