"Sabiedrības spiediena dēļ" Jūrmalas tiesa pārcēlusi Munkevica krimināllietas izskatīšanas datumu
Pīrants kopā ar Munkevicu tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 5000 latu kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā.
112
2013. gada 9. februāris, 12:36

"Sabiedrības spiediena dēļ" Jūrmalas tiesa pārcēlusi Munkevica krimināllietas izskatīšanas datumu

Jauns.lv

Krimināllietu, kurā par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzēts bijušais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") un kādreizējais "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes loceklis Normunds Pīrants, Jūrmalas tiesa atsāks skatīt nevis 2.maijā, kā bija plānots iepriekš, bet jau 15.februārī plkst.9.30.

Kā aģentūrai LETA izteicās tiesas priekšsēdētājas palīdze Diāna Liepiņa, lēmums par tiesas sēdes pārcelšanu pieņemts "sabiedriskā un politiskā spiediena rezultātā". Uz jautājumu, vai ar to jāsaprot, ka tiesu ir ietekmējis politiskais spiediens, Liepiņa aģentūrai LETA atturējās atbildēt. Viņa paskaidroja, ka tiesas sēdes datuma pārcelšanu sīkāk komentēt nevar, jo Munkevica un Pīranta lietas referējošā tiesnese Solvita Glaudāne patlaban ir saslimusi.

Liepiņa pagaidām nevarēja prognozēt, vai līdz 15.februārim tiesnese Glaudāne būs izveseļojusies. Pretējā gadījumā Munkevica un Pīranta lietu šajā datumā skatīt, protams, nevarēs.

Kā ziņots, saistībā ar paaugstinātu sarežģītību minētā kriminālprocesa iztiesāšana ir uzticēta trim tiesnesēm - Ilzei Freimanei, Gundegai Lapiņai un Solvitai Glaudānei, kura ir šī tiesas sastāva priekšsēdētāja. Kriminālprocess tiesā atrodas jau kopš 2010.gada 9.jūlija.

Pagājušajā nedēļā "TV3" raidījums "Nekā personīga" Munkevica un Pīranta lietu minēja kā piemēru tam, cik ļoti Latvijā mēdz ieilgt tiesvedības. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) stāstīja, ka tiek plānoti grozījumi likumā, lai liktu tiesām uzņemties lielāku atbildību par lietu iztiesāšanas termiņiem.

Kā vēstīja "Nekā personīga", Munkevica un Pīranta kriminālprocesā divarpus gadu laikā nozīmētas 27 tiesas sēdes, no kurām notikušas tikai piecas.

Latvijas tiesu portālā pieejamā informācija liecina, ka tagad minētajā krimināllietā saplānotas 16 tiesas sēdes no 15.februāra līdz pat 27.maijam.

Kā ziņots, lietas izskatīšanu pēc būtības Jūrmalas pilsētas tiesa sāka 2011.gada 25.novembrī, dodot vārdu prokurorei Veltai Zaļūksnei apsūdzības nolasīšanai. Pēc tam tiesa aicināja Munkevicu un Pīrantu paust savu attieksmi pret apsūdzību, un viņi abi norādīja, ka prokuratūras inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos savu vainu neatzīst.

LETA jau ziņoja, ka Pīrants kopā ar Munkevicu tika aizturēti 2010.gada 18.maija vakarā kriminālprocesā par 5000 latu kukuļa došanu, lai nodrošinātu toreizējam Jūrmalas mēram labvēlīgu rezultātu 20.maijā gaidāmajā neuzticības balsojumā. Kukulis esot piedāvāts partijas "Jaunais laiks" deputātei Ivetai Blauai. Divas dienas vēlāk, 20.maijā, abi aizturētie tika apcietināti, bet Munkevics - arī gāzts no mēra amata.

2010.gada jūlija sākumā, kamēr Pīrants un Munkevics atradās apcietinājumā un izmantoja savas likumā paredzētās tiesības neliecināt, prokurore Zaļūksne viņiem abiem uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas - par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Ar advokātu starpniecību gan Pīrants, gan Munkevics aģentūrai LETA jau toreiz darīja zināmu, ka inkriminētos noziegumus viņi neatzīst, proti, nekādus kukuļus nevienam neesot ne devuši, ne piedāvājuši.

Drīz pēc apsūdzību uzrādīšanas krimināllieta tika nodota Jūrmalas pilsētas tiesai.

Munkevicu tiesa pret 50 000 latu drošības naudu no apcietinājuma atbrīvoja 2010.gada augusta sākumā, bet Pīrants pret 40 000 latu drošības naudu brīvībā tika izlaists 2010.gada septembra vidū.

LETA, Foto: Lita Krone/LETA