Sabiedrība
2013. gada 29. jūlijs, 00:28

Šonedēļ Vācijā sāks kalt Latvijas eiro monētas

Jauns.lv

Trešdien, 31.jūlijā, Vācijā sākies Latvijas eiro monētu kalšana, pavēstīja Latvijas Bankā.

Pārejai no lata uz eiro un pirmajam apgrozības gadam nepieciešamās Latvijas eiro monētas kals divās Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuves ražotnēs - Štutgartē un Karlsrūē.

Paredzēts, ka svinīgajā eiro monētu kalšanas sākšanas pasākumā Štutgartē piedalīsies Bādenes-Virtembergas Finanšu un ekonomikas ministrijas, kaltuves un Latvijas Bankas pārstāvji.

Latvijas Bankā pauda, ka, pievienojoties eiro zonai, Latvijas Banka nodrošinās pāreju uz eiro kā maksāšanas līdzekli gan skaidrā, gan bezskaidrā naudā, lai bez pārrāvuma turpinātu raitu naudas apriti valstī. Procesa redzamākā, kā arī izmaksu ziņā nozīmīgākā daļa ir banknotes un monētas, proti, tiks organizēta Latvijas eiro monētu kalšana, piegāde, tāpat arī banknošu piegāde Latvijas Bankai un tālāka banku nodrošināšana ar skaidro naudu, kas kopumā izmaksās 12,2 miljonus latu.

Skaidrās naudas daudzums apgrozībā 2012.gada beigās bija 1,2 miljardi latu. Kopumā būs jāapmaina 488 miljoni monētu (73 miljonu latu vērtībā) un 59 miljoni banknošu (1,16 miljardu latu vērtībā). Lai nodrošinātu gan apgrozībā esošo lata monētu nomaiņu, gan rezervi eiro aprites nodrošināšanai 2013. -2014. gadā, būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu, kas kopumā sver 1600 tonnu.

Latvijas eiro monētu dizains tika izvēlēts tautas ideju konkursā 2004. gadā, kurā par labāko atzina jēkabpilietes Ilzes Kalniņas priekšlikumu uz eiro monētām atveidot tautu meitas portretu, Brīvības pieminekli un Latvijas ģerboni. "Šaurāk nekā iecerēts, tomēr viņas uzstādījums saglabājas arī apstiprinātajos paraugos: eiro rotās Latvijas naudas dizaina lepnums - pieclatnieka tautu meita, bet centus - lielais un mazais Latvijas ģerbonis," klāstīja Latvijas Bankā.

Eiro banknotes visā eiro zonā ir vienādas. Banknotes Latvijas vajadzībām atsevišķi nedrukās, bet aizņemsies no kādas eiro zonas centrālās bankas, un turpmākajos gados atdos, kad banknotes plānotā kārtībā tiks drukātas saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas plāniem.

Jau vēstīts, ka Latvija ieviesīs eiro no 2014.gada.

BNS