foto: Ieva Makare/LETA
Vītola par pieredzi Turcijas grandā un gaidāmo maču pret Vāciju
"Nevajag neko lieki izdomāt, un jāizdara savas "lietiņas"," par maču ar Vācijas izlasi saka Kristīne Vītola.
Basketbols
2021. gada 4. februāris, 17:28

Vītola par pieredzi Turcijas grandā un gaidāmo maču pret Vāciju

Jauns.lv / LETA

Pirms līguma parakstīšanas ar Turcijas grandu Stambulas "Fenerbache" Latvijas sieviešu basketbola izlases spēlētāja Kristīne Vītola bija pilnībā informēta par to, kas viņu varētu sagaidīt jaunajā klubā, sarunā ar ziņu aģentūru LETA teica basketboliste.

29 gadus vecā spēlētāja sezonu sāka Ungārijā, kur septiņās spēlēs Miškolcas DVTK rindās guva 13,3 punktus, izcīnīja 9,7 atlēkušās bumbas un 1,9 reizes vidēji spēlē rezultatīvi piespēlēja.

"DVTK ir laba komanda. Respektabls klubs, kurā iepriekš spēlējušas arī vairākas latvietes. Pirms sezonas komandai bija mērķis tikt Eirolīgā, tomēr neizdevās pārvarēt kvalifikācijas turnīru," pavadīto laiku Ungārijā atminas Vītola. "Par Ungāriju varu teikt tikai to labāko. Pašai tā bija laba pieredze, kā arī komandā viss bija augstā līmenī."

Vītola neslēpa, ka ir pateicīga DVTK komandai, kas sezonas vidū nelika šķēršļus ceļā uz Turciju. Pēc laba sezonas sākumā Ungārijā Vītola pagājušā gada nogalē negaidīti saņēma piedāvājumu no Turcijas granda "Fenerbache". Vītolai Turcijas čempionāts jau iepriekš bija pazīstams, jo viņa 2016./17.gada sezonā spēlēja Stambulas "Galatasaray" komandā.

"Pēc tam, kad ar Ungārijas komandu neiekļuvām Eirolīgā, man nebija domu mainīt klubu. Spēlējām Eirokausā, kam arī koncentrējos," ceļu no Ungārijas uz Turciju skaidro basketboliste. "Piedāvājums no "Fenerbache" nāca vienā dienā, kurā arī ātri pieņēmu lēmumu, bet jau nākamajā atrados lidmašīnā."

"Treneris [Viktors Lapena] man bija zināms. Viņš teica, ka jau ilgāku laiku ir sekojis man līdzi, un klubam nepieciešama spēlētāja," klubu maiņas aizkulises atklāj Vītola. "Aģents jau iepriekš līgumā bija iestrādājis punktu, kas man laba piedāvājuma gadījumā ļautu doties tālāk, bet piekrišana šajā gadījumā vēl bija jādod DVTK. Komanda piekrita, un es izmantoju šo iespēju."

Turcijas komandai Vītola oficiāli pievienojās 24.novembrī. "Fenerbache" vienība un arī vairāki basketbola mediji vēstīja, ka līgums ar Vītolu noslēgts līdz 2020./21.gada sezonas beigām, taču pati basketboliste norādīja, ka vienošanās sākotnēji tika parakstīta līdz 26.janvārim.

Vītola Turcijas čempionātā aizvadīja vien divas spēles, bet vēlāk šajā turnīrā nepiedalījās leģionāru limita dēļ. Vienojoties par līgumu ar "Fenerbache", Vītola zināja, ka vietējā čempionātā, visticamāk, nepiedalīsies visās spēlēs, bet pamatīgas korekcijas ieviesa Aļinas Jagupovas pievienošanās komandai šī gada sākumā.

"Par to man teica, kad devos uz turieni. Nebija tā, ka braucu uz Turciju un nezinu, kur lecu iekšā," smejoties saka Latvijas izlases spēlētāja. "Protams, sākumā man teica, ka mēģinās mani iekļaut rotācijā, jo, iespējams, kādai citai spēlētājai tiks dota atpūta. Pēc tam komanda parakstīja līgumu ar Jagupovu, bet es attiecīgi paliku ārpus ierindas."

Vēl pirms līguma parakstīšanas ar Turcijas komandu Lapena sarunā ar Vītolu norādīja, ka ar basketbolisti visvairāk rēķinās FIBA Eirolīgas čempionātā. Eirolīgas turnīrā viņa laukumā devās sešās spēlēs un vidēji mačā spēlēja 9,3 minūtes. Sev atvēlētajā laikā Vītola caurmērā guva 2,2 punktus un izcīnīja 2,2 atlēkušās bumbas.

Zīmīgi, ka Lapena Vītolu komandā ņēma kā centra spēlētāju, bet pati basketboliste ērtāk jūtas ceturtā numura pozīcijā. Par minūtēm laukumā centra pozīcijā Vītolai bija jākonkurē ar trim basketbolistēm, kuras pieredzi uzkrājušas arī Sieviešu nacionālajā basketbola asociācijā (WNBA) - Kiu Vonu, Kaiju Stouksu un Satū Sabalī. Visas sāncenses Eirolīgā vidēji spēlē laukumā pavada vairāk nekā 20 minūtes.

Tāpat Vītolai Turcijas klubā sākumā bija nepieciešams laiks, lai aprastu ar jauno spēles zīmējumu un izveidotu saikni ar komandas biedrenēm.

"Pēc pirmā Eirolīgas "burbuļa", kas man neizdevās pārāks labs, treneris pasauca uz pārrunām. Viņš teica, ka saprot manu situāciju, kā arī redz, ka laukumā patiesi cenšos, tāpēc nav pamata satraukumam," skaidro Vītola. "Treneris uzsvēra, ka līdz otrajam "burbulim" priekšā vēl ir pusotrs mēnesis, un šajā laika posmā man būs iespēja aprast ar meitenēm, tāpat viņām ar mani."

"To pusotru mēnesi, ko pavadīju tur, noteikti progresēju un izdarīju lietas, kas no manis tika prasītas," piebilst Vītola.

Basketboliste komandas sastāvā Turcijas čempionātā aizvadīja divas spēles, kurās vidēji laukumā pavadīja desmit minūtes, to laikā izceļoties ar sešiem punktiem un trim atlēkušajām bumbām.

Vītola norādīja, ka kluba meklējumi noris pilnā sparā, bet šobrīd viņa savu uzmanību pilnībā veltījusi valstsvienībai. Basketboliste vēl nemācēja teikt, kurā valsts čempionātā noslēgs sezonu, bet bažu par to nav, jo pāreju periods noslēgsies vien februāra otrajā pusē.

Svētdien Latvijas izlase aizvadīja koptreniņu, bet vēlāk vakarā jau devās uz viesnīcu, kur "burbuļa" apstākļos dzīvos līdz sestdienai, kad 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā paredzēta spēle ar Vāciju.

Ceturtdien Latvijas izlasei bija paredzēta cīņa ar I apakšgrupas pastarīti Ziemeļmaķedoniju, taču valstsvienības rindās īsi pirms došanās uz Latviju divām spēlētājām noteica saslimšanu ar Covid-19. Ceturtdien Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) lēma diskvalificēt Ziemeļmaķedoniju no kvalifikācijas turnīra.

"Man šķiet, ka mūsu meitenes ir pieredzējušas, tāpēc nav tā, ka nezinām, kas ir svarīgas spēles," par gaidāmo spēli kvalifikācijas turnīrā stāsta Vītola. "Spēlējam mājās, zinām mērķi, uz kuru ejam, un tas arī ir jāpatur prātā. Nevajag neko lieki izdomāt, un jāizdara savas "lietiņas"."

Basketboliste pauda ticību, ka šajā sabraukumā spēlētājām izlasē savā starpā būs vieglāk saprasties, jo tagad visām vairāk vai mazāk ir izdevies iepazīties ar treneri Mārtiņu Gulbi un viņa prasībām.

Spēle ar Vācijas izlasi "Arēnā Rīga" notiks sestdien. Latvijas izlasei šī spēle jāuzvar ar vismaz 11 punktu pārsvaru, lai saglabātu izredzes iekļūt finālturnīrā. Gadījumā, ja Vācija piekāpjas Latvijai, bet uzvar Horvātiju, visām komandām būs vienāds uzvaru skaits.

Apakšgrupas līdere ar divām uzvarām trīs spēlēs ir Horvātija, Latvija seko ar vienu panākumu, bet Vācija tikpat iekrājusi divos mačos.

Vītola iepriekšējā sezonā pārstāvēja Spānijas klubu Salamankas "Perfumerias Avenida".

Basketboliste Spānijas čempionātā 22 spēlēs vidēji guva 8,1 punktu un izcīnīja 4,9 atlēkušās bumbas, bet FIBA Eirokausā desmit dueļos caurmērā iemeta 10,7 punktus un izcīnīja 5,3 bumbas zem groziem. Salamankas komanda Spānijas čempionāta pārtraukšanas brīdī bija līdere, bet Eirokausā nesagaidīja ceturtdaļfināla cīņas.

Vītola pēc Teksasas Universitātes absolvēšanas 2014.gada vasarā pievienojās Spānijas komandai Saragosas "Mann-Filter", bet nākamajā sezonā viņa pārstāvēja "Perfumerias Avenida", kuras rindās rindās piedzīvoja debiju FIBA Eirolīgā un triumfēja Spānijas čempionātā.

Nākamo sezonu viņa iesāka Spānijas čempionvienībā, tomēr nebija apmierināta ar savu spēles laiku, tāpēc pēc sportistes iniciatīvas līgums tika pārtraukts. Jau oktobra sākumā viņa pievienojās Stambulas "Galatasaray", kuras sastāvā aizkļuva līdz pusfinālam Turcijas čempionātā un FIBA Eirokausā.

Pēc tam viņa sezonu pavadīja Polijas augstākās līgas komandā Gdiņas "Basket 90", bet 2018./2019.gada sezonā spēlēja "TTT Rīga" vienībā, palīdzot tai sasniegt Eirolīgas ceturtdaļfinālu.

Vītola spēlējusi trīs Eiropas čempionāta finālturnīros un 2018.gada Pasaules kausa izcīņā. Latvijas izlasē Vītola devusies laukumā 80 spēlēs, kurās vidēji guvusi 6,8 punktus.