foto: Rojs Maizītis
Latvijas Olimpiskā komiteja būtiski izmainījusi statūtus un vienkāršojusi sadarbību ar federācijām
LOK prezidents Žoržs Tikmers.
Citi sporta veidi
2021. gada 26. marts, 13:16

Latvijas Olimpiskā komiteja būtiski izmainījusi statūtus un vienkāršojusi sadarbību ar federācijām

Jauns.lv / LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) iepriekš ar 31 sporta veidu federāciju bija noslēgusi 163 atsevišķus līgumus, kas šobrīd jau apkopoti vienā, lai optimizētu sadarbību starp pusēm, piektdien LOK ģenerālasamblejā atklāja prezidents Žoržs Tikmers.

Ģenerālasamblejas ievadā Tikmers prezentēja atskaiti par organizācijas darbību 2020. gadā.

"Kopš iepriekšējās LOK sesijas pagājuši vien astoņi mēneši, tomēr jāsaka, ka šis laiks ir pagājis ļoti ātri," pauda Tikmers. Viņš informēja, ka pagājušā gada jūlijā pilnībā tika pārtraukti noslēgtie ziedojumu līgumi aptuveni 680 000 eiro apmērā. Kopumā tika uzteikti četri jau noslēgti sadarbības līgumi. Viens no sāpīgākajiem bijis Polijas apģērbu ražotāja "OTCF" atteikums 850 000 eiro apmērā dāvināt ekipējumu Tokijas, Pekinas un Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Lai arī pagājušo gadu pamatīgi satricināja Covid-19 pandēmija, Tikmers uzsvēra, ka paveikts ir pietiekami daudz.

"Mūsu komandas darbs lielākoties koncentrējies četros virzienos. Galvenā uzmanība ir ap un par sportistiem. Tāpat aktīvi sadarbojāmies ar sporta veidu federācijām un visu aizvadīto gadu strādājām ar LOK un tās ietekmes sfērās esošajām divām organizācijām - Latvijas Olimpiskā vienība (LOV) un Olimpiešu sociālais fonds," norādīja Tikmers, kurš uzsvēra, ka 2022. un 2023.gadam LOK pieredzēs pāreju periodu.

"Krītoša finansējuma apstākļos esam pārskatījuši visus izdevumus, un kopā ar LOK administratīvajiem izdevumiem tie ir optimizēti Latvijas Olimpiešu sociālajā fondā un arī LOV," atzīmēja Tikmers, piebilstot, ka noris šo trīs organizāciju cieša integrācija.

Tāpat Tikmers uzsvēra, ka 2023. gadā LOK mērķis ir pilnveidot pabalstu sistēmu, nodrošinot sociālā nodokļa nomaksu no LOV sportistu atalgojuma. LOK prezidents norādīja, ka atbalsta apjoms sportistiem netiks samazināts, jo nepieciešamības gadījumā iztrūkstošos līdzekļus meklēs pie citiem avotiem.

Pagājušā gada jūlijā, pārskatot LOK sadarbību ar sporta veida federācijām, secināts, ka ar 31 sporta veidu federāciju noslēgti 163 līgumi.

"Viesojoties otrajā pusgadā pie federācijām, saskārāmies ar amizantām situācijām. Kad jautājām galvenajam grāmatvedim, cik liels ir kopējais LOK atbalsts federācijai, skaidru atbildi neizdevās saklausīt," olimpiskās kustības birokrātiju ieskicēja Tikmers. "Bija arī federācijas, kurās vienlaicīgi darbojās septiņi līgumi."

"Šo situāciju esam mainījuši. Strādājam pēc principa - viena federācija, viens līgums. Šajā līgumā ir fiksēts viss finansējums, ko LOK piešķir konkrētajai federācijai, kas tālāk pārvalda šīs finanses un nosaka to izlietojumu," piebilda LOK prezidents.

No 2022. gada vasaras sporta veidos plānots spert soli, kas stiprinātu sporta veidu federāciju ietekmi. Vasaras sporta veidu federācijām pēc diviem gadiem pašām būs jānosauc savi kandidāti iekļaušanai LOV zelta, sudraba un bronzas sastāvos, savukārt LOV turpmāk uzņemsies tikai medicīnas pakalpojuma sniedzēja funkciju.

"Katrai federācijai, izstrādājot savus iekšējos kritērijus, būs jānosauc sportisti, kuri iekļaujami LOV sastāvā. Iepriekš šo funkciju veica LOV, kas raisīja diskusijas," izmaiņu nepieciešamību uzsvēra Tikmers, solot lūgt vasaras sporta veidu federācijas izstrādāt iekšējos kritērijus.

Vēlāk ģenerālasamblejas dalībnieki balsoja par grozījumiem LOK statūtos. Grozījumus statūtos ieteica veikt Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un LOK valde. Grozījumi statūtos veikti arī saistībā ar tehniskiem un redakcionāliem jautājumiem.

Būtiskākās izmaiņas jaunajos LOK statūtos, par kuru grozījumu pieņemšanu balsoja 82 no 85 balsi atdevušajiem biedriem, paredz precīzāku kārtību LOK biedru uzņemšanā un izslēgšanā. Tajos arī precizēta situācija attiecībā uz LOK Goda biedra, LOK prezidenta statusu, LOK apbalvojumiem, kā arī paredzēta LOK Apbalvojumu komisijas izveide.

Aktulizēts LOK ģenerālasamblejas vēlēšanu sesijas termiņš - ik pēc četriem gadiem, ne vēlāk kā līdz 31.decembrim. Precizēts izvirzāmo kandidātu skaits LOK vēlēšanām no viena LOK biedra, kā arī LOK Vēlēšanu nolikumam jābūt apstiprinātām ne vēlāk kā iepriekšējā LOK ģenerālasamblejā. Tāpat dažas izmaiņas grozījumus skars LOK amatpersonu tiesības uz noteiktu laiku ieņemt konkrētus amatus.