foto: Alexander Demianchuk/TASS/Scanpix
Latvija pret Grieķiju viesnīcas konferenču zālē – vai Štelmahers izcīnīs pirmo uzvaru?
Latvijas basketbola izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers alkst izcīnīt savu pirmo uzvaru pie valstsvienības stūres.
Basketbols
2020. gada 27. novembris, 09:14

Latvija pret Grieķiju viesnīcas konferenču zālē – vai Štelmahers izcīnīs pirmo uzvaru?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas basketbola izlase šovakar Sarajevā aizvadīs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešās kārtas spēli pret Grieķijas valstsvienību, kura E grupā līdz šim uzvarējusi abās cīņās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra tabulā pēc diviem zaudējumiem pret bosniešiem un bulgāriem mūsu līdzjutējiem skats ir gaužām nepatīkams – Latvija ir pēdējā vietā. Uz finālturnīru 2022. gadā brauks trīs no četrām katras grupas komandām, tādēļ trauksme par iespējamo nekvalificēšanos ir pāragra. Pat ja Štelmaheram arī šajā Sarajevā veidotajā “burbuļa” turnīrā neizdosies tikt pie pirmās uzvaras, viss joprojām paliks pašu rokās. Tas gan ir sliktākais scenārijs un ir pamats cerēt, ka trenerim pirmā uzvara pie valstsvienības stūres tiks izcīnīta šajā nedēļas nogalē.

Latvijas un Grieķijas izlašu mačā favorīti gan būs grieķi. FIBA valstsvienību rangā mūsu pretinieki ir septītajā vietā, Latvija - 27. Savukārt jaunākajā tā sauktajā FIBA spēka rangā, kas attiecas tikai uz šo kvalifikācijas turnīru, Grieķija ir ierindota pat pirmajā vietā. Likumsakarīgi, ka arī bukmeikeri par favorītiem uzskata grieķus un paredz, ka dienvidniekiem vajadzētu uzvarēt ar 5-6 punktu pārsvaru. Tomēr komandas ir daudz tuvāk viena otrai nekā to rāda ārpus laukuma veidotais rangs.

“Gribam spēlēt ātru basketbolu, kurā spēlētājus neierobežotu sadarbības un priekšplānā būtu pašu spēle. Brīvāks, taču tajā pat laikā atbildīgs basketbols. Svarīgi ir noticēt sev un darīt to, ko mākam. Mūsu priekšrocībai jābūt ātrumam. Pirmajās spēlēs Grieķijas izlase nebija perfekta pick’n’roll aizsardzībā. Ir domas, kā to izmantot mūsu labā. Redzēsim, kas sanāks laukumā,” Latvijas Basketbola savienības veidotaja podkāstā gaidāmās cīņas nianses ieskicēja Roberts Štelmahers.

Basketbols viesnīcas konferenču zālē

Par kvalifikācijas turnīra šī sabraukuma saimniekiem kļuvusi Bosnijas un Hercegovinas basketbola federācija, bet spēļu norises vieta izvēlēta visai savdabīga -  Sarajevas “Hotel Hills” konferenču zālē. Atbilstoši pašreizējām prasībām veselības drošības ziņā viss ir vienuviet – no viesnīcas numuriņiem uz izveidoto basketbola zāli spēlētāji var aiziet čībās. Turpat viesnīcā esošajā citā hallē, kuras izmēri atbilst apmēram basketbola laukumam, katrai no četrām komandām atvēlēta sava ēdināšanas zona. Kopš pirmdienas, kad komandas ieradās Sarajevā, visa dzīve norit tikai viesnīcas telpās, komandu pārstāvjiem nav atļauts iziet uz ielas un pilsētas apskate jāpārceļ uz labākiem laikiem.

“Hotel Hills” konferenču zālē jau ir notikušas dažādu sporta veidu sacensības – džudo, handbols, basketbols. Vizuāli mazliet nospiedošu iespaidu atstāj it kā zemie griesti, dažās fotogrāfijās šķiet, ka tie ir pavisam zemu. Štelmahers joko, ka piespēli āķa stilā no savas laukuma puses iedot te nav iespējams. Tomēr zāles augstuma parametri atbilstot pat volejbola prasībām, proti, līdz griestiem esot vismaz deviņi metri. Nekādas dižās priekšrocības te nebūs nevienai komandai, jo arī mājiniekiem bosniešiem šī būs jauna pieredze.  

Seši treniņi komandas izveidei

Visām komandām treniņu iespējas ir vienādas – pa 45 minūtēm no rīta un pusotra stunda vakarā. Seši treniņi, lai spelētāji izmēģinātu taktiskās ieceres un sajustos kā vienota komanda. Tieši tik daudz (vai maz) laika šajā sacensību formātā ir Štelmaheram, lai savas ieceres nogādātu līdz spēlētājiem. Pirmajā mačā pret Grieķiju no 15 aizbraukušajiem spēlētājiem pēc treneru izvēles malā paliks Artūrs Ausējs, Ingus Jakovičs un pēc savainojuma tikai nesen treniņus atsākušais Kaspars Bērziņš.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Salīdzinot ar februārī aizvadītajām spelēm pret Bosniju un Bulgāriju, sastāvā notikušas piecas izmaiņas. Saspēles vadītāja pozīcijā savainotā Artūra Žagara vietu ieņems debitants Kristers Zoriks. Viņa pārliecinošā spēle “VEF Rīga” sastāvā un jau izveidotā saikne ar Aigaru Škēli ļauj cerēt, ka šis tandēms strādās arī izlases rindās. Turpat aizsargu pozīcijā būs no ULEB Eirolīgas kluba “ASVEL” “izmakšķerētais” Rihards Lomažs, kurš gan komandai nevarēja  pievienoties no pirmās darba dienas un Sarajevā ieradās tikai dienu pirms spēles. Izlases sastāvā atkal atgriezušies Jānis Bērziņš un Rolands Freimanis, bet kapteiņa loma uzticēta Marekam Mejerim (kamēr mačiem netiek pieteikts pieresējušākais vīrs Kaspars Bērziņš). Savkārt Mārtiņš Meiers ar pirmajā sabraukumā vidēji mačā gūtajiem 20 punktiem ir sestais rezultatīvākais visa kvalifikācijas turnīra spēlētājs un pret viņu greķi noteikti attieksies kā pret līderi.

Bez skaļiem uzvārdiem, ar lielu pieredzi

Līdzjutēji un arī basketbolam pietuvināti speciālisti par Latvijas izlases iespējām uzvarēt pirmo cīņu pret Grieķiju izsakās optimistiski. Nereti dzirdēts – nu kas tad tiem grieķiem tur ir. Jā, mūsu ausij lielākoties sveši uzvārdi, taču nav tā, ka Grieķijas basketbolā viss beidzas ar Janni Adetokunbo. Nav grūti nojaust, kāpēc tieši grieķi ir šīvakara spēles favorīti – spēcīgāks nacionālais čempionāts, aktuālā vieta turnīra tabulā, spēlētāju pieredze, iepriekšējo savstarpējo spēļu bilance.

Kvalifikācijas turnīra pirmajās divās spēlēs Grieķijas izlasē punktu gūšanā nebija izteiktu līderu – kā tādus var minēt vismaz piecus spēlētājus. Divi ražīgākie metēji Lefteris Bohoridis un Linos Krisikopuls šoreiz palīdzēt nevarēs – pirmais aizņemts “Panathinaikos” komandā, otrais guvis savainojumu. Kā potenciālie līderi jāmin Dimitris Agravanis un Vangelis Mancaris. Agravani pirms pieciem gadiem ar 59. kārtas numuru NBA draftā nolūkoja Atlantas “Hawks”, tomēr pasaules spēcīgākajā līgā viņam tā arī nav sanācis uzspēlēt. Toties ir seši gadi grieķu granda “Olympiacos” sastāvā, bet par viņa labo sportisko formu liecina pagājušās nedēļas nogalē 24 gūtie punkti “Promitheas” uzvarā pār “PAOK” un nedēļas labākā spēlētāja tituls. Mancaris “Olympiacos” kreklu pielaikojis vēl ilgāk jeb astoņu sezonu garumā, divreiz kļuvis par Eirolīgas čempionu, 18 un 20 gadu vecumā par Eiropas jauniešu čempionu. Pavisam astoņiem Grieķijas izlases spēlētājiem ir Eirolīgas pieredze šīs valsts superklubu “Olympiacos” vai “Panathinaikos” rindās. Tiesa, neviens no šiem spēlētājiem nav bijis šo superklubu vadošās lomās. Savukārt aizsargs Niks Giks pirms pieciem gadiem Roberta Štelmahera vadībā spēlēja Ventspilī un taja sezonā kļuva par Baltijas līgas labāko piespēlētāju.

Talanta ziņā mums uz pretinieka fona nav jāsarkst – pēdējo 15 gadu laikā Eiropas jauniešu čempionātos Grieķija pie medaļām tikusi septiņas reizes, Latvija – piecas.

“Grieķijas izlasē ir varbūt mazāk zināmi, bet ļoti labi spēlētāji. Vidējais līmenis, basketbola izpratne un piespēļu ētika ir ļoti augsta,” par pretiniekiem saka Štelmahers.  

Līdzšinējā savstarpējā spēļu bilance ir par labu grieķiem – piecos piegājienos mūsējiem izdevies uzvarēt tikai vinu pārbaudes spēli neitrālā laukumā Itālijā 2005. gadā – 76:72. Toreiz Latvijas izlasi vadīja Kārlis Muižnieks, bet Štelmahers izcēlās ar desmit puntiem. Eiropas čempionātu finālturnīros zaudēts gan tālajā 1993. gadā (62:81), gan salīdzinši nesenajā 2015. gadā (90:97). Laiks uzlabot šo bilanci!

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turpinājumā svētdien Latvija spēlēs pret Bosniju un Hercegovinu, bet trīs ceļazīmju īpašnieki uz Eiropas čempionātu tiks noskaidroti vēl vienā sabraukumā februārī. Ir pamats cerēt, ka pie nākamā burbuļa rīkošanas varētu tikt Latvija.

Latvijas basketbola izlases sastāvs spēlēm Sarajevā:

Artūrs Ausējs, Māris Gulbis (abi - "Ventspils"), Jānis Bērziņš, Rolands Freimanis (abi - Zelonas Guras "Stelmet Enea", Polija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Kaspars Bērziņš ("Ogre"), Artis Ate, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols (visi -"VEF Rīga"), Klāvs Čavars (Minskas "Cmoki", Baltkrievija), Rihards Lomažs (Vilērbānas ASVEL, Francija), Mārtiņš Laksa (Ļubļinas "Start", Polija), Mārtiņš Meiers ("Astana", Kazahstāna), Ingus Jakovičs (Varēzes "Obenjobmetis", Itālija).