foto: Swimming.lv
19 gadu vecumā karjeru beidz viens no Latvijas labākajiem peldētājiem Didzis Rudavs
Didzis Rudavs.
Citi sporta veidi
2020. gada 4. decembris, 12:18

19 gadu vecumā karjeru beidz viens no Latvijas labākajiem peldētājiem Didzis Rudavs

Jauns.lv / LETA

Pirms diviem gadiem par Eiropas junioru vicečempionu 50 metru brasa peldējumā kronētais jelgavnieks Didzis Rudavs nolēmis mest mieru profesionālajam sportam, sarunā ar laikrakstu "Sporta Avīze" atklāja Rudavs.

Nu jau bijušais peldētājs Rudavs 2018.gadā Latvijai pēc neatkarības atjaunošanas Eiropas čempionātā atnesa līdz šim augstvērtīgāko sasniegumu - sudraba medaļa. Iepriekš pie bronzas bija tikuši dopinga lietošanā pieķertais Jānis Šaltāns un Uvis Kalniņš.

"Pašu lēmumu pieņēmu vēl martā pirms Covid-19 uzliesmojuma. Zināju, ka peldēšana kādā brīdī paliks pagātnē un būs tikai atmiņās, tāpēc ilgāku laiku centos saprast, vai zinu, ko darīšu pēc karjeras," sarunā ar laikrakstu skaidroja Rudavs, kurš šogad jau vairs nebija atrodams Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā.

Rudavs jau vasarā redzējis, ka rezultāti, neraugoties uz ieguldīto darbu treniņos, nav uzlabojušies. Nav palīdzējusi arī trenera motivācija. Sportists nešaubījās, ka uz olimpiskajām spēlēm būtu ticis, taču mentāli tas nav bijis mērķis.

"Piedzīvoju ļoti nepatīkamu atgriešanos sacensībās pēc personiskā rekorda uzstādīšanas garajā baseinā 100 metros brasā - saskāros ar tādu galvas reibšanu, ka nevarēju pat paiet taisni," atklāja sportists. "Piedzīvoju ļoti lielu pārslodzi, par sevi lika manīt sirds."

Rudavs skaidroja, ka uz olimpisko disciplīnu - 100 metru brass - viņam sagatavoties liedzis mentālais "bloks", taču 50 metros peldētājs demonstrēja atzīstamu sniegumu. Viņš arī neslēpa, ka savulaik šo disciplīnu ienīdis, bet vēlāk kārtīgi apguvis un iemīlējis. Tāpat Rudavam pie sirds gājis brīvā stila peldējums.

Viņš arī norādīja, ka nav bēdu pārņemts par karjeras beigām, kas ilgusi vairāk nekā desmit gadu. Karjera viņu varēja aizvest uz ASV, kur bijušas iespējas studēt, taču dzimtene, draugi un ģimene bijusi svarīgāka.

"Tagad daudz maz zinu, ko vēlos darīt dzīvē, un esmu pārliecināts, ka man kādā jomā būs nākotne. Latvijā ir ļoti grūti kļūt par profesionālu peldētāju, tas sanāk tikai dažiem. Savukārt sasniegt kaut ko pasaules līmenī ir vēl daudz smagāk," pauda Rudavs.

Latvijā peldēšanas sportā viņš par daudzsološie nosauca Matīsu Kaktiņu un Rihardu Kahanoviču.

Eiropas junioru čempionāta sudraba godalga Rudavam karjerā arī bija labākais sasniegums.