Sabiedrība
2013. gada 23. jūnijs, 21:29

No nākamā gada IZM grib atjaunot obligātu peldētapmācību

Jauns.lv

No nākamā gada Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas atjaunot obligātu peldētapmācību sākumskolās; šādai iecerei ministrija papildus pieprasīs 2,8 miljonus latu.

Naudu obligātas peldētapmācības ieviešanai paredzēts pieprasīt, virzot šādu ierosinājumu kā janu politikas iniciatīvu.

IZM norāda, ka pašlaik peldētapmācība Latvijā tiek nodrošināta ar atsevišķu pašvaldību atbalstu, tomēr tā neaptver visus bērnus.

Tāpēc, lai palielinātu bērnu iesaistīšanos veselīgu un aktīvu dzīvesveidu veicinošās aktivitātēs, kā arī lai veicinātu bērnu drošību uz ūdeņiem papildu sporta stundām, jāievieš obligātā peldētapmācības programma vispārējās izglītības iestāžu 1.–4.klašu izglītojamiem, paredzot šim mērķim attiecīgu finansējumu no valsts budžeta, uzskata ministrija.

Tiesa, peldētapmācības nodrošināšana visu skolu 1.–4.klašu skolēniem būtu kompleksi risināms jautājums valsts un pašvaldību līmenī, ņemot vērā pieejamo finansējumu un pašvaldību nodrošinājumu ar sporta būvēm.

Ministrija paskaidro, ka, izvērtējot situāciju tajās izglītības iestādēs, kurās ar pašvaldību atbalstu nodrošināta peldētapmācība, secināms, ka, sākot peldētapmācību agrīnā vecumā, peldēt iemācās praktiski visi bērni.

Tāpat nodarbības peldbaseinā nostiprina bērnu veselību un imunitāti, kā arī veicina bērnu pareizu attīstību, labvēlīgi ietekmē asinsrites sistēmu un elpošanu. Peldot veidojas laba stāja, savukārt aktīvas nodarbības ūdenī stiprina kaulus un nervu sistēmu un novērš plakanās pēdas attīstības iespēju, uzlabo miegu, apetīti un trenē izturību, norādīja ministrija.

Arī Sporta politikas pamatnostādnes 2014.–2020.gadam paredz izstrādāt un īstenot peldētapmācības programmu vispārējās izglītības iestāžu 1.–4. klases bērniem. Turklāt viens no atbalstāmajiem sporta politikas virzieniem ir bērnu un jauniešu sports, savukārt viens no apakšmērķiem ir veicināt iedzīvotāju fizisko aktivitāti, atgādina IZM.

BNS