foto: AP/Scanpix
Kanādas hokejistes pēc astoņu gadu pārtraukuma triumfē pasaules čempionātā
Kanādas hokejistes līksmo par atgriešanos sieviešu hokeja pasaules virsotnē.
Hokejs
2021. gada 1. septembris, 10:31

Kanādas hokejistes pēc astoņu gadu pārtraukuma triumfē pasaules čempionātā

Jauns.lv / LETA

Marī Filipas Pulēnas papildlaikā gūtie vārti otrdien Kanādas sieviešu hokeja izlasei pasaules čempionātā (PČ) nodrošināja uzvaru papildlaikā.

Kanādas izlase finālā ar 3:2 (0:2, 2:0, 0:0, 1:0) papildlaikā uzvarēja ASV.

ASV izlase šogad turnīrā ieradās kā pēdējo piecu gadu čempione, bet kanādietes lūkoja izcīnīt pirmo zelta medaļu kopš 2012.gada, kas negaidīti arī izdevās.

Uzvaras vārtu autore papildlaika astotajā minūtē laukuma viduszonā pirms ASV zilās līnijas saņēma piespēli un ar ripu ieslidoja zonā. Aptuveni no "ūsiņām" Pulēna izdarīja spēcīgu metienu, ripai no vārtu pārliktņa ietriecoties tīklā. Sākotnēji spēles tieneši uz vārtu guvumu nereaģēja, bet brīdi vēlāk sirēna arēnā liecināja, ka uzbrucējas metiens bijis precīzs.

Kanādas sieviešu hokeja izlase pasaules čempionātos izcīnījusi 11 zelta medaļas.

"Jocīgi, kā tas viss notika. Sēdējām uz soliņa un domājām, ka jāturpina spēlēt atlikušās 11 minūtes, bet pēkšņi sāka skanēt sirēna. Visas uzlēcām uz ledus. Tas ir kaut kas nepieredzēts," pēc uzvaras teica kanādiešu uzbrucēja Sāra Filiera.

Kanādietes pēc pirmā perioda bija iedzinējos ar 0:2, bet, tuvojoties otrās trešdaļas vidum, aptuveni divu ar pusi minūšu laikā izdevās panākt neizšķirtu. Perioda piektajā minūtē 1:2 panāca Brianne Dženera, kurai arī rezultatīva piespēle uzvaras vārtu guvumā, bet neizšķirtu divas minūtes vēlāk, labojot ripas lidojuma virzienu, nokārtoja Džeimija Lī Reitreja.

Zīmīgi, ka no pēdējiem septiņiem pasaules čempionāta fināliem, kuros savā starpā tikušās ASV un Kanādas izlases, piecos gadījumos uzvarētājas nācies noskaidrot papildlaikā. Iepriekš papildlaiks bija nepieciešams arī 2011., 2012., 2016. un 2017.gadā.

Melodija Dousta no Kanādas izlases ar sešiem vārtiem un tikpat rezultatīvām piespēlēm bija punktiem bagātākā spēlētāja turnīrā.

Bronzas spēlē Somija ar 3:1 (1:0, 2:1, 0:0) uzvarēja Šveici. Spēles gala rezultātu otrā perioda izskaņā nokārtoja Petra Nīminena, kura čempionātā kopumā iemeta sešus vārtus.

Somijas izlasei tā ir jau 13. bronzas medaļa pasaules čempionātos. Šveice savu līdz šim vienīgo bronzas medaļu 2012. gadā izcīnīja tieši pret Somiju.

Pasaules čempionāts Kanādas pilsētā Kalgari šovasar norisinājās no 20. līdz 31. augustam.