foto: PA Pictures/Scanpix
Jaunā tenisiste bez pieciem pirkstiem, spītējot veselības problēmām, sasniedz nebijušas virsotnes
Frančeska Džonsa vēlas iedvesmot cilvēkus, kas nonākuši līdzīgā situācijā.
Sporta zvaigznes
2021. gada 15. janvāris, 04:42

Jaunā tenisiste bez pieciem pirkstiem, spītējot veselības problēmām, sasniedz nebijušas virsotnes

Jauns.lv

20 gadus vecā Lielbritānijas tenisiste Frančeska Džonsa iekļuvusi 16 sekmīgāko kvalifikācijas turnīra dalībnieču vidū un kvalificējusies Austrālijas atklātā čempionāta “Australian Open” pamatturnīram. Fakts nebūtu nekas vērā ņemams, ja vien viņa nebūtu piedzimusi ar retu slimību - hidrotisko ektodermālās displāzijas sindromu.

Džonsa, kura pašlaik WTA rangā ieņem necilo 241. pozīciju, Dubaijā notikušajā “Australian Open” kvalifikācijā pārvarēja trīs kārtas, pārspējot rumānieti Moniku Nikulesku (WTA 144.), horvātieti Janu Fetu (WTA 209.) un visbeidzot izšķirošajā kārtā sagraujot ķīnieti Lu Dzjadzinu (WTA 200.) un pirmo reizi karjerā kvalificējoties “Grand Slam” pamatturnīram.

Tenisiste bez pieciem pirkstiem - Frančeska Džonsa

Lielbritānijas tenisiste Frančeska Džonsa piedzimusi ar retu slimību - hidrotisko ektodermālās displāzijas sindromu. Britu sportistei katrai plaukstai un kreisajai pēdai ...

gallery icon
9

Džonsas panākumu apbrīnojamu dara fakts, ka viņa piedzima ar retu ģenētisku traucējumu, ko sauc par hidrotisko ektodermālās displāzijas sindromu. Šī slimība rada problēmas ar roku un kāju attīstību. 20 gadus vecajai britu sportistei katrai plaukstai un kreisajai pēdai ir četri pirksti, bet labajai - trīs. Sportiste nekaunas no sava ķermeņa nepilnībām un ar saviem panākumiem vēlas iedvesmot cilvēkus, kas atrodas līdzīgās situācijās, vēsta BBC.

Sezonas pirmais “Grand Slam” turnīrs sāksies 8. februārī (vairāk nekā divas nedēļas vēlāk nekā ierasts). Tā kopējais balvu fonds 54,5 miljoni ASV dolāru (45 miljoni eiro) apmērā. Neraugoties uz to, ka sacensības sāksies februāra otrajā nedēļā. Vairums sportistu jau devušies turp. Šī gada noteikumi, lai izsargātos no Covid-19 ievazāšanas riskiem Austrālijā, kur situācija uz pārējās pasaules fona ir gana apmierinoša, paredz sportistu mājsēdi viesnīcās divu nedēļu garumā.

Kā ziņo BBC, Frančeska Džonsa, kura 15. janvārī plānoja doties uz Austrāliju, nonāca visai neapskaužamā situācijā, jo uz Dubaiju nebija paņēmusi līdzi pietiekami daudz vasaras apģērba: “Pirmā lieta, kas man jādara, nonākot savā istabā, ir veļas mazgāšana,” pēc vēsturiskās uzvaras jokojot, teica Džonsa. “Es negribēju piesaukt nelaimi, tāpēc es paņēmu līdzi pietiekami daudz drēbju, bet ne pārāk daudz. Es Ziemassvētkus sagaidīju Londonā, tāpēc man līdzi ir arī ziemas drēbju kaudze.

Neraugoties uz veiksmīgo sniegumu Dubaijas tenisa kortos, Džonsas ceļš līdz panākumam bija ļoti smags, jo pamatīgais gaisa temperatūru kontrasts no Lielbritānijas ziemas līdz Apvienoto Arābu Emirātu tveicei radīja nopietnas problēmas ar viņas pirkstiem – tie saplaisāja: "Mani pirksti no aukstuma Lielbritānijā bija ieplaisājuši, un es nevarēju pat kārtīgi noturēt savu raketi, lai sistu “forehand” sitienus, kas ir viņas viens no trumpjiem, tāpēc es mainīju savu spēles plānu,” viņa atklāja pēcspēles preses konferencē. Tāpat tenisiste neslēpj, ka šī fakta dēļ pirms izšķirošās spēles bija ļoti uztraukusies.

Džonsa sava ķermeņa īpatnības dēļ spēlē ar ļoti vieglu un maz nospriegotu raketi. Treniņu procesā viņa pievērš īpašu uzmanību balansam un kustības tehnikai. Viņas kājas ne vienmēr kustas kā vairumam cilvēku, tāpēc viņai rūpīgi jāveic katra kustība, lai negūtu savainojumu, vēsta BBC.

Neraugoties uz daudzu mediķu un speciālistu skepsi, Džonsa jau deviņu gadu vecumā tika uzņemta elitārajā Sančesa Kasala tenisa akadēmijā Barselonā.

Vien 20 gadus vecā Džonsa savā karjerā aizcīnījusies jau līdz septiņiem ITF raudzes turnīru fināliem, no kuriem piecos uzvarējusi. Tomēr iekļūšana “Australian Open” pamatturnīrā neapšaubāmi uzskatāms par sportistes karjeras līdz šim lielāko panākumu.

Jau ziņots, ka vairāk nekā 1200 spēlētāju un atbalsta personāla no ceturtdienas sāka ierasties Austrālijā, lai izietu 14 dienu karantīnu pirms aizkavētā turnīra, kam jāsākas 8. februārī. Sportisti dienā drīkst pamest savas viesnīcas numuriņus vien uz noteiktām piecām stundām, lai trenētos.

Austrālijas atklātā čempionāta turnīra direktors Kreigs Tailijs mēnešiem ilgi mēģina tikt galā ar loģistikas problēmām, ko gada pirmajam “Grand Slam” turnīram sagādājusi koronavīrusa pandēmija. Austrālijas Tenisa federācija paziņoja, ka spēlētājus Austrālijā drīkst ielaist tikai ar ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu, kas gūts pirms izbraukšanas uz Zaļo kontinentu vai ar Austrālijas valdības apstiprinājumu par atveseļošanos.