foto: AP/Scanpix
“Tas ir kā vidējais pirksts pārējai pasaulei!” Norvēģijā asi kritizē Krievijas Olimpiskās komitejas sportistu tērpus
Uz Krievijas sportistu tērpiem ir viens liels Krievijas karogs, kas nemaz nedrīkstētu būt.
Citi sporta veidi
2021. gada 20. aprīlis, 14:08

“Tas ir kā vidējais pirksts pārējai pasaulei!” Norvēģijā asi kritizē Krievijas Olimpiskās komitejas sportistu tērpus

Jauns.lv

Norvēģija un Krievija pēdējos gados nav bijuši diez ko toleranti viens pret otru ar dažādām apsūdzībām par krāpšanos sportā. Ja Krievijas dopinga pārkāpumi ir pierādīti un valsts saņēmusi dažādus sodus, ieskaitot aizliegumu pārstāvēt savu valsti olimpiskajās spēlēs, tad runas par norvēģu daudzajiem astmas slimniekiem ziemas sporta veidos, nekādu nopietnu pasaules pretreakciju tā arī nav saņēmuši.

Ne vien apsūdzības par neatļautu elpošanas spēju uzlabošanu, bet arī teju starptautiskais konflikts starp divām no pasaules spožākajām ziemas sporta zvaigznēm slēpotājiem Juhanesu Klēbo un Aleksandru Boļšunovu (paši sportisti gan dzīvē ir gana labi paziņas) vēl vairāk mudina vienā valstī izteikties par kādu otras rīcību. Tomēr Krievijas kārtējais veiksmīgais noteikumu apiešanas gadījums tiek aprunāts arī citviet pasaulē. Jebkurā gadījumā tieši norvēģi atkal bijuši ļoti kritiski.

“Tas ir kā parādīt vidējo pirkstu pārējai pasaulei. Ar šo kolekciju Krievija ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas atbalstu smejas pārējai pasaulei sejā,” skarbs par prezentētajām formā bija Norvēģijas sabiedriskā medija NRK komentētājs Jans Peters Saltvets, kurš uzskata, ka ekipējums valsts karoga krāsās pie šādiem aizliegumiem ir nepieļaujams.

Arī Norvēģijas Antidopinga aģentūras ģenerāldirektors Andress Sulheima paudis līdzīgu viedokli. “Tas ir nožēlojami turpmākai antidopinga aģentūru darbībai,” uzskata Sulheims, piebilstot, ka krievu sportisti varēs sacensībās piedalīties tāpat kā iepriekš, neraugoties uz sankcijām, tikai zem cita nosaukuma.

Krievija prezentējusi pretrunīgos tērpus Tokijas olimpiskajām spēlēm

Maskavā viesnīcas “Kosmos” telpās ir prezentēti uzņēmuma “Zasport” sagatavotie Krievijas Olimpiskās komitejas komandas sportistiem paredzētie tērpi Tokijas olimpiskajām spēlēm. Neraugoties ...

gallery icon
49

Jauns.lv jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā Maskavā viesnīcas “Kosmos” telpās tika prezentēti uzņēmuma “Zasport” sagatavotie Krievijas Olimpiskās komitejas komandas sportistiem paredzētie tērpi Tokijas olimpiskajām spēlēm. Neraugoties uz virkni ierobežojumu, Krievijas pārstāvjiem izdevies ar Starptautisko olimpisko komiteju saskaņot tērpus, kas sevī ietver ne vien Japānas, bet arī pašas Krievijas motīvus.

Kā zināms, par ilgstošiem un valsts atbalstītiem dopinga pārkāpumiem Krievijā arī Tokijas olimpiskajās spēlēs nedrīkstēs startēt zem sava karoga un pārstāvēt Krieviju. Ja Phjončhanā un Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm pielaistie sportisti pārstāvēja olimpiskos sportus no Krievijas, tad Tokijā tie tiks dēvēti par Krievijas Olimpiskās komitejas sportistiem (ROC).

Galvenie aizliegumi, kas Tokijā skars šīs valsts sportistus, būs saistīti ar karoga un himnas izmantošanu, kā arī to, ka nekur nedrīkst parādīties uzraksts “Krievijas komanda”.

Tērpu prezentācijā Krievijas Olimpiskās komitejas prezidents Staņislavs Pozdņakovs ar lepnumu varēja paziņot, ka karogs sportistu tērpos ir lieliski pamanāms: “Galvenais simbols ir karogs, ko mēs nedrīkstam izmantot, bet drīkstam izmantot karoga krāsas. Prezentētajos tērpos karogs ir lieliski redzams.

Kā pastāstīja “Zasport” īpašniece Anastasija Zadorina, sākotnēji tika izstrādāta tērpu neitrālā versija gadījumam, ja notiek kādi neparedzēti apstākļi. Turpinājumā tika ņemtas vērā visas Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prasības un tērpu skices operatīvi saskaņotas ar viņiem.

Tērpi tiešām ir saskaņoti ar SOK, bet, kā tviterī norāda “New York Times” žurnālists Tariks Panja, Krievijas sportistu jaunās formas izskatās pēc milzīga Krievijas karoga, kas Tokijas olimpiskajās spēlēs ir aizliegts.

ROC sportistu ekipējumā ir ietverts krievu tautas tērpa apkakles mūsdienīgs atveidojums, kas pārtop par kaklarotu. Svinīgo tērpu un treniņtērpu iekšpusē ir ieklāts īpašs veiksmes amulets. Visi sportisti un delegācijas locekļi saņems tērpu komplektu, kurā ietilpst aptuveni 60 apģērba gabalu un aksesuārus, ieskaitot peldkostīmus, čības, jostas un koferus.

Covid-19 pandēmijas dēļ par gadu pārceltās Tokijas olimpiskās spēles paredzētas šogad no 23. jūlija līdz 8. augstam.

Phjončhanā pat divas formas

Rūpēties par Krievijas olimpiešu apģērbiem jau otrās olimpiskās spēles uzticēts vietējam uzņēmumam “Zasport”, kura īpašniece 32 gadus vecā Anastasija Zadorina, kura ir Krievijas Drošības dienesta ģenerāļa Mihaila Šekina meita. Iepriekš 15 gadu garumā par Krievijas sportistu apģērbiem rūpējās “Bosco di Ciliegi”.

Krievijas olimpiešu nu jau nederīgo apģērbu prezentācija

Šogad parūpēties par Krievijas olimpiešu apģērbiem tika uzticēts vietējam uzņēmumam "Zasport", kura īpašniece 28 gadus vecā Anastasija Zadorina (Krievijas drošības ...

gallery icon
37

Pirms 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm Zadorinai tērpi bija jātaisa pat divreiz: vispirms par dopinga pārkāpumiem diskvalificētajai Krievijai, bet pēc tam “olimpiskajiem sportistiem no Krievijas”. Zadorina nolēma, ka noliktavā turēt drēbju kalnus ir bezjēdzīgi, tāpēc ir nolēma visus apģērbus uzdāvināt tiem sportistiem, kuriem pēc Krievijas domām bija jādodas uz olimpiskajām spēlēm un arī visiem delegācijas pārstāvjiem. Ekipējumu saņēma visi, neraugoties uz to, vai piedalījās olimpiskajās spēlēs zem neitrālā karoga, vai nolēma tās boikotēt, ieskaitot par pārkāpumiem diskvalificētos sportistus. Katram Krievijas olimpietim Phjončhanā bija paredzēti kopumā 72 apģērba gabali un aksesuāri (salīdzinājumam: mūsu olimpiešu apģērbā tādu bija vien 45).

"Olimpisko sportistu no Krievijas" tērpi Phjončhanai

Starptautiskā olimpiskā komiteja akceptējusi "olimpisko sportistu no Krievijas" tērpus Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

gallery icon
20

Izdomāja, kā krāpties

Olimpiskie sportisti no Krievijas Phjončhanā nedrīkstēja izrādīt piederību savai valstij, un Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) bija sagatavojusi striktus noteikumus, aizliedzot jebkādu nacionālās identifikācijas simboliku:

Olimpiskie fani, no kuriem baidās pašu sportisti

Pēc dopinga pārkāpumiem olimpiskajām spēlēm netika pielaista Krievija, tomēr daudziem tās sportistiem tika atļauts piedalīties Olimpiādē zem netriāla karoga kā ...

gallery icon
70
  • valsts ģērbonis, Krievijas olimpiskās komitejas emblēma ir jāaizvieto ar olimpiskajiem apļiem, bet abreviatūra RUS un uzraksts Russia jānomaina atiecīgi ar OAR un "Olympic Athlete from Russia";
  • Burtu izmērs vārdos Olympic Athlete ir tāds pats kā vārdam Russia;
  • Preču zīmes "Team Russia" izmantošana ir aizliegta gan ekipējumā, gan aksesuāros, gan inventārā;
  • Atļauta ir viena vai divas nacionālā karoga krāsas izmantošana, bet tam ir nepieciešama atsevišķa saskaņošana ar SOK. Atsevišķi fragmenti kopā nedrīkst veidot karoga krāsu izkārtojumu.
  • Visi šie ierobežojumi attiecas gan uz sportistiem, gan treneriem, gan oficiālajiem pārstāvjiem.
  • Visas ekipējuma dizaina izmaiņas obligāti jāsaskaņo ar SOK.

Tomēr pēc dalības olimpiskajās spēlēs tolaik vien 18 gadus vecā olimpiskā sportiste no Krievijas Jevgēņija Medvedeva, kura Phjončhanā izcīnīja sudrabu daiļslidošanā, piekāpjoties vienīgi savai 15 gadus vecajai tautietei Alīna Zagupovai (daudzi speciālisti gan uzskata, ka par čempioni bija jākļūst tieši Medvedevai), atgriežoties Krievijā, parādīja, “kas lācītim vēderā”.

Daudzi OAR sportistu formām bija pamanījusi specifisku baltu šalli, kuru video fragmentā lidmašīnā tika noņemta. Zem tās slēpās Krievijas karogs, ko noteikti nebija atļauts nekādā veidā ietvert olimpiskajos tērpos. Tiesa, karogs bija veiksmīgi noslēpts, jo visi apģērbi, saskaņojot, saņēma SOK atļauju.