foto: AFP/Scanpix
SOK prezidents Bahs vēlas izmainīt olimpisko spēļu vēsturisko moto “ātrāk, augstāk, spēcīgāk!”
Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Tomass Bahs.
Hokejs
2021. gada 23. aprīlis, 12:29

SOK prezidents Bahs vēlas izmainīt olimpisko spēļu vēsturisko moto “ātrāk, augstāk, spēcīgāk!”

Jauns.lv

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs piedāvājis izmainīt 127 gadus seno mūsdienu olimpisko spēļu tēva Pjēra de Kubertēna ieviesto olimpisko spēļu moto “ātrāk, augstāk, spēcīgāk!”

Tomass Bahs piedāvājis moto papildināt ar vārdu “kopā” (angliski “together” vai latīniski “Communis”), ko apstiprinājusi arī SOK valde, bet gala lēmums tiks apstiprināts Ģenerālās asamblejas sesijā, kas norisināsies pāris dienas pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm, vēsta olimpiskās spēles aprakstošais izdevums “Inside the Games”.

Bahs uzskata, ka šī moto maiņa būtu atbilde Covid-19 krīzei un jaunais sauklis būtu “ātrāk, augstāk, spēcīgāk - kopā” (angliski - “faster, higher, stronger – together”, latīniski - “Citius, Altius, Fortius – Communis”).

“Es piedāvāju šo papildinājumu, lai izceltu solidaritāti kļūt ātrākam, mērķēt augstāk un kļūt spēcīgākam. Lai to paveiktu, mums jābūt kopā, kas nozīmē, ka mums ir vajadzīga solidaritāte.

Ģenerālās asamblejas sesijā, kas norisināsies 20. un 21. jūlijā Tokijā, tiks balsts arī par Tomasa Baha apstiprināšanu amatā uz vēl četriem gadiem. Tokijas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija ir plānota 23. jūlijā, bet noslēgums – 8. augustā.

“Ātrāk, augstāk, spēcīgāk” ir moderno olimpisko spēļu moto jau no pašiem pirmsākumiem. Šo saukli moderno olimpisko spēļu tēvs Pjērs de Kubertēns piedāvāja SOK dibināšanas brīdī. Šo ideju Kubertēns bija aizņēmies no sava drauga dominikāņu mūka Henri Didona. Oficiāli par olimpisko spēļu saukli tas tika pasludināts 1924. gadā Parīzes olimpisko spēļu laikā. Šie trīs vārdi ieskicē Kubertēna olimpiskās būtības ideālu.