Akadēmiķim Jānim Stradiņam šodien aprit 80! Apsveicam!
Akadēmiķis Jānis Stradiņš 10. decembrī svin 80. dzimšanas dienu. To ievērojamais zinātnieks atzīmē ar zinātnisko konferenci „Zinātnes un kultūras mijiedarbība Latvijā un pasaulē”.
Sabiedrība
2013. gada 10. decembris, 06:07

Akadēmiķim Jānim Stradiņam šodien aprit 80! Apsveicam!

Jauns.lv

Ievērojamais latviešu akadēmiķis, ķīmiķis un zinātnes vēsturnieks Jānis Stradiņš otrdien, 10. decembrī, svin savu 80. dzimšanas dienu. Viņa jubilejas dienā tai par godu Rīgā notiek akadēmiskā konference „Zinātnes un kultūras mijiedarbība Latvijā un pasaulē”.

Akadēmiķis ir pazīstamā ķirurga Paula Stradiņa dēls. Izglītību ieguvis Rīgas 5. vidusskolā un Latvijas Valsts Universitātes Ķīmijas fakultātē. Pēc studijām uzsācis darboties Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūtā, 1961. gadā izveidojis Fizikāli organiskās ķīmijas laboratoriju, ko vadījis līdz 2006. gadam. Laikā no 1996. līdz 1998. gadam Stradiņš bija Zinātņu akadēmijas viceprezidents, no 1998. līdz 2004. gadam tās prezidents. 1989. gadā saņēmis Latvijas Universitātes, 1999. gadā - Latvijas Lauksaimniecības universitātes un 2007. gadā - Rīgas Stradiņa universitātes goda doktora nosaukumu. 1993. gadā saņēmis Zinātņu akadēmijas lielo medaļu. 1995. gadā ticis apbalvots ar II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. Viņš ir valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte” vadītājs un daudzu Latvijas zinātnei veltītu pētījumu autors.

„Ir cilvēki, kas daudz zina un ir oriģināli domājoši cilvēki. Abas šīs īpašības reti savienojas vienā personā. Man liekas, ka Jānis Stradiņš ir šis retais izņēmums - cilvēks ar enciklopēdiskām zināšanām un erudīciju un vienlaicīgi ar oriģinālu un atvērtu skatu uz notiekošo Latvijā un pasaulē. Par to mēs viņu gan mīlam, gan cienām,” par akadēmiķi  Stradiņu saka Latvijas Universitātes rektors, profesors Mārcis Auziņš.

Savu jubileju Stradiņš atzīmēs Mazajā Ģildē, kur notiks akadēmiska konference „Zinātnes un kultūras mijiedarbība Latvija un pasaulē”, ko organizē Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Universitāte un Latvijas Inovatoru apvienība. Konferencē priekšlasījumu „Vai Latvijai ir nepieciešama zinātne?” sniegs pats jubilārs.

„Zinātnei jābūt savītai arī ar kultūru, unikālo nacionālās kultūras mantojumu (folkloru, etnogrāfiju un tamlīdzīgi), pasaules kultūras mantojumu un moderno tendenču recepciju Latvijā, to iedzīvināšanu sabiedrībā. Zinātnes un kultūras tradīcijas, mantojums ir jāapzina, jāsaglabā un jāieved sabiedrības apziņā. Taču nākotne pieder jaunajiem un jaunajam, pat ja tas šķiet dīvains,” par konferences tematikas izvēli stāsta pats Stradiņš.

Tāpat konferencē uzstāsies arī profesors Mārcis Auziņš par tēmu „Nacionālās universitātes loma mazā valstī”, Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis lasīs referātu „Muzeju veidošanās Eiropā un Latvijā kā apgaismības laikmeta zīme”, savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs lasīs referātu „Akadēmiskā misija naudas mākslā”.

Jānis Stradiņš par to, kas izglābs Latviju (1993. gads)

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA