foto: Zane Bitere/LETA
Tie, kuri jūnijā plānoja atgriezties sporta zālēs, var uz to pārāk necerēt
Nozares pārstāvju aprindās jau sen tika runāts, ka no 15. jūnija paredzētā "brīvlaišana" realitātē neko īpaši neizmainīs.
Fitness
2021. gada 9. jūnijs, 14:37

Tie, kuri jūnijā plānoja atgriezties sporta zālēs, var uz to pārāk necerēt

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Domājams, ka vairumu sporta mīļu iepriecināja valdības 27. maija lēmums, sākot ar 15. jūniju atļaut dažādu kultūrvietu un tostarp arī sporta zāļu apmeklējumus tiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19 vai izslimojuši šo kaiti. Diemžēl daudziem fitnesa klubu biedriem, kuri cer, ka jūnija vidū varēs atsākt sportot, ļoti iespējams, nāksies piedzīvot vilšanos.

Uzsverot zemo vakcinācijas aptveri kā darbinieku, tā arī klientu vidū, sporta klubu tīkls “MyFitness”, kas ir viens no lielākajiem Latvijā, darbu klātienē no 15. jūnija neatsāks.

Kluba oficiālajā “Facebook” lapā tika skaidrots, kādēļ, neskatoties uz to, ka valdība dzīvi no jūnija vidus ieskicējusi kā vēl brīvāku un atvērtāku, dīkstāvē esošajiem sporta klubiem tas realitātē nenozīmējot teju nekādas izmaiņas.

Par maz vakcinēto gan starp darbiniekiem, gan biedriem

“MyFitness” sporta klubus ikdienā (pirms pandēmijas) apmeklēja ap 20 000 biedri un uzņēmuma paspārnē aizvien ir ap 200 darbinieku, kas vēlas atsākt darbu pēc iespējas ātrāk! Ja šobrīd vakcinācijas procesu noslēguši ap 18% iedzīvotāju, tad varam rēķināt, ka no visiem 200 darbiniekiem darbu varēs turpināt ap 40 darbinieku un ap 4 000 klientu (1/5 daļa no pirms pandēmijas apmeklētājiem) [...],” teikts sporta klubu tīkla paziņojumā.

“MyFitness” paustajā arī norādīts, ka realitātē, pie nosacījumiem, ka sportot klubu iekštelpās drīkst tikai vakcinētie vai Covid-19 izslimojušie, potenciālo apmeklētāju skaits varētu būt vēl zemāks: “[...] jārēķinās arī ar to, ka primāri vakcinācija tika nodrošināta senioriem un cilvēku grupām ar smagiem veselības traucējumiem, kas nav tipiskais sporta kluba apmeklētājs. Pie šādiem cipariem sporta klubu darbību nav iespējams nodrošināt gan darbinieku trūkuma dēļ, gan apmeklētāju skaita dēļ, kas ir nozīmīgi sarucis, vakcinācijas prasības dēļ,” pausts “MyFitness” ierakstā.

Sporta klubu tīkls arī vaicā: “Kāpēc sporta nozarē tiek piekopta šāda prakse, tajā pašā laikā citās nozarēs tā nepastāv? Piemēram, fizioterapijas pakalpojumus var sniegt un saņemt ikviens iedzīvotājs (gan vakcinēts, gan nevakcinēts), bet sporta klubu durvis jau 169 dienas ir ciet!”

Valdības lēmums nodrošināt pakalpojumu tikai vakcinētiem iedzīvotājiem, ir iedzinis sporta klubus krustcelēs, norāda “MyFitness” pārstāvji.

Latvija – starp retajām valstīm, kuras sporta klubos laidīs tikai imūnos

Neilgi pēc sporta klubu tīkla paziņojuma publicēšanas “Facebook” un izplatīšanās medijos, sociālajos tīklos daļa cilvēku ar nožēlu, bet sapratni izturējās pret pausto, taču daļa – metās kritizēt “MyFitness” par zemo vakcinēto darbinieku skaitu, kurš pieminēts.

Jauns.lv vērsās Latvijas Veselības un Fitnesa asociācijā (LVFA), lai noskaidrotu, vai, risinot Covid-19 pandēmijas mēnešos sasāpējušos jautājumus, un, komunicējot ar asociācijas biedriem, ir secināms, ka vakcinēties gribošu treneru un citu sporta klubu darbinieku trūkums ir ievērojams.

“Esam veikuši aptauju tieši saistībā ar šo, un reālā aina ir – aptuveni 40% ir vakcinējušies, tikpat daudzi to labprāt darīs un aptuveni 20% dažādu iemeslu dēļ par to šaubās. Asociācija jau labu laiku iepriekš Veselības ministrijai izteica vēlmi un gatavību steigšus veikt imunizāciju prioritārā kārtībā, kā tas bija ar fizioterapeitiem, taču tas nenotika. Attiecībā pret Covid-19 vakcīnām Eiropas Savienībā tomēr pastāv arī zināmi nosacījumi un mēs esam aicinājuši, taču nevaram piespiest klubu darbiniekus, trenerus vakcinēties,” telefonsarunā pauda LVFA dibinātājs Gints Kuzņecovs.

Asociācijas pārstāvis arī piebilda, ka, runājot par vakcinācijas tempiem, to darīt gribētājiem un negribētājiem, akmens drīzāk ir valsts iestāžu dārziņā, kuru komunikācija un kļūdas ar vakcīnu iepirkumu gadu mijā liedza Latvijai savlaicīgi un ar nopietnu jaudu uzsākt imunizāciju.

Ties gan jau labu laiku vakcinēšanās ir pieejama vairumam, bez prioritāro grupu principa. Turklāt no 2. jūnija vakcinēšana tiks uzsākta arī pusaudžiem vecumā no 12-15 gadiem, ziņo Veselības ministrija.

Tur šobrīd izlasāms, ka Latvija līdz 15. jūnijam būs pēdējā valsts Eiropas Savienībā, kur sporta klubi ir ciet pavisam.

Pēc 15. jūnija tā pievienoties Ungārijai, Čehijai un Austrijai, atļaujot sporta klubiem darboties, taču ar nosacījumu, ka darbiniekiem un klientiem jābūt ieguvušiem imunitāti pret Covid-19, vai ar negatīvu testu (Austrijā un Čehijā.

Beļģija un Francija sporta klubiem darbību atsākt ļāva šodien, neuzliekot ar epidemioloģisko drošību saistītus papildu nosacījumus.

“Uzskatām, ka ierobežojumi, kuri pastāv šodien un pastāvēs pēc 15. jūnija, ir nesamērīgi. Fitnesa nozare cīnās par sabiedrības veselību. Šajā nozarē strādā tie, kuriem tas ir aicinājums,” papildus pauda LVFA dibinātājs Kuzņecovs.

Jāpiemin, ka par durvju atvēršanu no 15. jūnija pagaidām nav steiguši paziņot arī vairāki citi Latvijas lielie sporta klubu tīkli.

Sporta klubu tīkla "Lemon Gym" Latvijas reģiona vadītājs Jevgenijs Beļakovs gan aģentūrai LETA paziņojis, ka, gadījumā, ja no 15. jūnija sporta zāles varēs apmeklēt tikai pret Covid-19 vakcinētās personas, tīkls, iespējams, varētu klientiem atvērt trīs no kopumā sešiem sporta klubiem, kuri visi atrodas Rīgā.

Viņš tomēr izteica cerību, ka vēl tikšot pieņemts lēmums, ka, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības, sporta klubos varētu ielaist arī nevakcinētās personas.

Saistībā ar to sporta zāles gaidot, kāds lēmums tiks pieņemts ceturtdien, 10. jūnijā, gaidāmajā Operatīvās vadības grupas sanāksmē.

Pēc Beļakova teiktā, ka Ekonomikas ministrija, kā arī Izglītības un zinātnes ministrija atbalstot priekšlikumu sporta zāles ļaut apmeklēt arī nevakcinētajām personām, tomēr iebildumus pret to paudusi Veselības ministrija.

"Gribam strādāt pilnīgi ar visiem, jo sports ir nepieciešams visiem. Ir arī cilvēki, kuri nevar vakcinēties, bet sports ir vajadzīgs rehabilitācijai un tamlīdzīgi," teica "Lemon Gym" pārstāvis.

Viņš prognozēja, ka, atverot "Lemon Gym" tikai vakcinētajiem, tiks pazaudēti aptuveni 90% no tā klientu skaita, kas sporta klubu apmeklēja normālos apstākļos.

Jautāts, kas liek izteikt šādas prognozes, viņš uzsvēra, ka Latvijā kopumā ir vakcinējusies salīdzinoši maza iedzīvotāju daļa, no kuriem daudzi nemaz nav sporta zāļu mērķauditorija.

Tāpat "Lemon Gym" esot veikuši arī aptauju klientu vidū un starp citām personām, un aptaujas rezultāti esot apliecinājuši, ka ir pietiekami daudz tādu, kas nav vakcinēti vai to nedarīs.

Pilnībā vakcinēti neesot arī visi "Lemon Gym" darbinieki, un, pēc Beļakova teiktā, līdz 15. jūnijam to arī nepaspēs izdarīt.

"Lemon Gym" esot gatavs saviem darbiniekiem apmaksāt regulārus Covid-19 testus, viņš piebilda.

Kā ziņots, valdība, atbalstot Kultūras un Veselības ministriju rosinātos priekšlikumus, 27. maijā lēma, ka cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai ieguvuši imunitāti, pārslimojot, no 15. jūnija varēs apmeklēt sporta klubus, tostarp arī baseinus, gan trenējoties individuāli, gan apmeklējot grupu nodarbības.

Attiecīgi 1. jūnijā sāka strādāt nacionālā mēroga digitālais vakcinācijas pret Covid-19 sertifikāts, ar kuru iedzīvotāji var apliecināt vakcinācijas faktu.

Šādu sertifikātu nu var iegūt tīmekļvietnē Covid19sertifikats.lv.