foto: AFP/Scanpix
Pasaules čempionāts slēpošanā vīriešiem noslēdzas ar krievu spīdekļa asarām, drāmu un Putina uzmanību
Aleksandrs Boļšunovs pēc finiša nespēj valdīt asaras.
Citi sporta veidi
2021. gada 8. marts, 12:24

Pasaules čempionāts slēpošanā vīriešiem noslēdzas ar krievu spīdekļa asarām, drāmu un Putina uzmanību

Jauns.lv

Daudzi ziemas sporta līdzjutēji ar nepacietību gaidīja svētdienas 50 kilometru sacensības distanču slēpošanā ar kopēju startu, kurā vēlējās noskatīties divu galveno favorītu norvēģa Juhanesa Klēbo dueli ar šīs sezonas Pasaules kausa ieguvēja Krievijas Slēpošanas federācijas sportistu Aleksandru Boļšunovu. Intrigas cienītājiem Vācijā Oberstdorfas trasē redzētais noteikti nelika vilties, tomēr pie pasaules čempionāta zelta medaļas neviens no viņiem netika.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau pirms sacensībām pēdējo sezonu pasaules vadošais slēpotājs Juhaness Klēbo, kurš lielāko daļu šīs sezonas izlaidis, izvairoties no Covid-19 saslimšanas riska, un šogad fantastiski startējošais Aleksandrs Boļšunovs neslēpa, ka tieši šīm sacensībām notikusi īpaša gatavošanās.

Sacensību laikā līderu vidū bija daži mēģinājumi veikt izrāvienus, ko centās soms Īvo Niskanens, norvēģi Hans Kristers Holunds un Emīls Iversens, taču viss izšķīrās pašā finišā. Pēc nobrauciena pirms finiša taisnes vadībā bija Boļšunovs, taču Klēbo viņam strauji tuvojās un finiša taisnē abi galvenie favorīti jau ieslēpoja plecu pie pleca. Klēbo pa labo pusi centās spraukties garām savam oponentam, neraugoties uz to, ka vietas īsti tam nebija. Nelielā slēpotāju pagrūstīšanās beidzās ar to, ka Boļšunovs nejauši pats sev salauza nūju un sprintā piekāpās ne vien Klēbo, bet arī viņa tautietim Iversenam.

foto: Sergei Bobylev/TASS/Scanpix
Tieši Boļšunovs (priekšplānā pa vidu) vainojams kontaktā ar Klēbo (pa kreisi), tomēr tiesneši lēma, ka norvēģis atradies pozīcijā, kurā nedrīkst aizskart savu konkurentu.

Patiesībā tikai tad viss sākās… Boļšunovs izplūda asarās, bet Klēbo priecājās par savu ceturto zelta medaļu pasaules čempionātā un devās mierināt savu sīvāko konkurentu, tomēr valdīja liela neziņa, jo bija skaidrs, ka tiks iesniegti protesti. Sākotnēji sacensību rīkotāji apstiprināja Klēbo uzvaru, tomēr Krievijas Slēpošanas federācijas pārstāvji iesniedza protestu, piebilstot, ka Starptautiskā Slēpošanas federācija izteikti lobējot norvēģu intereses. Tomēr šoreiz tas nenotika un Klēbo visai apšaubāmi tika diskvalificēts.

foto: EPA/Scanpix
Juhaness Klēbo dodas mierināt savu sīvāko sāncensi.

Savu lēmumu Starptautiskās Slēpošanas federācijas pārstāvji skaidroja ar to, ka Boļšunovs pirmais bija ieņēmis pirmo slēpošanas sliedi, bet Klēbo vietas vairs neesot bijis, tāpēc tieši viņš ir vainojams kontaktā ar Krievijas federācijas sportistu.

Lielu prieku tas Boļšunovam nesagādāja, jo uzvaru neviens krievu sportistam neuzdāvināja un viņš palika otrajā vietā, aiz Emīla Iversena, bet priekšā vēl vienam norvēģim Sīmenam Hegstadam Krīgeram. Sacensībās piedalījās arī Latvijas pārstāvis Indulis Bikše, kurš Klēbo diskvalifikācijas dēļ pacēlās uz 49. pozīciju.

foto: Sergei Bobylev/TASS
Juhaness Klēbo neslēpj, ka īpaši gatavojies tieši šīm sacensībām un trasē juties ļoti spēcīgs.

Ļoti emocionāls sociālajos tīklos vēlāk kļuva arī Klēbo, kurš notikušo nebaidās nosaukt par smagāko dienu viņa dzīvē, jo viņš tiešām bija maksimāli gatavojies, lai pasaules čempionātā triumfētu tieši šajās sacensībās. Viņš neslēpj dusmas par Starptautiskās Slēpošanas federācijas lēmumu un ir spiests valdīties, lai nepateiktu ko skarbāku. Šis viņam ir drūms brīdis, tomēr norvēģis sola atgriezties trasē.

Ar Boļšunova sniegumu apmierināts bija pat Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš savā paziņojumā slēpotāju nosauca, par sacensību galveno varoni. Interesanti, ka šī nebūt nav pirmā reize, kad Boļšunovs kļūst par sacensību galveno varoni.
Boļšunovs janvāra beigās Somijas pilsētā Lahti notikušajās Pasaules kausa 4x7,5 kilometru stafetes sacensībās krietni izcēlās. Stafetē pārliecinoši uzvarēja Norvēģijas slēpotāji, bet par otro vietu līdz pat finišam cīnījās soms Joni Meki un krievu sportists Boļšunovs. Somu slēpotājs bija vadībā, bet distances pēdējos metros titulētais Boļšunovs bija pietuvojies un mēģināja apdzīt. Viņš uzsāka manevru, bet Meki noteikumu robežās piebloķēja krievu sportista meģinājumu, liedzot izcīnīt otro vietu stafetē.

Aptuveni 20-30 metrus pirms finiša Boļšunovs nedaudz aizķērās aiz Maki un saprata, ka garām netiks laists, par ko pretiniekam veltīja divus sitienus ar slēpošanas nūju. Boļšunovs par notikušo pamatīgi noskaitās un pēc finiša apzināti ietriecās Joni Meki, nogāžot viņu no kājām, un pēc tam vairākas reizes sita ar dūrēm pa sniegu. Pēc šādas nesportiskas rīcības Krievijas pirmā izlase tika diskvalificēta, kas bronzas medaļas nodrošināja Krievijas otrajam kvartetam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vēlāk slavenais krievu slēpotājs gan taisnojās, ka gribējis pēc finiša tikai aprunāties ar pretinieku, bet nav spējis nobremzēt. Tomēr redzamais īsti neatbilst šādai teorijai.