Mūžībā aizgājusi mecenāte Aina Galēja-Dravniece
Vienkāršība, labsirdība un neizmērāms dāsnums ir visbiežāk minētie vārdi, ko Ainas Galējas pazinēji lieto, raksturojot viņu kā cilvēku.
Sabiedrība
2013. gada 4. decembris, 11:43

Mūžībā aizgājusi mecenāte Aina Galēja-Dravniece

Jauns.lv

Otrdien, 3.decembrī, Mineapolē ASV 88 gadu vecumā mūžībā aizgājusi mecenāte Aina Galēja-Dravniece, informēja Galējas stipendiāte mācībām Viskonsīnas Universitātē Ilze Garoza.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Galēja-Dravniece ir arī ilggadējā latviešu jaunatnes izglītības veicinātāja, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere un akcijas "Latvijas lepnums" 2009.gada laureāte.

Mecenāte dzimusi Rīgā 1925.gada 14.aprīlī mediķu ģimenē. Viņa pabeigusi Rīgas 1.Valsts vidusskolu. 1941.gadā Padomju okupācijas vara atņēma Galējai-Dravniecei tēvu, izsūtot viņu uz Sibīriju, bet 1944.gada vasarā viņa kopā ar māti un brāli devās bēgļu gaitās uz Vāciju.

1946.gadā viņa sāka un četrus gadus vēlāk pabeidza medicīnas studijas Hamburgas universitātē. 1951.gadā Galēja-Dravniece pārcēlās uz dzīvi ASV, kur ieguva ārstes diplomu ar specializāciju patoloģijā. 1952.gadā salaulājās ar Vācijā satikto dzīvesdraugu fiziķi Frici Dravnieku, ar kuru kopdzīvē nodzīvoja 49 gadus, līdz 2001.gadā vīrs nomira. No 1956. līdz 2002.gadam Galēja strādājusi kā patoloģe Minesotas un Dakotas pavalstīs.

Aina Galēja stāsta par izglītības nozīmi

Pēc Latvijas brīvības atgūšanas Galēja jutusies par vecu, lai atgrieztos Latvijā un tiešā veidā iesaistītos valsts atdzimšanas darbos, tādēļ nolēmusi atbalstīt Latvijas studentu iespējas mācīties un iegūt pieredzi ārzemēs. Pēc profesora Pauļa Lazdas ierosmes un ar Galējas finansiālu atbalstu 1992.gadā tika izveidota stipendiju programma divu semestru mācībām Viskonsīnas Universitātē Oklērā. Tās absolventu skaits pārsniedzot 50, savukārt kopējais stipendiju apjoms lēšams vairāk nekā pusmiljona ASV dolāru apmērā. Paralēli atbalstam Latvijas jauniešu studijām Viskonsīnas Universitātē mecenāte vairākus gadus atbalstīja Viskonsīnas studentu mācības Latvijas Universitātē un ziedoja tai mācību grāmatas.

Papildus iepriekš minētajām programmām deviņdesmito gadu sākumā Galēja izveidoja stipendiju programmu Latvijas jaunajiem ārstiem un pētniekiem, finansiāli atbalstot viņu studijas un tālākizglītību dažādās Eiropas un ASV slimnīcās, klīnikās vai institūtos. 2005.gadā ar mecenātes finansiālu atbalstu tika izveidota stipendiju programma Latvijas patoloģijas rezidentiem.

Galējas kundze stāsta par atbalstu jaunajiem ārstiem un to, kas motivē viņas mecenātismu

Galēja ir arī autore Amerikas Latviešu apvienības un Amerikas Latviešu jaunatnes apvienības administrētajai Latvijas Okupācijas muzeja stipendijai, kas vairāku gadu garumā pavērusi iespēju Amerikas latviešu jauniešiem atgriezties savu senču dzimtenē un iziet praksi Latvijas Okupācijas muzejā. Tāpat nozīmīgu atbalstu Galēja sniegusi Latvijas Okupācijas muzeja ceļojošās izstādes rīkošanai, Latviešu Fonda darbībai un citu organizāciju un institūciju atbalstam.

"Atšķirībā no daudziem citiem mecenātiem, kuri savus piešķiramos finanšu līdzekļus līdzsvaro ar ievērojamiem ikdienas tēriņiem un pārtikušo dzīvi, Dr.Galēja stipendijām ir atdevusi teju vai visus savus uzkrājumus. Atdevusi daudz cēlākam mērķim - Latvijas valsts veidošanai," ar šādiem vārdiem mecenātes stipendiāti raksturoja viņas dāsnumu un nesavtību, piesakot viņu laikraksta "Diena" un TV3 akcijai "Latvijas lepnums", kura titulu viņa saņēma 2009.gadā. Vienkāršība, labsirdība un neizmērāms dāsnums ir visbiežāk minētie vārdi, ko Galējas pazinēji lieto, raksturojot viņu kā personu.

Aina Galēja stāsta par svarīgāko savā dzīvē

2001.gadā Galējai tika piešķirts Latvijas Triju Zvaigžņu ordenis, savukārt 2006. gadā - Viskonsinas Universitātes "Honorary Alumnus Award". 2010.gada 25.septembrī Latvijas Universitāte piešķīra Galējai Goda biedra nosaukumu. Garoza arī norāda, ka Galēja bijusi ne vien dāsna mecenāte, bet arī aktīva dalībniece Amerikas latviešu sabiedrībā - Mineapoles Latviešu evaņģēliski luteriskajā draudzē, Akadēmiskajā kopā un citās organizācijās, bijusi ilggadēja līdzstrādniece žurnāla "Akadēmiskā Dzīve" redakcijas kolēģijā.


LETA/ Publicitātes foto