Politika
2013. gada 15. oktobris, 09:09

Latvija vienojas sadarboties ar Uzbekistānu transporta jomā

Jauns.lv

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss un Uzbekistānas ārējo ekonomisko sakaru, investīciju un tirdzniecības ministrs Eljors Gaņijevs pirmdien vienojās attīstīt starpvalstu sadarbību transporta jomā.

"Sadarbība starp Latviju un Uzbekistānu transporta jomā attīstās veiksmīgi, taču ir palicis vēl liels neizmantots divpusējās sadarbības potenciāls. Septembrī notikusī Latvijas–Uzbekistānas starpvaldību komisijas sēde un gaidāmā Uzbekistānas prezidenta vizīte ir vēl viens solis, lai stiprinātu mūsu sadarbību," sacīja Matīss.

Savukārt Gaņijevs uzsvēra, ka Uzbekistāna vairāk nekā 20 gadus izmanto Latvijas transporta infrastruktūru – ostas, dzelzceļu, autoceļus - un redz potenciālu tālākās sadarbības attīstībai. Uzbekistāna meklē optimālus transporta un loģistikas risinājumus lauksaimniecības produkcijas eksporta paplašināšanai uz Eiropas Savienību, un Latvija šobrīd ir Uzbekistānas trešais lielākais tirdzniecības partneris Eiropas Savienībā.

Matīss viņu aicināja izmantot Latvijas ostas augļu un citu kravu pārvadājumiem, glabāšanai un izplatīšanai uz Ziemeļeiropu. Tāpat viņš aicināja Uzbekistānas uzņēmējus investēt Latvijās brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās, kur būtu iespējams veidot ražotnes, kā arī produktu apstrādes, pārkraušanas un distribūciju centrus.

Tikšanās laikā abas puses bija vienisprātis, ka transporta koridors, kas šobrīd tiek izmantots nemilitāro kravu pārvadājumos uz Afganistānu, nākotnē būtu jāpadara komerciāls, kas būtu izdevīgi abām valstīm. Tāpat ministri atzīmēja veiksmīgo sadarbību aviācijas jomā, "Uzbekistan Airways" izmantojot Rīgu kā savienojuma punktu maršrutā Taškenta–Rīga-Ņujorka.

Latvijā 17.oktobrī viesosies Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs. Vizītes ietvaros paredzēts parakstīt saprašanās memorandu transporta jomā.

BNS