foto: AFP/Scanpix
Krievu slēpošanas zvaigzne Boļšunovs komentējis savu visai atšķirīgo versiju par notikušo incidentu
Aleksandrs Boļšunovs (pa kreisi) netiek garām Joni Meki.
Citi sporta veidi
2021. gada 27. janvāris, 04:40

Krievu slēpošanas zvaigzne Boļšunovs komentējis savu visai atšķirīgo versiju par notikušo incidentu

Jauns.lv

Šīs sezonas pasaules pārliecinoši spēcīgākais distanču slēpotājs, krievu sportists Aleksandrs Boļšunovs beidzot publiski komentējis savu versiju par notikušo incidentu ar somu slēpotāju Joni Meki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv jau vēstīja, ka šīs sezonas Pasaules kausa pārliecinošais līderis un prestižā "Tour de Ski" seriāla uzvarētājs jau divus gadus pēc kārtas Aleksandrs Boļšunovs 24. janvārī pārstāvēja Krievijas izlasi Somijas pilsētā Lahti notikušajās Pasaules kausa 4x7,5 kilometru stafetes sacensībās. Stafetē pārliecinoši uzvarēja Norvēģijas slēpotāji, bet par otro vietu līdz pat finišam cīnījās soms Joni Meki un krievu sportists Boļšunovs.

Somu slēpotājs bija vadībā, bet distances pēdējos metros titulētais Boļšunovs bija pietuvojies un mēģināja apdzīt. Viņš uzsāka manevru, bet Meki noteikumu robežās piebloķēja krievu sportista mēģinājumu, liedzot izcīnīt otro vietu stafetē. Aptuveni 20–30 metru pirms finiša Boļšunovs nedaudz aizķērās aiz Maki un saprata, ka garām netiks laists, par ko pretiniekam veltīja divus sitienus ar slēpošanas nūju.

Boļšunovs par notikušo pamatīgi noskaitās un pēc finiša apzināti ietriecās Joni Meki, nogāžot viņu no kājām, un pēc tam vairākas reizes sita ar dūrēm pa sniegu. Pēc kritiena Joni savainoja roku, tomēr nopietna trauma netika konstatēta. Pēc šādas nesportiskas rīcības Krievijas pirmā izlase tika diskvalificēta, kas bronzas medaļas nodrošināja Krievijas otrajam kvartetam. Savukārt Krievijas izlases līderim varētu draudēt kāda nopietnāka diskvalifikācija, kas varētu liegt piedalīties ne vien nākamajā Pasaules kausa posmā, kas šajā nedēļas nogalē notiks Zviedrijas pilsētā Falunā, bet pat pasaules čempionātā, kas februāra beigās un marta sākumā risināsies Vācijas trasē Oberstdorfā.

Boļšunovs sarunā ar Norvēģijas nacionālo mediju NRK komentējis notikušā savu versiju. Sportists nožēlo izdarīto un sola neko tādu nākotnē vairs neatkārtot, piebilstot, ka viņš nemaz nav vēlējies pēc finiša notriekt somu sportistu, bet vienkārši aprunāties ar viņu, bet nav spējis apstāties, jo viņa slēpēm bija salūzuši stiprinājumi.

Slēpošanas zvaigne piebilst, ka, viņaprāt, Meki rīcība trasē neesot bijusi korekta un viņš nesaprotot, kāpēc somu sportists neesot diskvalificēts.

Jau vēstīts, ka slēpošanas pasaule Boļšunova rīcību uztvera kā īpaši nesportisku nesavaldību, kāda planētas vadošajam slēpotājam nebūtu pieļaujama, bet Krievijas puse sākotnēji uzskatīja, ka no mušas uzpūsts zilonis.

Daudzi nesaprot, kāpēc slavenais slēpotājs, kuram šī nebūt nav pirmā reize, kad izcēlies ar visai nesportisku rīcību, vēl diennakti pēc incidenta nebija atvainojies Meki par notikušo.

Krievijas Distanču slēpošanas asociācijas prezidente, savulaik titulētā sportiste Jeļena Vjalbe Krievijas medijiem attaisnojusi sava atlēta rīcību, paziņojot, ka viņš sapratis savu nodarīto: “Viņš (Boļšunovs – aut.) taču nesita to sportistu. Viņš sita pa sniegu. Uztaisījuši tādu furoru, it kā kādu būtu gandrīz nogalinājuši. Viņš vienkārši uzslēpoja viņam virsū. Viņu neaiztika.” Vjalbe arī piebilda, ka Krievijas komanda vienmēr un visur tiek atzīta par vainīgu.

Starptautiskā komunikācijā Vjalbe un Boļšunovs, droši vien apzinoties iespējamās sekas, vairs nebija tik bravūrīgi un aptuveni 36 stundas pēc notikušā publiski atvainojās Somijas sportistam. “Krievijas Distanču slēpošanas asociācija, tās prezidente Jeļena Vjalbe un Aleksandrs Boļšunovs pauž atvainošanos,” Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) vadība citē Krievijas preses paziņojumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Naids nav Krievijas komandas sastāvdaļa, un mēs ļoti augstu vērtējam godīgas spēles principus. Tāpēc Boļšunovs atvainojās Meki un Krievijas Distanču slēpošanas asociācija nosūtīja Somijas Slēpošanas asociācijai oficiālu atvainošanās vēstuli,” pausts paziņojumā.

“Mēs no sirds ceram, ka daudzie līdzjutēji visā pasaulē atkal pievērsīs uzmanību sportistiem, viņu sniegumam, kā arī distanču slēpošanas skaistumam,” teikts paziņojumā. Somijas komandas mierīgā reakcija nodrošināja svētdienas incidenta tālāku nesaasināšanu.

FIS jau izteikusies, ka notikušais varētu liegt Boļšunovam piedalīties pasaules čempionātā. Somijas policijā par notikušo incidentu ir uzsākta arī izmeklēšana par uzbrukumu cilvēkam. “Iesniegums par paveiktu noziegumu ir nonācis mūsu rīcībā,” ziņu aģentūrai AFP atklāja Hāmes reģiona policijas inspektors Tomass Kūre. “Iegūstam visus nepieciešamos pierādījumus, lai saprastu, vai būs jāveic pirmstiesas izmeklēšana.”

Somijas Slēpošanas asociācija atklāja, ka pats Maki policijā iesniegumu nav rakstījis. Boļšunovs par savu nodarījumu pēc Somijas likumiem var tikt notiesāts uz diviem gadiem.