foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"/@lukeprokop_
NHL spēlētājs Prokops kļuvis par pirmo hokejistu līgas vēsturē, kurš atzinies, ka ir homoseksuāls
Hokejs
2021. gada 19. jūlijs, 18:49

NHL spēlētājs Prokops kļuvis par pirmo hokejistu līgas vēsturē, kurš atzinies, ka ir homoseksuāls

Jauns.lv

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Nešvilas "Predators" komandas izvēlētais kanādiešu aizsargs Lūks Prokops kļuvis par pirmo hokejistu līgas vēsturē, kurš atzinies, ka ir homoseksuāls, vēsta "espn.com".

19 gadus vecais Prokops paziņojumu publicēja savā "Instagram" kontā: "Tas bija diezgan liels ceļojums, lai sasniegtu šo punktu savā dzīvē, bet es nevarētu būt lamīgāks par savu lēmumu.

Jau no mazotnes esmu sapņojis kļūt par NHL spēlētāju un es ticu, ka dzīvojot savu autentisko dzīvi, varēšu pilnībā uzlabot savas iespējas piepildīt savus sapņus." 

Līdz šim neviens NHL spēlētājs nav publiski atzinies savā homoseksualitātē. Prokops vēlējies jau pērn publiski nākt klajā ar šo paziņojumu, jo ticējis, kas tas palīdzēs viņam labāk spēlēt hokeju.

Lēmumu spēlētājs pieņēmis aprīlī, kad Covid-19 dēļ noslēgusies NHL sezona: "Kādu naktu gulēju gultā, biju ceturto vai pieko reizi izdzēsis iepazīšanās aplikāciju, biju neizsakāmi dusmīgs, jo nevarēju būt īstais es. Tajā brīdī es pateicu - pietiek. Es pieņemu to, kas esmu. Es gribu dzīvot tā, kā es gribu, es gribu pieņemt sevi kā geju." 

Savu seksuālo orientāciju Lūks atklājis arī savai ģimenei - māsai, brālim, mammai un tēvam. Visi kā viens jaunieti atbalstījuši.

Pirmdien oficiālu paziņojumu publicēja arī Prokopa hokeja komanda "Predators", paužot atbalstu spēlētājam. "Nešvilas "Predators" organizācija lepojas ar Lūku par drosmi, ko viņš izrāda šodien un mēs viņu nepārprotami atbalstīsim turpmākajās dienās, nedēļās un gados, kamēr viņš turpinās attīstību. Mūsu organizācijas ilgtermiņa mērķis ir vienlīdzība visiem, arī LGBT kopienai. Svarīgi, lai Lūks justos ērti un būtu daļa no iekļaujošas vides, virzoties uz priekšu savā karjerā."

2020. gadā Jauns.lv vēstīja par bijušo Rīgas "Dinamo" vārtsargu, lietuvieti Mantu Armali), kurš atklāja par savā sporta veidā valdošo attieksmi pret cilvēkiem ar atšķirīgu seksuālo orientāciju un to, kā šādus sportistus uztvertu komandā.

Kaut arī Zviedrijas, tāpat kā Lietuvas un arī Latvijas vīriešu hokejā līdz šim nav bijuši spēlētāji, kuri atklāti runā par savu seksuālo orientāciju, tagad hokejisti aicina viņus būt drosmīgiem un neslēpties klusuma un melu ēnā.

"Uzskatu, ka cilvēkiem ir jāsaprot, ka hokejs ir domāts ikvienam," "Sportbladet" sacīja Armalis, "Daudzus gadus pret mūsu sporta veidu bija attieksme, ka tas domāts lieliem, spēcīgiem un muskuļotiem stereotipiskiem vīriešiem, kuri sitas viens pret otru.

Bijušais Rīgas "Dinamo" vārtsargs un Lietuvas izlases hokejists Mants Armalis hokeja laukumā

gallery icon
11

Tā absolūti vairs nav taisnība. Jā, visi šie aspekti ir svarīgi un joprojām tiek augstu vērtēti hokejā. Taču arvien vairāk un vairāk spēlētāju atrod savu ceļu, kā izsisties sportā. Atšķirīgs ķermenis, personības iezīmes. Sports un dzīve mainās. Ja tu spēlē un velc komandas kreklu, tu esi tāds pats kā visi citi. Izaicinājums ir likt to saprast arī tiem, kuriem agrāk bijuši negatīvu aizspriedumu varā."

Rīgas "Dinamo" vārtsargs un modelis Mants Armalis uz mēles un ikdienā

Rīgas “Dinamo” tikko papildinājusi sastāvu ar Lietuvas hokeja labāko vārtsargu Mantu Armali, kurš izrādās ir ne tikai veiksmīgs uz ledus, ...

gallery icon
26