U-20 basketbolisti ar uzvaru pret Grieķiju sāk Eiropas čempionātu
Ervīns Mežnieks (aizsardzībā) bija rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 12 punktiem.
Basketbols
2015. gada 7. jūlijs, 20:12

U-20 basketbolisti ar uzvaru pret Grieķiju sāk Eiropas čempionātu

Jauns.lv

Latvijas vīriešu U-20 basketbola izlase otrdien ar uzvaru sāka Itālijā notiekošo Eiropas čempionātu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

B apakšgrupas pirmās kārtas mačā Latvijas jaunie basketbolisti ar 61:50 (15:15, 12:15, 15:8, 19:12) pieveica Grieķiju.

Maču abas komandas iesāka līdzvērtīgā, taču ne pārāk rezultatīvā duelī. Vadību pārņēma te viena, te otra komanda, lai gan pirmo 20 minūšu laikā nedaudz sekmīgāk darbojās grieķi, kuriem puslaiku izdevās noslēgt ar trīs punktu handikapu (30:27).

Otro puslaiku jau aktīvāk iesāka Latvijas valstsvienība, kas pirmajās minūtēs pārņēma vadību, bet 33.minūtē pēc Riharda Lomaža precīzā divpunktu metiena latvieši panāca jau 11 punktu pārsvaru (49:38). Noslēdzošo ceturtdaļu Latvija vispār sāka ar desmit punktu izrāvienu, kas ļāva būt komfortablā attālumā no pretiniekiem, turklāt mazāk nekā trīs minūtes līdz pamatlaika beigām Rolands Šmits panāca jau 58:41.

Tiesa, pamatlaika izskaņā, izmantojot presingu, Grieķija pietuvojās līdz 48:48, taču salauzt Latviju pretiniekiem tā arī neizdevās.

Latvijas valstsvienības labā 12 punktus iemeta Ervīns Mežnieks, bet par vienu mazāk pievienoja Lomažs. Pa astoņiem punktiem tikmēr guva Dāvis Geks un Šmits, kuram arī astoņas bumbas zem groziem.

Pirms tam B apakšgrupas pirmajā mačā Izraēla ar 79:68 (22:15, 25:11, 11:23, 21:19) pieveica Bulgāriju.

Turpinājumā trešdien latvieši spēkosies ar Serbiju, bet piektdien tiksies ar Bulgāriju. Apakšgrupu turnīru Latvija sestdien noslēgs ar cīņu pret Izraēlu.

Pirmajā posmā 20 komandas sadalītas četrās grupās. Pēc tam katras grupas trīs labākās komandas, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, turpinās cīņu otrajā posmā un vēlāk cīnīsies arī izslēgšanas spēlēs. Savukārt ceturtās un piektās vietas ieguvēji sacentīsies par 13.vietu, kas vienīgā nodrošinās tiesības arī nākamsezon spēlēt augstākajā divīzijā.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, tikai vienā no tām izcīnot uzvaru.

Pirmajā pārbaudes spēlē Latvija ar 46:76 kapitulēja Lietuvas studentu izlasei, bet pēc tam ar 50:63 piekāpās arī vienaudžiem no Lietuvas. Savukārt pēc tam U-20 izlase ar 95:43 sagrāva Gruzijas vienaudžus. Pagājušās nedēļas sākumā Latvijas basketbolisti divreiz piekāpās Igaunijas studentu izlasei. Vispirms tā pirmdien piedzīvoja neveiksmi ar 74:76, izšķirošo grozu ielaižot divas sekundes pirms pamatlaika beigām. Taču otrdien piekāpās ar 68:71. Pārbaudes spēļu ciklu Latvija noslēdza ar zaudējumu 54:80 Lietuvai.

Latvijas izlases sastāvā viskuplāk ir pārstāvēts "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) klubs "Jelgava" - valstsvienībā ir iekļauti Kristaps Pļavnieks, Rihards Lomažs, kā arī Dāvis Geks, kurš jūnija sākumā piedalījās Itālijas pilsētā Trevīzo notikušajā prestižajā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pirmsdrafta treniņnometnē "adidas Eurocamp".

Bez "Jelgavas" basketbolistiem LBL šajā sezonā spēlēja arī "Jūrmala"/"Fēnikss" pārstāvis Roberts Pāže, kā arī "Latvijas Universitātes" spēlētāji Linards Jaunzems un Jānis Engers.

Tāpat Latvijas izlasi pārstāv Spānijas augstākās līgas (ACB) rūdījumu guvušais Rolands Šmits, kurš spēlē uz otro līgu izkritušajā Fuenlavradas "Montakit" vienībā. Kā Geks, tā arī Šmits šovasar piedalījās "adidas Eurocamp" treniņnometnē.

Sastāvā, neskatoties uz ziemas sākumā veiktu pleca operāciju, ir arī Spānijas kluba Vitorijas "Laboral Kutxa" sistēmā spēlējošais Rinalds Mālmanis. Tāpat Eiropas komandu sistēmās spēlē arī Ivars Rihards Žvīgurs, kurš pārstāv franču vienību Šalonas pie Sonas "Elan", bet no čehu Prāgas "Sparta" Latvijas valstsvienībā ir divi spēlētāji Kristaps Gludītis un Ervīns Mežnieks.

Tikmēr no Ziemeļamerikas devies palīgā izlasei ir Nacionālās junioru koledžu sporta asociācijas (NJCAA) Dienvidilinoisas universitātes spēlētājs Rūdolfs Strādnieks.

1995.gadā dzimušie basketbolisti pirms četriem gadiem U-16 čempionātā ieņēma sesto vietu, bet aizpērn U-18 čempionātā izcīnīja ceturto vietu. Abos šajos turnīros Latviju pārstāvēja Pļavnieks, Geks, Žvīgurs, Šmits un Gludītis. Šiem pieciem spēlētājiem, kā arī Engeram un Pāžem ir arī pērnā gada U-20 čempionāta pieredze. Kontinenta čempionātā debiju piedzīvo tikai uzbrucējs Jaunzems.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā sākotnēji bija arī Kristaps Porziņģis, tomēr viņš pēc izvēlēšanās NBA draftā nevar palīdzēt valstsvienībai. Tāpat traumas dēļ Latvijas U-20 izlasei nepalīdz Anžejs Pasečniks un Klāvs Čavars. Pēc pusgadu ilgas rehabilitācijas patālu no labākās formas ir vēl viens garā gala spēlētājs Mālmanis.

Pēdējos četrus čempionātus Latvijas U-20 izlase ir aizvadījusi ar mainīgām sekmēm. Pirms četriem gadiem tika izcīnīta astotā vieta, bet nākamajā gadā jau iespēts par divām pozīcijām vairāk. Savukārt aizpērn izcīnītā sudraba medaļa mijās ar pagājušā gadā ieņemto pieticīgo 16.vietu.

Eiropas čempionāts norisināsies līdz 19.jūlijam. Tā kā nākamajā gadā U-20 čempionāta dalībnieku skaits atkal tiks samazināts no 20 līdz 16, vietu labāko sabiedrībā zaudēs uzreiz septiņas komandas.

Latvijas U-20 vīriešu izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Roberts Pāže ("Jūrmala"/"Fēnikss"), Dāvis Geks, Kristaps Pļavnieks, Rihards Lomažs (visi - "Jelgava"), Ivars Rihards Žvīgurs (Šalonas pie Sonas "Elan", Francija), Kristaps Gludītis, Ervīns Mežnieks (abi - Prāgas "Sparta", Čehija), Linards Jaunzems, Jānis Engers (abi - "Latvijas Universitāte"), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānijas), Rūdolfs Strādnieks (Dienvidilinoisas universitāte, NJCAA, ASV), Rinalds Mālmanis (Vitorijas "Laboral Kutxa", Spānija).

LETA / Foto: Fibaeurope.com