Latvijas U-18 basketbolisti ar panākumu sāk Eiropas čempionātu
Basketbols
2015. gada 23. jūlijs, 19:33

Latvijas U-18 basketbolisti ar panākumu sāk Eiropas čempionātu

Jauns.lv

Latvijas U-18 puišu basketbola izlase ceturtdien ar uzvaru sāka Grieķijā notiekošo Eiropas čempionātu, turnīra pirmajā mačā ar 70:61 (17:16, 16:15, 12:14, 25:16) pieveicot Melnkalni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas izlases labā 18 punktus iemeta Verners Kohs, bet 16 pievienoja Zigmārs Raimo, kuram arī desmit bumbas zem groziem. Tikmēr 13 punktus sameta Kristers Zoriks. Savukārt Melnkalnei 28 punktus guva Milošs Popovičs.

Abas komandas gandrīz visu šo dueli aizvadīja punkts punktā. Tiesa, to labāk iesāka Melnkalnes basketbolisti, izvirzoties vadībā ar 6:0. Latvija no neveiksmīgā snieguma atguvās, un rezultāta starpība vairs nepieauga, lai gan pretinieki ik pa laikam turējās dažu punktu atstatumā. Pirmā puslaika turpinājumā vadībā bija te viena, te otra izlase, taču pirmās 20 minūtes Latvijas jaunie basketbolisti noslēdza ar divu punktu pārsvaru - 33:31.

Arī otrajā puslaikā spēles gultne tikpat kā neizmainījās, jo vadībā izdevās pabūt gan vienai, gan otrai komandai. Tiesa, kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas nedaudz vairāk kā četras minūtes, Latvija atradās vadībā jau ar septiņiem punktiem - 65:58. Turpinājumā Melnkalnei radās problēmas ar deficīta atspēlēšanu, turklāt mazāk nekā divas minūtes līdz beigām Kohs ar tālmetienu panāca jau desmit punktu pārsvaru (68:58).

Atlikušajā laikā Melnkalnei vairs neradās nekādi pretargumenti, lai apturētu Latviju ceļā uz tās uzvaru.

Turpinājumā piektdien Latvijas jaunie basketbolisti spēkosies ar Serbiju, bet sestdien pirmo posmu noslēgs ar cīņu pret Vāciju.

Pirmās trīs apakšgrupu komandas turpinās cīņu par medaļām otrā posma E un F grupā, bet ceturto vietu ieguvējas savstarpēji spēlēs vājāko komandu G grupā. Labākās otrā posma E un F apakšgrupu četras komandas spēlēs ceturtdaļfinālā, bet piektās un sestās vietas ieguvējas spēkosies ar G grupas komandām par 9.-16.vietu turnīrā. Trim vājākajām komandām augstākā divīzija būs jāpamet.

Gatavojoties Eiropas čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja astoņas pārbaudes spēles. Jūlija sākumā divreiz tika pieveikta Gruzija (93:68 un 79:72), kā arī piedzīvoti divi zaudējumi Krievijai (52:56 un 69:81). Baltijas kausa ievadā 13.jūlijā Ventspilī ar 58:68 tika zaudēts Turcijai, bet nākamajā dienā ar 69:56 pieveikta Igaunija. Baltijas kausa noslēgumā ar 76:70 tika uzveikta Lietuva, bet svētdien kaimiņi uzvarēti vēlreiz - ar 89:81.

Komandā iekļauti deviņu sporta skolu audzēkņi. Lielākā daļa šosezon ieguvusi rūdījumu Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrajā divīzijā, bet Dāvis Gūtmanis "Saldus" sastāvā spēlējis arī augstākajā līgā. Diviem spēlētājiem ir pieredze ārzemēs - Džeiks Krūmiņš Spānijā pieredzi krājis trīs gadus, bet Roberts Blumbergs spēlējis Čehijā.

Dažādu iemeslu dēļ izlasē nav vairāki pērnās U-16 valstsvienības spēlētāji, kas Latvijai palīdzēja izcīnīt sudraba medaļu Eiropas čempionātā. Traumu dēļ izlasei nav pievienojušies Artūrs Strautiņš un Kārlis Garoza, kamēr Rodionam Kurucam pēc četru gadu līguma noslēgšanas ar Spānijas flagmani "Barcelona" paredzēti individuālie treniņi. Tiesa, šiem spēlētājiem U-18 čempionātā būs iespēja spēlēt arī nākamajā gadā.

U-18 izlasē ir astoņi basketbolisti, kuri pirms diviem gadiem spēlēja U-16 čempionātā, turklāt trīs - Krūmiņš, Renārs Birkāns un Zigmārs Raimo - pērn piedalījās arī Eiropas U-18 čempionātā.

Pēdējos trīs gadus Latvijas jaunie basketbolisti ir sasnieguši Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu, bet 2007. un 2010.gadā izcīnītas bronzas medaļas.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris ir Jānis Gailītis, kura vadībā U-16 izlase pērn kļuva par Eiropas vicečempioniem.

Tikmēr U-18 turnīros pēdējos divos gados par čempioniem kronēti turki, kamēr horvāti trīs gados izcīnījuši visa kaluma medaļas.

Latvijas U-18 puišu izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Kristers Zoriks, Renārs Birkāns, Mārcis Saulītis (visi - BJBS Rīga/DSN), Žanis Jankovskis, Verners Kohs, Roberts Blumbergs (visi - "Ventspils"), Dāvis Gūtmanis ("Saldus"), Džeiks Krūmiņš ("Ķeizarmežs"), Arnolds Krauklis (BJBS Rīga/"Rīdzene"), Eduards Hāzners, Kārlis Šiliņš (abi - "VEF skola"), Zigmārs Raimo ("Madona").

LETA / Foto: sportacentrs.com