foto: EPA/Scanpix
Eiduka: "Tēta aiziešana atstāja lielu iespaidu. Vairākas naktis nebiju izgulējusies"
Patrīcija Eiduka
Citi sporta veidi
2021. gada 18. novembris, 20:31

Eiduka: "Tēta aiziešana atstāja lielu iespaidu. Vairākas naktis nebiju izgulējusies"

Jauns.lv / LETA

Pirmajās sezonas sacensībās Somijā Latvijas labākajai distanču slēpotājai Patrīcijai Eidukai pietrūka sniega izjūtas, ceturtdien informē slēpotājas preses pārstāvis.

Eiduka oktobrī trenējās augstkalnē Austrijā, kad pēkšņi bija jāatgriežas mājās, jo viņsaulē devās tēvs un treneris Ingus Eiduks. Negulētās naktis un pārdzīvojumi ietekmēja sportisti, kā arī nedēļu vēlāk, nekā sākotnēji tika plānots, viņai sanāca doties uz Somiju, lai gatavotos sezonas pirmajām sacensībām.

Eiduka svētdien Somijā izcīnīja 19.vietu 62 dalībnieču vidū Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās desmit kilometru distancē brīvajā stilā, uzvarētājai Somijas sportistei Kristai Permekoski piekāpjoties minūti un 19,5 sekundes. Sacensībās startēja Somijas, Krievijas, Vācijas un Polijas izlašu līderes, kā arī dažas Norvēģijas izlases dalībnieces.

"Protams, tēta aiziešana atstāja lielu iespaidu. Vairākas naktis nebiju izgulējusies. Arī pēdējās dienas treniņnometnē Austrijā nevarēju kārtīgi trenēties, jo domāju par to, kā ātrāk nokļūt mājās," tiek citēta slēpotāja. "Uz Somiju devāmies nedēļu vēlāk, līdz ar to nesanāca aizvadīt treniņus, kā plānots. Pietrūka sniega izjūtas, jo atbraucām ar brāli Ediju tikai trīs dienas pirms sacensību sākuma. Tas arī bija viens no iemesliem, kāpēc izlēmām startēt tikai svētdien brīvā stila distancē," skaidro Latvijai vairākas vietas olimpiskajās spēlēs sarūpējusī sportiste.

Viņa apzinās, ka vēl īsti nav gatava sacensībām un pagājušā gadā ap šo laiku bija labākā formā.

"Ar startu Muonio esmu apmierināta. Pašreizējā situācijā labāk es nevarēju. Priecē tas, ka otrajā piecu kilometru aplī es zaudēju mazāk nekā pirmajā," saka sportiste.

Viņa arī pauž cerības uz labāku rezultātu šajā nedēļas nogalē Zviedrijas distanču slēpošanas sezonas atklāšanas sacensībās Jellivārē, kur piedalīsies Zviedrijas izlases slēpotājas ar pasaules vicečempioni desmit kilometros brīvajā stilā Frīdu Kārlsoni un pasaules čempioni sprintā Jonnu Sundlingu priekšgalā, kā arī Šveices valstsvienība.

"Arī šeit sanāks spēcīga konkurence. Trase ir grūta ar asiem līkumiem, kur bez bremzēšanas nav iespējams izbraukt. Turklāt segums diezgan ledains. Nejūtos droši, bet jāmēģina pielāgoties," ar iespaidiem par Jellivāres trasi Eiduka.

Viņai ir prieks par brāli, kurš iepriekšējās sacensībās "ļoti smuki brauca. Tehnisko izpildījumu uzlabojis, salīdzinot ar pagājušo gadu. Viņam vēl 18 gadi, tā kā priekš tāda vecuma tas bija labs rezultāts," par brāļa veikumu Muonio saka Eiduka. Jau ziņots, ka Eiduks Somijā 15 kilometru distancē brīvajā stilā ierindojās 69.vietā 83 finišējušo vidū.

"Zviedrijā plānojam startēt visas trīs dienas. Edijs noteikti, par sevi vēl simtprocentīgi nevaru pateikt, bet tāds plāns ir. Arī sestdien "klasiku" gribētu nobraukt, jo starti visas trīs dienas Jelivārē varētu palīdzēt būt labākā formā Pasaules kausa posmā Somijas pilsētā Kūsamo nedēļu vēlāk," pieļauj slēpotāja no Kokneses novada.

Eiduka kā pirmā no Latvijas distanču slēpotājiem iekļuva un turas pasaules ranga simtniekā dažu tūkstošu dalībnieču vidū. 2020./2021.gada sezonu viņa pabeidza 81.vietā sprintā un 74.vietā pārējās distancēs.