Pārsūdzēts tiesas atteikums skatīt Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma
Čalovskis pašlaik atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā.
112
2013. gada 14. septembris, 13:24

Pārsūdzēts tiesas atteikums skatīt Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma

Jauns.lv

Advokāti pārsūdzējuši Rīgas centra rajona tiesas atteikumu skatīt kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska atbrīvošanu no apcietinājuma.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš paskaidroja, ka nav saprotams tiesas atteikums skatīt drošības līdzekļa maiņu. Iepriekš tiesa paziņojusi, ka apcietinājumu Čalovskim piemērojusi ASV kompetentā iestāde, un Latvijas tiesas nav tiesīgas mainīt citu valstu iestāžu lēmumus.

Vārpiņš pauda, ka šāds tiesas paziņojums ir absurds un tādā veidā tiek pārkāpti vairāki Satversmes panti. Advokātam nav saprotams, ka citas valsts iestāde var piemērot Latvijas pilsonim apcietinājumu, bet Latvijai nav tiesības to mainīt.

Čalovskis pašlaik atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā.

ASV Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu "Gozi" inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Latvijas valdība lēma viņu izdot ASV. Taču advokāti vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas pieņēmusi izskatīšanai viņa lietu, kurā apstrīdēts valdības pieņemtais lēmums par izdošanu tiesāšanai ASV. ECT šajā lietā piemērojusi pagaidu noregulējumu, liekot apturēt Čalovska izdošanas procesu ASV.

BNS, Foto: Evija Trifanova/LETA