foto: EPA/Scanpix
SOK aizvien neatzīst Lukašenko dēlu olimpiskās komitejas vadītāja amatā
2021. gada 8. marts, 21:32

SOK aizvien neatzīst Lukašenko dēlu olimpiskās komitejas vadītāja amatā

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pirmdien atklāja, ka tā neuzskata Viktoru Lukašenko par Baltkrievijas Olimpiskās komitejas jauno prezidentu un paturēs spēkā esošās sankcijas pret Baltkrieviju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņots, ka 26.februārī Baltkrievijas autoritārā vadītāja Aleksandra Lukašenko vecākais dēls Viktors Lukašenko nomainījis tēvu Baltkrievijas Olimpiskās komitejas prezidenta amatā. Tikmēr par viceprezidentu ievēlēts 1992.gada Barselonas olimpisko spēļu čempions kanoe sprintā Dmitrijs Dovgaļenoks.

Baltkrievijas Olimpiskā komiteja gan neatklāja, cik lielu biedru atbalstu saņēmuši abu amatu kandidāti.

Aleksandrs Lukašenko Baltkrievijas Olimpisko komiteju vadīja kopš 1997.gada.

Decembrī SOK abiem Lukašenko piemēroja pagaidu diskvalifikāciju, kas viņiem šovasar liegs klātienē apmeklēt Tokijas olimpiskās spēles. 

SOK pēc aizvadītas izpildkomitejas sēdes oficiāli apsveica Baltkrieviju ar izmaiņām olimpiskās komitejas vadībā, tomēr uzsvēra, ka organizācija nav darījusi pietiekami, lai pasargātu savus sportistus no federāciju un olimpiskās komitejas politiskas diskriminācijas.

SOK ir pārtraukusi finansiāli atbalstīt Baltkrievijas Olimpisko komiteju, taču aizvien turpina atbalstīt šīs valsts sportistus. Atlēti finansiālu atbalstu no SOK saņem tiešā ceļā, nevis ar Baltkrievijas Olimpiskās komitejas starpniecību.

Uzreiz pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērtās par nepieredzēti plašu masu kustību. Protestu laikā aizturēti tūkstošiem cilvēku, vismaz četri demonstranti gājuši bojā un vairākiem neatkarīgajiem žurnālistiem draud gadiem ilgi cietumsodi.

Arī daudzi sportisti pievienojušies Lukašenko režīma kritizēšanai. Rudenī vairāk nekā 1500 Baltkrievijas atlētu parakstīja vēstuli, pieprasot godīgas vēlēšanas un pārtraukt vardarbību pret mierīgajiem protestētājiem.

Janvārī Baltkrievijai tika atņemtas tiesības rīkot daļu no 2021.gada pasaules čempionāta ledus hokejā, visu meistarsacīkšu rīkošanu uzņemoties Latvijai. Tāpat Baltkrievija zaudēja tiesības rīkot pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases sacensībās modernajā pieccīņā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās