Latvijas pierobežā – Valgas apriņķī - aizvien vairāk siro lāči
Vēl nesen tika uzskatīts, ka Latvijas robežās tiešā tuvumā – Valgas apriņķī Igaunijā praktiski nav lāču. Tomēr tagad viņi aizvien vairāk nonāk mednieku un novērošanas kameru redzeslokā.
Sabiedrība
2016. gada 20. oktobris, 18:23

Latvijas pierobežā – Valgas apriņķī - aizvien vairāk siro lāči

Jauns.lv

Igaunijā – Valgas apriņķī, tiešā Latvijas robežas tuvumā, aizvien biežāk tiek manīti lāči, kuri līdz šim tur parādījušies salīdzinoši reti. Tas nozīmē, ka ķepaiņi arvien biežāk var paviesoties arī Latvijas mežos un viensētās. Ja Latvijā mīt ap desmit lāču, tad mūsu kaimiņvalstī – ap 700.

Latvijā ķepaiņi ir aizsargājamie dzīvnieki, bet mūsu kaimiņvalstī to medīšana ir atļauta un šogad tur jau nomedīti vismaz 44 lāči, bet vēl 12 ir atļauts nomedīt.

Daudzus gadus tika uzskatīts, ka Valgas apriņķī ir ļoti maz lāču, raksta kaimiņvalsts izdevums „Valgamaalane”. Tomēr pēdēja laikā mednieki aizvien biežāk pamana lielos dzīvniekus, tos arī nofilmē mežā uzstādītās videokameras.

„Valgas apriņķi nav lāču? Muļķības! Lielās skaistās fotogrāfijās tagad var redzēt, kā viņi iet mieloties uz mūsu mežu barotavām,” saka vietējā mednieku kolektīva vadītājs Urmass Tekkels. Pēc viņa aprēķiniem Valgas apriņķī pašlaik dzīvo vismaz viens lāču pāris ar diviem maziem lācēniem.

„Tie nav klejojoši dzīvnieki, viņi šeit dzīvo,” saka mednieks. Kāds Tallinas mednieks lāču mammu ar mazuļiem pat esot pamanījies nofotografējis no 100 metru attāluma.

Pēc Igaunijas Vides departamenta datiem, pagājušajā gada rudenī Igaunijas mežos dzīvoja ap 700 brūno lāču. Pērn Igaunijā nomedīja 49 lāčus, kas bija par četriem mazāk, nekā bija atļauts. Šogad sezonas laikā no augusta sākuma līdz oktobra beigām Igaunijā atļauts nošaut 56 lāčus.

Savukārt Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” veiktā brūno lāču monitoringa rezultāti liecina, ka laika no šī gada marta vidus līdz jūnija vidum Latvijā ir uzturējušies vismaz desmit gan jauni, gan pieauguši lāči.

Bet lāči Latvijā nav manīti tikai Igaunijas pierobežā. Septembra beigās lācis manīts arī Zemgalē - Valgundes un Ķekavas apkaimē. “Silavas" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš norādījis, ka turpmāk ik pa laikam var nākties saņemt ziņojumus par novērotiem lāčiem, jo to skaits Latvijā pieaug.

Valsts policija pagājušajā mēnsī aicinājusi iedzīvotājus būt vērīgiem un uzmanīgiem. Ja tiek pamanīts lācis vai redzētas lāča pēdas, iedzīvotāji tiek aicināti informēt par to Valsts policiju vai Valsts meža dienestu, lai būtu iespējams sekot dzīvnieka pārvietošanās maršrutam. Savā tuvumā pamanot meža dzīvnieku, jāizturas nosvērti un mierīgi - nepagriežot dzīvniekam muguru, lēnām jāatkāpjas, skaidroja policisti.


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmumi no „Valgamaalane”