foto: Māris Greidāns
LU gūst vēsturisku panākumu un mājās apspēlē "Ventspili"
Pēdējo desmit gadu laikā tā bija LU vienības pirmā uzvara pār "Ventspili" jebkāda mēroga turnīros.
Basketbols
2021. gada 13. marts, 16:31

LU gūst vēsturisku panākumu un mājās apspēlē "Ventspili"

Jauns.lv / LETA

"Latvijas Universitātes" (LU) komanda savā laukumā "Pafbet" Latvijas - Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) spēlē pirmoreiz desmit gados apspēlēja "Ventspils" komandu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LU mājās pieveica "Ventspili" ar 88:76 (19:17, 21:24, 26:14, 22:21).

Pārsvarā vadībā šajā spēlē bija mājinieki, pa retam minimālu vadību izkarojot ventspilniekiem. Lielāko pārsvaru 24 sekundes pirms pirmā puslaika beigām panāca Kristofers Kofijs pēc precīza divpunktu metiena - 41:38.

Mājinieki lielāko pārsvaru - 58:44 - panāca pēc Kārļa Žundas bumbas trieciena grozā no augšas.

Pēc Kofija diviem precīziem soda metieniem divas minūtes un 45 sekundes pirms mača beigām ventspilnieki pietuvojās līdz 72:77. Tomēr pēc diviem Anrija Miškas gūtajiem punktiem ar āķa metienu un trim no četriem Žundas realizētiem soda metieniem rezultāta starpība atkal bija ar diviem cipariem rakstāma - 82:72.

Pēdējo desmit gadu laikā tā bija LU vienības pirmā uzvara pār "Ventspili" jebkāda mēroga turnīros.

Uzvarētāju rindās 27 punkti un septiņas atlēkušās bumbas, kā arī pāragri beigta spēle piecu personisko piezīmju dēļ Miškam, kamēr 17 punkti un sešas atlēkušās bumbas Žundam. 11 punkti un astoņas atlēkušās bumbas Armanda Mežuļa kontā.

Viesiem 18 punkti un sešas izprovocētas piezīmes Mārim Gulbim, 15 punkti un astoņas atlēkušās bumbas Kofijam, bet desmit punkti un piecas kļūdas Artūram Ausējam.

Mājinieki pēc negaidītās 70:66 uzvaras savā laukumā pār "Ogri" pēdējās divās spēlēs bija piedzīvojuši zaudējumus, savā laukumā ar 61:66 piekāpjoties "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" vienībai, bet viesos ar 71:86 - "Liepājai".

Kurzemnieki pēc diviem zaudējumiem viesos pret "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" (81:87) un "VEF Rīga" ar 75:82 pagarinājumā viesos ar 96:92 pieveica "Liepāju" un savā laukumā ar 84:65 pārspēja Valmieras klubu.

Šosezon abi klubi savā starpā bija tikušies četrreiz, pirmajās divās spēlēs ventspilniekiem uzvaru svinot ar mazāk nekā desmit punktu starpību, bet pēdējās divās uzvarot pārliecinoši.

Studentiem vidēji 11,7 punktus spēlē bija sakrājis Anrijs Miška, bet par punktu mazāk - Kārlis Žunda. Māris Gulbis ar vidēji spēlē gūtiem 18,9 punktiem bija rezultatīvākais "Ventspils" spēlētājs.

Otrā sestdienas spēlē "Liepāja" mājās piekāpās līderei "VEF Rīga" ar 74:85 (17:25, 21:18, 16:22, 20:20).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Gandrīz visu spēli vadībā bija viesi. Tikai pašā mača sākumā vadībā pabija arī mājinieki, kuri pēc 8:0 izrāviena spēja atkal panākt neizšķirtu otrās ceturtdaļas sākumā - 25:25.

Turpinājumā vadībā bija tikai "VEF Rīga", kas gan otrā puslaika sākumā ļāva pietuvoties līdz viena punkta attālumam - 47:46 pēc Dāvja Geka trīspunktu metiena.

Ceturtajā ceturtdaļā viesi kontrolēja notikumu gaitu, pārsvaram svārstoties desmit punktu robežās.

Rezultatīvākais rīdzinieku rindās ar 27 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām bija Maikls Kaizers, kurš no spēles realizēja desmit no 12 metieniem, ieskaitot vienīgo trīspunktu metienu un sasniedza lietderības koeficientu 40. Kails Olmens piebalsoja ar 23 punktiem, četrām atlēkušajām bumbām, septiņām rezultatīvām piespēlēm, sešām kļūdām un piecām pārķertām bumbām.

Mājiniekiem pa 14 punktiem tika Robertam Blumbergam, kuram arī piecas atlēkušās bumbas, un Renāram Birkānam, kuram tikai vienas rezultatīvas piespēles pietrūka līdz "double-double". 13 punkti Geka kontā, bet "double-double" - pa desmit punktiem un atlēkušajām bumbām - Gunta Sīpoliņa kontā.

Latvijas komandu grupā līdere ar 19 uzvarām 21 spēlē ir "VEF Rīga", tālāk ar 13 uzvarām 20 cīņās ir "Ventspils" un "Ogre". "Liepāja" 21 spēlē izcīnījusi desmit uzvaras, Valmieras komandai 21 duelī ir piecas uzvaras, kamēr "Latvijas Universitāte" 23 spēlēs tikusi pie trim panākumiem.

Spēles favorīti bija viesi, kuri pēdējo zaudējumu LIBL savā laukumā 16.janvārī ir piedzīvojuši tieši pret "Liepāju" (77:83). Pēc tam svinēti seši panākumi pēc kārtas, pēdējā mačā mājās ar 82:75 pieveicot ventspilniekus. Pēc tam gan divreiz nācies zaudēt FIBA Čempionu līgas spēlēs..

Tikmēr liepājnieki pēc četriem zaudējumiem pēdējās divās spēlēs bija uzvarējuši. Savā laukumā ar 86:71 tika pieveikta LU, bet viesos ar 98:75 sagrauta "Ogre".

Abas komandas šosezon savā starpā bija tikušās trīs reizes. Pirmajās divās uzvarēja "vefs" (104:63 un 95:81), pēdējā - "Liepāja" (83:77). 94:77, 78:73, 92:74 un 91:72.

"Liepājas" komandā līderis ar caurmērā 14,6 mačā gūtajiem punktiem pirms sestdienas mača bija Dāvis Geks, bet viesu rindās Kails Olmens bija sakrājis vidēji 15 punktus spēlē.

Pirms sezonas apstiprinātais kalendārs paredzēja, ka līdz 6.decembrim katras valsts komandas spēlēs tikai savā starpā, bet sezonas turpinājumā notiks starpvalstu spēles. Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju reģionā, līgas valde nolēma pamatturnīru izspēlēt abās valstīs atsevišķi.

Pēc diviem atsevišķiem turnīriem Latvijas un Igaunijas grupās pa trim labākajām katras valsts komandām iegūs tiesības spēlēt Latvijas - Igaunijas līgas finālturnīrā, kas no 8. līdz 11.aprīlim.

LIBL čempionātā 2020./21.gada sezonā piedalās 13 komandas - sešas Latvijas vienības - "VEF Rīga", "Ogre", "Ventspils", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola", "Latvijas Universitāte" un "Liepāja", kā arī septiņas Igaunijas komandas - Tallinas "Kalev"/"Cramo", Raplas "Avis Utilitas", "Parnu Sadam", "Tartu Universitāte", Rakveres "Tarvas", Tallinas "Kalev"/TLU un "TalTech".

Pirmajā Latvijas un Igaunijas apvienotās līgas turnīrā 2018./2019.gada sezonā 15 komandu konkurencē gan pamatturnīrā, gan "Final 4" uzvarēja "Ventspils", bet 2019./2020.gada sezona palika nepabeigta, Covid-19 pandēmijas dēļ pārtrauktajā pamatturnīrā pirmo vietu ieņemot "VEF Rīga", otro - "Ogrei", trešo - Tallinas Kalev"/"Cramo" un ceturto - "Ventspilij".