foto: REUTERS/SCANPIX
VIDEO: transpersona pirmo reizi notiesājusi futbola virslīgas spēli, iedvesmojot daudzus
Sapira Bermane par savu veikumu laukumā saņēma ļoti atzinīgu vērtējumu.
Futbols
2021. gada 11. maijs, 04:35

VIDEO: transpersona pirmo reizi notiesājusi futbola virslīgas spēli, iedvesmojot daudzus

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Izraēlas futbola virslīgā notika nebijis notikums, jo mača galvenā tiesneša lomā bija transpersona Sapira Bermane, kas iepriekš bija zināma kā Sagi Bermans.

27 gadus vecais Sagi Bermans, kas 2019. gadā tika pie futbola tiesneša augstākā kategorijas, ir Izraēlā ļoti atzinīgi vērtēts arbitrs. Viņš allaž dažādos tiesnešu testos uzrādījis lieliskus rezultātus un pelnīti tika pie virslīgas tiesāšanas. Liels pārsteigums daudziem bija Sagi paziņojums pagājušajā mēnesī, ka viņš ir transpersona un uz laiku bija spiests atteikties no spēļu vadīšanas, jo iziet hormonālas procedūras.

Vien dažas nedēļas pēc šī paziņojuma Sagi (nu jau kā Sapira) atgriezās laukumā un tiesāja divu no Izraēlas spēcīgāko klubu Jeruzalemes “Beitar” un Haifas “Hapoel” divcīņu. Pēc spēles Sapira saņēma uzslavas par savu darbu. Mačā “Beitar” bija pārāki ar 3:1, bet Sapira parādīja trīs dzeltenās kartītes.
Tiesnesi līdzjutēji pie stadiona un tribīnēs uzmundrināja ar plakātiem “Supersieviete” un “Sapira mēs ar tevi. Brīvībai nav cenas”, jo viņa ar savu drosmīgo soli iemantoja milzīgu atbalstītāju pulku visā pasaulē.

Neilgi pēc publiskā paziņojuma Sapira paskaidroja, kāpēc nolēma veikt šādu radikālu soli. Viņa jau no dzimšanas nav jutusies savā ķermenī, neraugoties uz to, ka tas atnesis daudz panākumu. Tieši ķermenis viņai radījis diskomfortu galvā. Šis iekšējais konflikts radīja daudz jautājumu un maz atbilžu. Tieši dzimuma maiņa būs atbilde uz šiem daudzajiem jautājumiem. Tomēr šis solis nekādā veidā neapturēs viņas virzību uz iepriekš nospraustajiem mērķiem, kas lielā mērā ir saistīti ar futbola tiesāšanu.

“Es jau no agras bērnības vienmēr sevi redzēju kā sieviete. Tomēr es sapratu, ka apkārtējie nepieņems manu lēmumu, nenostāsies manā pusē, tāpēc es līdz 26 gadu vecumam biju palicis vīrietis,” pēc spēles atklāja Sapira.

Arī Izraēlas futbola institūcijas paudušas pilnu atbalstu Sapiras lēmumam.

Futola aprindās Sapira Bermane nav pirmais tiesnesis transpersona. 2018. gadā par dzimuma maiņu paziņoja britu tiesnesis Niks Klārks, kurš vēlāk savu vārdu nomainīja uz Lūsija. Tiesa, viņa tiesājusi vien Anglijas zemāko līgu vīriešu un sieviešu mačus. Lūsija ļoti atzinīgi izteicās par Sapiras paveikto, izceļot, ka īpaši patīkama sajūta ir izejot laukumā un dzirdot, kad spēles informators nosauc tavu jauno vārdu.

Interesanti, ka par Sapiru tagad runā ne vien sporta aprindās, bet arī kinoindustrijā, jo pēdējās dienās ar viņu esot sazinājušies kompāniju MGM un “Netflix” pārstāvji.