foto: REUTERS/SCANPIX
Olimpiskā čempione savos dopinga pārkāpumos vaino lašus un kaviāru
Olga Zaiceva atgriežas no Vankūveras olimpiskajām spēlēm ar divām medaļām.
Sporta zvaigznes
2020. gada 7. oktobris, 05:14

Olimpiskā čempione savos dopinga pārkāpumos vaino lašus un kaviāru

Jauns.lv

Pazīstamā Krievijas biatloniste Olga Zaiceva Sporta arbitrāžas tiesai (CAS) ļoti savdabīgi skaidrojusi, kāpēc Soču olimpiskajās spēlēs viņa krāpusies ar dopinga analīzēm.

Soču olimpisko spēļu laikā veiktajās dopinga analīzes Zaicevas urīnā atrasts liels daudzums sāls, ko pati sportiste skaidro ar pārmērīgu sālsūdens produktu lietošanu uzturā. Viņa apgalvo, ka pirms olimpiskajām spēlēm un to laikā daudz ēdusi kaviāru un sarkanās zivis (lašus), bet brīžiem pat sāli ar karotēm.

Šie argumenti gan neizrādījās pietiekami spēcīgi, lai pārliecinātu CAS un Zaiceva netika attaisnota. Viņas paaugstināto sāls daudzumu antidopinga pārstāvji skaidro pavisam citādi, proti, dopinga provē atrasts vīrieša urīns, ko apliecina arī DNS. Tiesu medicīnas centrā jau noskaidrots, ka tas urīns bijis viņas dzīvesbiedra.

Kā ziņo Krievijas mediji, arī pati dopinga pārbaudes burciņa bija saskrāpēta, kas norāda uz mēģinājumiem to atvērt, kas, visticamāk, izrādījušies veiksmīgi.

2017. gada beigās Zaiceva un divas citas biatlonistes Jana Romanova un Olga Viluhina tika uz mūžu diskvalificētas no dalības olimpiskajās spēlēs, kā arī viņām tika atņemtas Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās sudraba medaļas stafetē. Apsūdzība tika sākotnēji izvirzīta pēc kādreizējā Maskavas antidopinga laboratorijas direktora Grigorija Rodčenkova liecībām.

Zaiceva ir Turīnas un Vankūveras olimpisko spēļu čempione sieviešu stafetē, turklāt 2010. gadā Vankūverā viņa tika arī pie sudraba masu startā. Tāpat savā panākumu sarakstā Zaiceva var minēt trīs pasaules čempiones titulus (divus stafetēs), divus vicečempiones titulus (vienu jauktajā stafetē) un trīs pasaules čempionātu bronzas medaļas (visas individuāli). Tāpat pie krievu biatlonistes lielākajiem panākumiem jāmin 2011./2012. gada sezonā izcīnītā trešā vieta Pasaules kausa kopvērtējumā un 2004./2005. gada sezonas mazais kristāla globuss masu starta disciplīnā. Kopumā Pasaules kausa posmos individuāli viņa uzvarēja 13 reizes, bet 14 panākumi izcīnīti stafetēs.