foto: AFP/Scanpix
"Barcelona", Madrides "Real" un "Juventus" vēlas turpināt Eiropas Superlīgas projektu
Mančestras "City" futbola fani iepriekš ar plakātu norādīja, ka tieši līdzjutējiem būtu jābūt pirmajā vietā futbola hierarhijā.
Futbols
2021. gada 31. jūlijs, 00:08

"Barcelona", Madrides "Real" un "Juventus" vēlas turpināt Eiropas Superlīgas projektu

Jauns.lv / LETA

"Barcelona", Madrides "Real" un Turīnas "Juventus" vēlas turpināt īstenot plānus par Eiropas Superlīgas izveidi pēc tam, kad trīs klubi uzvarēja Eiropas Futbola federāciju asociāciju (UEFA) nozīmīgā tiesas prāvā.

Tiesa Madridē nolēmusi, ka UEFA ir jāpārtrauc procesuālās darbības par disciplināriem pārkāpumiem saistībā ar 12 Eiropas futbolu grandu vēlmi dibināt jaunu līgu. Tālāk lietu izskatīs Eiropas Savienības Tiesa Luksemburgā.

"Mums ir pienākums vērsties pret nopietnām problēmām futbola pasaulē: UEFA ir sevi noteikusi par Eiropas futbola sacensību vienīgo regulatoru, ekskluzīvu rīkotāju un unikālu tiesību īpašnieku," teikts abu Spānijas klubu un Itālijas kluba kopīgajā paziņojumā.

"Šis monopola stāvoklis, atrodoties interešu konfliktā, kaitē futbolam un tā konkurētspējai. Kā apliecina plašie pierādījumi, finanšu kontrole nav atbilstoša, un nav izmantota pienācīgā veidā. Klubiem, kas piedalās Eiropas sacensībās, ir tiesības pašiem tās pārvaldīt," tajā norādīts.

"Priecājamies, ka turpinot ceļu mums vairs nebūs jāpakļaujas esošajiem UEFA draudiem. Mūsu mērķis ir konstruktīvi un sadarbībā turpināt Superlīgas projekta attīstību, vienmēr rēķinoties ar visiem futbolā iesaistītajiem: līdzjutējiem, spēlētājiem, treneriem, klubiem, līgām, kā arī nacionālām un starptautiskām asociācijām," pauda "Barcelona", Madrides "Real" un Turīnas "Juventus".

"Apzināmies, ka mūsu ierosinājumā ir pārskatāmi elementi, un, protams, to var uzlabot dialoga un kompromisa ceļā. Joprojām esam pārliecināti par panākumiem projektam, kurš vienmēr atbildīs Eiropas Savienības tiesību normām," klubi klāstīja.

Jau ziņots, ka aprīļa vidū 48 stundu laikā UEFA, līdzjutēju un politiķu atbalstīta, apslāpēja Anglijas, Spānijas un Itālijas klubu mēģinājumu izveidot savu turnīru.

Neapmierinātie "Manchester United" fani iebrūk stadionā un neļauj sākt spēli

gallery icon
25

Superlīgas iniciatoru vidū bija sešas Anglijas premjerlīgas vienības - "Liverpool", Mančestras "United", Londonas "Arsenal", Londonas "Chelsea", Mančestras "City" un Totenhemas "Hotspur" -, kā arī pa trim klubiem no Spānijas - "Barcelona", Madrides "Real", Madrides "Atletico" - un Itālijas - Milānas "Inter", "AC Milan", Turīnas "Juventus".

Vēlāk visas sešas Anglijas premjerlīgas komanda atsauca vēlmi piedalīties Superlīgā, šim piemēram pēc tam sekojot arī citām komandām.

UEFA iepriekš norādīja, ka, visticamāk, nesodīs 12 augstāk minētās komandas, bet maijā kļuva zināms, ka tikai deviņiem klubiem izdevies vienoties par mierizlīgumu.

UEFA nolēmusi, ka katrs klubs maksās apmēram septiņu miljonu Lielbritānijas mārciņu (8,2 miljonu eiro) sodu, kā arī nākamsezon no klubu ieņēmumiem UEFA ieturēs 5%, kas kalpos par sodu vēlmei sašķelt Eiropas futbola sabiedrību.

Tiesas Madridē spriedums paredz, ka šie sodi ir jāatceļ, kamēr nav pabeigta disciplinārlieta arī pret pārējiem trim iesaistītajiem klubiem.