foto: AP/Scanpix
Ar Covid-19 Japānā saslimis pirmais sumo cīkstonis
Vairāki sumo cīkstoņi ar sejas aizsargmaskām.
Citi sporta veidi
2020. gada 10. aprīlis, 20:05

Ar Covid-19 Japānā saslimis pirmais sumo cīkstonis

Jauns.lv / LETA

Japānas Sumo asociācija piektdien apstiprināja pirmo koronavīrusa Covid-19 gadījumu senajā sporta veidā, kurā viens turnīrs jau notika aiz slēgtām durvīm un citi tika atlikti.

Kādam zema ranga cīkstonim, kuram pagājušajā nedēļā bija drudzis, tika konstatēta vīrusa klātbūtne organismā, paziņoja asociācija, atsakoties nosaukt vīrieša vārdu vai sniegt sīkāku informāciju par viņu.

Asociācija paziņoja, ka nevienam citam cīkstonim vai amatpersonai nav simptomu, un tie, kas pārstāv inficētā cīkstoņa klubu, paliks mājās un sekos veselības amatpersonu ieteikumiem.

Uzliesmojums Japānā ir bijis mazāks nekā daudzās valstīs. Līdz šim apstiprināti vairāk nekā 5300 gadījumu un 88 nāves gadījumi, taču valdība šonedēļ pasludināja ārkārtas stāvokli septiņos reģionos, un sumo asociācija paziņoja, ka tā arī pielāgojas situācijai.

Asociācija nav atcēlusi ikdienas treniņus, taču jaunie norādījumi ietver prasību cīkstoņiem mērīt temperatūru divas reizes dienā.

"Tokojamām", kas ir atbildīgi par cīkstoņu matu ieveidošanu, ir lūgts izvairīties no sabiedriskā transporta, dodoties uz treniņu vietām, sacīja federācijas pārstāvis.

Jauns cīkstonis no Tokijas apstiprināja, ka ikdienas treniņi turpinās kā parasti, taču aktivitāte ir ierobežota.

"Mēs, kur iespējams, valkājam maskas, mazgājam un dezinficējam rokas. Mēs veicam normālus profilakses pasākumus," viņš sacīja AFP, runājot anonīmi.

"Mēs neapmeklējam citas sumo skolas, lai trenētos. Trenējamies tikai mūsu skolā un ejam uz veikalu tikai pēc pārtikas precēm," viņš piebilda.

Ziņas par inficēto cīkstoni nāca klajā nedēļu pēc tam, kad asociācija atlika divus sumo turnīrus, kas bija ieplānoti vēlāk šajā gadā.

Nākamais sumo "basho" jeb turnīrs, kuru plānots atklāt 10.maijā Tokijā, ir pārcelts par divām nedēļām vēlāk. Jūlija turnīrs Nagojā ir piedzīvojis tādu pašu likteni.

Sagaidāms, ka Tokijas "basho" sāksies 24.maijā, taču biļetes vēl netirgo, jo pastāv bažas par tālāku pārcelšanu vai atcelšanu.

Pavasara turnīrs, kas pagājušajā mēnesī notika Osakā, bija bez skatītājiem, tukšajā arēnā cīkstoņus ieskaujot vien nedaudziem tiesnešiem.

Tomēr tas tiešraidē tika pārraidīts nacionālajā televīzijā, kur skatītāji varēja dzirdēt arī skaņas, kuras parasti izdveš līdzjutēju pūlis, ieskaitot cīkstoņu kāju saskarsmi ar māla ringu.

Daži rituāli tika grozīti, ieskaitot tradicionālo ūdens kausu, ko uzvarējušais cīkstonis piedāvā nākamajam ringā.