foto: AFP/Scanpix
Dažas stundas pēc apsūdzības seksuālā vardarbībā pašnāvību izdarījis ASV vingrotāju treneris Džons Gederts
Džons Gederts ar savu titulētāko audzēkni Džordīnu Vīberi.
Sporta zvaigznes
2021. gada 26. februāris, 13:31

Dažas stundas pēc apsūdzības seksuālā vardarbībā pašnāvību izdarījis ASV vingrotāju treneris Džons Gederts

Jauns.lv

Bijušais ASV vingrošanas izlases treneris Džons Gederts atrasts miris dažas stundas pēc tam, kad viņam tika izvirzīta virkne apsūdzību, ietverot seksuālu vardarbību un vardarbīgu izturēšanos pret savām audzēknēm. Kā vēsta policija, Gederts dzīvi beidzis, nošaujoties.

Kā vēsta ASV mediji, Džons Gederts bija saistīts arī ar ārsta Lerija Nasera lietu. Atzinīgi vērtētais speciālists 2018. gadā tika notiesāts uz 175 gadiem par vairāk nekā 250 sportistu seksuālu aizskaršanu. Gederts esot zinājis par Nasera tieksmēm un rīcību, tomēr neko nav darījis, lai to aizkavētu. Turklāt viena no apsūdzībām Gedertam esot bijusi par melošanu Nasera lietas izmeklētājiem, aizstāvot ārstu.

Mičiganas prokuratūras rīcībā ir informācija, ka Gederts pielietojis ļoti vardarbīgas treniņu metodes pret savām audzēknēm. Treneris draudējis audzēknēm un nav ņēmis vērā viņu savainojumus. Tāpat vismaz divas no apsūdzībām ir saistītas ar seksuālu vardarbību pret meitenēm, kurām vēl nebija 16 gadu.

Bija plānots, ka Gederts 25. februārī personiski ieradīsies policijas iecirknī, kur tiktu aizturēts, tomēr tas nenotika, un viņš nolēma izdarīt pašnāvību.

“Visiem iesaistītajiem tās ir traģiskas beigas traģiskam stāstam,” teikts prokuratūras paziņojumā. “Džons Gederts izmantoja spēku, krāpniecību, lai iespaidotu jaunos sportistus, kuri ieradās pie viņa vingrošanas treniņos, lai pats gūtu finansiālu labumu.”

Prokuratūra izceļ, ka daudzas cietušās audzēknes joprojām cieš no dažādiem fiziskiem un garīgiem traucējumiem, ko nodarījusi traumējošā pieredze.

Gederta, iespējams, slavenākā audzēkne bija Londonas olimpisko spēļu čempione Džordīna Vībere. 2012. gada olimpiskajās spēlēs Gederts bija ASV izlases galvenais treneris.

Tēmas