Politika
2013. gada 25. marts, 21:07

Koalīcija strādās pie risinājumiem kārtības nodrošināšanai pasākumu laikā pie Brīvības pieminekļa

Jauns.lv

Koalīcijas darba grupa strādās pie risinājumiem kārtības nodrošināšanai pasākumu laikā pie Brīvības pieminekļa, tāpat pēc divām nedēļām valdības sēdē varētu skatīt Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikumus šajā jomā.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc koalīcijas padomes sēdes, taujāts par darba grupas sastāvu, žurnālistiem sacīja, ka tā vēl tiek veidota. Savukārt IeM priekšlikumi tiek skatīti neatkarīgi no darba grupas, jo tie jau ir sagatavoti un koalīcijas partneri piekrita, ka ar tiem var virzīties uz priekšu, un, ja būs nepieciešams, tad Saeimā tos varēs koriģēt atbilstoši darba grupas rezultātiem.

Savukārt deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) skaidroja, ka likumprojekts par kārtību pie Brīvības pieminekļa un Brāļu kapiem, iespējams, varētu tikt papildināts un tad Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija tiks aicināta dot tālāku virzību šim likumprojektam, kas patlaban gandrīz gadu ir "iestrēdzis komisijā".

Savukārt IeM priekšlikumi paredz dot tiesības tiesībsargājošām iestādēm ne tikai norādīt uz riskiem pasākumos, bet arī dot konkrētus priekšlikumus, kā tos novērst.

Kā ziņots, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) aicina iesaistītās institūcijas pēc iespējas ātrāk virzīt izskatīšanai valdībā jau pērnajā vasarā valsts sekretāru sanāksmē iesniegto likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" grozījumu projektu, kas paredz konkretizēt procedūru, kādā pašvaldība pieņem lēmumu par pasākuma norises ierobežojumu noteikšanu vai lēmumu par pasākuma norises aizliegšanu.

Kā aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele, darbu pie minētā grozījumu projekta ministrija sāka jau pagājušā gada pavasarī, bet izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē tas tika iesniegts 14.jūnijā.

Kā skaidro Kozlovskis, Rīgas domes iebildumu dēļ likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" grozījumu projekts Ministru kabineta komitejā tika skatīts vien šā gada 11.februārī, savukārt līdz izskatīšanai valdības sēdē grozījumi aizvien vēl nav nonākuši.

Kā pastāstīja Skrebele, sagatavotais likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" grozījumu projekts paredz, ka pašvaldība ir tiesīga pieņemt lēmumu par pasākuma norises ierobežojumu noteikšanu, ja tā kopīgi ar organizatoru nevar vienoties par to, ka pasākums netraucēs citus publiskus pasākumus, valsts vai pašvaldības rīkotus pasākumus vai iepriekš pieteiktas sapulces, gājienus vai piketus, ka pasākums neradīs būtiskus transporta vai gājēju kustības traucējumus un ka pasākums neapdraudēs citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību vai tikumību.

LETA