foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix
Jaunzēlandes airētāja Tviga pēc divām ceturtajām vietām izcīna olimpisko zeltu
Jaunzēlandes airētāja Emma Tviga.
Citi sporta veidi
2021. gada 30. jūlijs, 05:55

Jaunzēlandes airētāja Tviga pēc divām ceturtajām vietām izcīna olimpisko zeltu

Jauns.lv / LETA

Jaunzēlandes airētāja Emma Tviga piektdien uzvarēja Tokijas olimpisko spēļu sieviešu vieninieku sacensībās, pēc divām ceturtajām vietām Olimpiādēs beidzot izcīnot zeltu.

Tviga 2000 metrus airēja septiņās minūtēs un 13,97 sekundēs, labodama olimpisko rekordu. Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) sportiste Hanna Prakacena bija 3,42 sekundes lēnāka, bet bronzu izcīnījusi austriete Magdalēna Lobniga zaudēja 5,75 sekundes.

34 gadus vecā Tviga piedalās savās ceturtajās olimpiskajās spēlēs, bet piektdien pirmo reizi kāpa uz uz goda pjedestāla. Par Jaunzēlandes airēšanas "vecmammu" dēvētā sportiste olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro un Londonā samierinājās ar ceturto vietu.

Viena no favorītēm šajā klasē bija Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure, kura saslimšanas dēļ aizvadīja pieticīgu pusfinālu un svētdien neizgāja uz starta B finālā.

Vīriešiem vieniniekos par čempionu kļuva grieķis Stefans Ntuskos, kurš finišēja sešās minūtēs 40,45 sekundēs un arī laboja olimpisko rekordu. Sudraba godalga un 1,21 sekundes deficīts pret uzvarētāju bija norvēģim Hjētilam Borkam, bet 2,13 sekundes zaudēja horvāts Damirs Martins.

Pārliecinoši pēdējais, sestais finālā bija lietuvietis Mindaugs Griškonis.

Vēlāk sieviešu astoņnieku sacensībās uzvaras laurus plūca Kanādas airētājas Līza Romana, Kasja Grušalla-Vezīrski, Kristīne Roupere, Andrea Proske, Suzanna Greindžere, Medisona Meilija, Sidnija Peina, Avalona Veseneisa un Kristena Kita. Kanādietes finišēja piecās minūtēs un 59,13 sekundēs, 0,91 sekundi zaudēja Jaunzēlande, bet 2,08 sekundes - Ķīna.

Olimpisko spēļu sacensības akadēmiskajā airēšanā noslēdzās ar vīru astoņnieku airējumu, kurā uzvarēja Jaunzēlandes komanda: Tomass Makintošs, Hemišs Bonds, Toms Marejs, Maikls Breiks, Daniels Viljamsons, Filips Vilsons, Šons Kirkems, Mets Makdonalds un Sems Bosvorts. Jaunzēlande finišu sasniedza piecās minūtēs un 24,64 sekundēs, Vācija zaudēja 0,96 sekundes, bet Lielbritānija atpalika 1,09 sekundes.

Tokijas olimpiskās spēles norisināsies līdz 8.augustam.