foto: Edijs Pālens/LETA
Vītoliņš atklāj Latvijas hokeja izlases plānu mačā pret spēcīgo ASV
Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš.
Hokejs
2022. gada 13. maijs, 11:27

Vītoliņš atklāj Latvijas hokeja izlases plānu mačā pret spēcīgo ASV

Jauns.lv / LETA

Latvijas hokeja izlasei, lai gūtu panākumu jau pirmajā spēlē, jāspēj izmantot savi vārtu gūšanas momenti un jāspēlē precīzi, pirms gaidāmā mača sarunā ar žurnālistiem teica valstsvienības galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Latvijas izlase Tamperē gatavojas čempionāta atklāšanas spēlei pret ASV

Latvijas hokeja izlase Tamperē gatavojas pasaaules čempionāta atklāšanas spēlei pret ASV.

gallery icon
48

Šodien, plkst.16.20, Latvijas izlase, krustojot nūjas ar ASV hokejistiem, Tamperē aizvadīs pirmo spēli pasaules čempionātā.

Pēc īsa, bet intensīva rīta treniņa Vītoliņš uzskata, ka viņa trenētā komanda ir gatava stāties pretī amerikāņiem, kuri, kā viņš paredz, spēlēs tipisku ziemeļamerikāņu hokeju.

Latvijas hokeja izlase dodas uz Somiju

gallery icon
51

"Redzams, ka jauna un ātra komanda," pirmos pretiniekus raksturoja treneris. "Vienīgo spēli ar Kanādu viņi spēlēja tipisku kanādiešu, amerikāņu hokeju - ātru un vienkāršu. Redzam arī kvalitāti, jābūt gataviem, ka presingos visu spēli."

Vītoliņš norādīja, ka pret šāda veida komandām ir jāspēlē vienkārši un jācenšas ilgi neaizkavēties savā aizsardzības zonā.

"Jācenšas pēc iespējas ātrāk dabūt ripu ārā no savas zonas, tāpēc, ja sāksim pieturēt, atvilkt, tad būs lielas problēmas," skaidroja treneris. "Pēc iespējas vienkāršāk, varbūt izskatīsies pārāk primitīvi, bet, ja mēs ātrāk dabūsim ripu ārā no savas zonas, pat ja mēs pazaudēsim ripu, vai arī tā būs neitrāla, tad pretinieks zaudēs spēku atkal skriet ārā un iet iekšā."

Latvijas hokeja izlase pēdējā pārbaudes spēlē uzvar Kazahstānu

Latvijas vīriešu hokeja izlase pirmdien savā pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta "Arēnā Rīga" ar rezultātu 5:1 (3:0, 1:1, 1:0) ...

gallery icon
136

Savukārt Latvijas izlasei, lai spētu gūt panākumu šajā mačā, jāizmanto pretinieku kļūdas un jāveido pretuzbrukumi.

"Ja mēs labi "izveidosim" vidējo zonu, tad pretinieki kaut kur zaudēs, kaut kur metīs iekšā, tad mēs varēsim arī izveidot pretuzbrukumu," par Latvijas uzdevumiem mačā teica treneris. "Domāju, ka viennozīmīgi būs spiediens no amerikāņu puses, mums jāizmanto arī savs, un kvalitatīvi. Metieni nebūs mums pie 30, kaut arī gribētos, bet tie, kas būs, tie arī jāizmanto."

Galvenais treneris norādīja, ka spēlētāju fiziskā kondīcija pirms gaidāmās spēles ir laba. "Spēlējot pret kazahiem, mēs redzējām, ka kustamies labi. Vakar varbūt likās, ka tā mazlietiņ pēc ceļa, un divas dienas tomēr bija brīvas, bet šodien no rīta viss bija kārtībā," viņš piebilda.

Latvijas hokeja izlases fani ierodas uz spēli un priecājas par uzvaru pār Kazahstānu

gallery icon
152

Ronaldam Ķēniņam, kurš vakar treniņā dabūja ar ripu pa seju, viss esot kārtībā, un Vītoliņš smejoties piebilda, ka šis nelielais savainojums hokejistu tikai pamodināja un viņš beidzot sāks spēlēt pareizajās vietās.

Šodien daļu treniņa Latvijas hokejisti pavadīja, atstrādājot vairākuma izspēles, taču, kā Vītoliņš izcēla, tad viena lieta ir to darīt treniņa laikā, taču pavisam savādāk ir mačā.

"Redzējām, ka pretinieki spēlē ļoti aktīvi un mums jābūt gataviem. Viss balstīsies uz precizitāti, cik mēs ātri pieņemsim lēmumus, cik precīzi noslēgsim zonu, cik precīzs būs metiens. Protams, tas ir svarīgs moments, jo vairākums būs spēlē, un, ja tu to izmanto, tad uzreiz esi 1:0 vadībā," vairākuma nozīmi izcēla Vītoliņš.

Pēc pēdējām divām pārbaudes spēlēm Latvijas hokejistiem jau ir izdevies saprasties uz ledus atzīstamā līmenī un, tā kā spēlētāji jau viens otru pazīst pietiekoši labi, svarīgs faktors mačā būs arī komunikācija laukumā.

"Mums jau katra maiņa nespēlē kaut kādu savādāku hokeju, spēlējam visi vienādi, ir vienāda sistēma. Visi zina, kur iet, un, ja ieliec citā maiņā, tad zini, kas tajā pozīcijā jādara," teica treneris. "Viss atkarīgs arī no tā, cik labi savā starpā sarunāsimies."

Galvenais treneris arī atklāja, ka šovakar laukumā dosies četri aizsargu pāri un komanda spēlēs ar četrām pilnām maiņām.

2022.gada pasaules čempionāts Somijā norisināsies no 13. līdz 29.maijam.