Gripas izplatība Latvijā palielinājusies gandrīz divas reizes
Mediķi aicina saslimušos palikt mājās, slimiem nedoties uz darbu un mācību iestādēm, lai no saslimšanas pasargātu līdzcilvēkus.
Sabiedrība
2013. gada 5. februāris, 15:24

Gripas izplatība Latvijā palielinājusies gandrīz divas reizes

Jauns.lv

Gripas intensitāte aizvadītās nedēļas laikā pieaugusi vidēji par 87% un sasniedza 428 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati.

Iepriekšējā nedēļā hospitalizēti 153 pacienti ar diagnozi "Gripa" un 44 pacienti ar gripas izraisītu plaušu karsoni.

Visaugstākā saslimstība ar gripu tika novērota Daugavpilī - 946,6 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Jēkabpilī - 746, Liepājā - 669, Jelgavā - 611,2 un Rīgā - 440 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Ņemot vērā, ka saslimšanas gadījumu skaits ar gripu turpina strauji palielināties, tos, kuri saslimuši ar elpceļu infekcijām, mediķi aicina palikt mājās, slimiem nedoties uz darbu un mācību iestādēm, lai no saslimšanas pasargātu līdzcilvēkus.

Līdzās gripas vīrusiem turpina cirkulēt arī respiratori sincitiālie vīrusi, kas izraisa augšējo elpceļu infekcijas, īpaši bērnu vidū.

Aizvadītās nedēļas laikā saslimšanas gadījumu skaits ar augšējo elpceļu infekcijām pieaudzis par 11,4% un bijis vidēji ir 1714 uz 100 000 iedzīvotāju. Visaugstākā saslimstība tika novērota Jūrmalā.

SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ievērot higiēnas pasākumus, tostarp bieži un rūpīgi mazgāt rokas, vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu, kā arī izvairīties no biežas sabiedrisku vietu apmeklēšanas. Ja tomēr parādās gripas simptomi, kas ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi, galvassāpes, sauss klepus, sāpes aiz krūšu kaula, "kaulu laušanas" sajūta, epidemiologi aicina palikt mājās un konsultēties ar ārstu.

Savukārt gadījumā, ja ģimenes ārsts nav sasniedzams, SPKC aicina konsultēties ar mediķi, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 6601600 darba dienās no plkst.17 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās - visu diennakti.

LETA/ Foto: AFP


Tēmas